Lahey, 2(T.AK.): Avrupa genelinde etkili olan ekonomik krizden kurtulabilmek için büyük çaba harcayan Hollanda'da, yoksullara yardım amaçlı kurulan "Gıda Bankalarına" başvuranların sayısının giderek arttığı bildirildi.

Gıda Yardım Bankaları yöneticisi Harrie Timmerman, son dönemlerde artan başvuruların endişe verici olduğunu söyledi.

Hollanda genelinde toplam sayıları 140'a yaklaşan Gıda Yardım Bankalarına başvuranların sayısının bir önceki yıla oranla 10 bin artarak 70 bine yükseldiğini belirten yetkililer, buna karşılık kendilerine yapılan yardımlarda azalma olduğunu ifade ettiler.

Özellikle alt gelir grubunda yer alan yabancıların yoğun yaşadığı büyükşehirlerde başvurularda önemli artış kaydedildiğini aktaran yetkililer, sadece Amsterdam ve Rotterdam şehirlerinde Gıda Bankalarına kayıtlı aile sayısının 5 bin civarında olduğuna dikkati çektiler.

Gıda Bankalarına yapılan yardımların ekonomik krizle bağlantılı olarak azaldığını ve bu durumun endişe verici olduğunu belirten Harrie Timmerman, kendilerini gelecek yıl zor bir dönemin beklediğini vurguladı.

Hollanda'da 2002 yılında bir grup hayırsever tarafından yoksullukla mücadele için kurulan ve ülke genelinde sayıları 137'ye ulaşan Gıda Yardım Bankaları, başta toptancılar ve büyük marketler olmak üzere gönüllü kurum ve kuruluşlarca yapılan yardımları düzenli bir şekilde ihtiyaç sahiplerine dağıtıyor.

Bazı Müslüman kuruluşların özellikle Kurban Bayramı'nda düzenli et yardımında bulunduğu Gıda Bankalarından yardım alan göçmen kökenlilerin oranının yüzde 25 civarında olduğu belirtiliyor.

(AA/HY)