Hiç ders alınmıyor!

Küçük Kaymaklı’da Barolar Birliği’nin yeni binasının arka kısmında, bir işçiyi en üst katta hiç tedbir almadan çalışırken gösteren fotoğraf, görenlerin yüreğini ağzına getirdi.

Fotoğrafın sosyal medyada paylaşılmasının ardından, ilgili firmadan özür geldi.

İş güvenliğinin yine yoğun tartışıldığı bir dönmede, bir inşaatın üst katında hiçbir güvenlik önlemi olmadan çalışan işçinin fotoğrafının yayınlanması üzerine, inşaatı yapan ilgi firma  Forman International LTD, “Üzgünüz” açıklaması yaptı.

Sosyal medyada paylaşılan fotoğrafta, bir işçi, inşaatın en üst katında, duvar üzerinde, kafasında bareti, belinde emniyet kemeri dahil hiçbir güvenlik önlemli olmadan iş yapmaya çalışırken görülüyor.

Forman International LTD’den yapılan açıklamada, tüm çalışanların iş güvenliği ve sağlığının kendileri için en yüce değer olduğu belirtilerek, “Şantiyemizde çekilen bu fotoğraftan dolayı üzüntü duyuyoruz” denildi.

Açıklamada, söz konusu işçinin taşeron şefi tarafından, baret, yelek ve emniyet kemeri takmadan  o işi yapmaması gerektiği konusunda uyarıldığı ancak, işçinin, uyarıları dikkate almadığı belirtildi.

Firmadan yapılan açıklamalarda şu görüşlere yer verildi:

“Forman International Ltd. olarak inşaat sektöründeki risklerin farkında olan ve insan hayatı ve sağlığının en değerli unsur olduğunun bilincinde olan Kuzey Kıbrıs'ta 23 yıldır faaliyet gösteren 1. sınıf karneye sahip bir firmayız. Tüm inşaatları yetkili İnşaat Mühendisi ve Mimarların denetiminde yürütülen ve gerekli tüm iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin alınmasında öncü olan firmalardan bir tanesiyiz.

‘O İŞÇİ ÖNCE UYARILDI’

Yukarıdaki fotoğrafın çekilmesinden hemen önce ilgili taşeron çalışanı Şantiye Şefi tarafından bu işlemi yapmadan önce baret, yelek ve emniyet kemeri takmadığı için uyarılmış ve güvenli iskele kurulmadan önce bu işlemi yapmaması konusunda talimat verilmiştir. Ancak yapılan uyarıları dikkate almadan ve gerekli ekipmanı baret, yelek ve emniyet kemeri takmadığı için uyarılmış Olaydan hemen sonra tekrardan ilgili şahıs uyarılmış ve tekrardan tüm şantiyede iş güvenliği önlemlerinin alınması sağlanmıştır. 

Mühendislerimiz ve mimarlarımız ile birlikte şantiyelerin her zaman huzurlu ve güvenli bir ortam olması gerektiği düşüncesindeyiz. Çalışanlarımızı ceza ve işten uzaklaştırma metodları ile değil, sürekli eğitim ve bilinçlendirme yöntemleri ile güvenlik önlemlerinin almalarına azami önem gösteriyoruz. o yüzden bir fotoğrafla beraber ‘işçilerini güvencesiz çalıştıran patronlar’ gibi popülist ve düşüncesiz tanımlarla lanse edilmemizi doğru bulmuyor, haksız bir yakıştırma olarak değerlendiriyoruz. 

İş güvenliği konusu sadece müteahhitler ve mühendisler tarafından değil, devlet yetkilileri, meslek odaları ve siz değerli vatandaşlarımız, müşterilerimiz ve Mal sahipleri tarafından da sahiplenilmesi gereken bir süreçtir. Büyük bir kitleye ulaşan bu sayfanın da bu sürece yapıcı bir şekilde katkı koyması gerektiğini bildiririz. Ülke olarak hepimiz, tüm taraflar katkıyı koyduğu takdirde bu iş güvenliği kültürünü oluşturacağımıza inancımız tamdır. 

Forman International ailesi olarak biz bu sürecin başarıyla tamamlanması için elimizden gelen gayreti göstermeye ve üzerimize düşen görevi yapmaya devam edeceğimizi saygıyla bildiririz.”


Kaynak: Halkın Sesi Gazetesi