1974’TE HASPOLAT VE CİVARINDA ŞEHİT DÜŞEN 15 ASKER TÖRENLE ANILDI

 1974’te Haspolat ve civarında şehit düşen askerler, Haspolat köyündeki Mehmetçik Anıtı’nda düzenlenen törenle anıldı.

Kıbrıs Türk Mukavemet Teşkilatı Mücahitler Derneği tarafından düzenlenen törene, Haspolat Muhtarı Asım Egemen, Kıbrıs Türk Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği, Türk Barış Kuvvetleri Gaziler Derneği, Erenköy Mücahitler Cemiyeti, Emekli Astsubaylar Derneği, Sönmezliler Ocağı ile Haspolat Spor Kulübü’nden temsilciler de katıldı.

Törende sırasıyla saygı marşı eşliğinde saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekildi, konuşmalar yapıldı.

Köye “Haspolat” ismi, Barış Harekatı’nın ikinci aşamasında şehit düşen bir askerin soyadını yaşatmak için verilmişti.

HAREKAT KOMUTANI ÇİLİNGİR’İN MESAJI

Törende, 1974 Barış Harekatı’nın ikinci safhasında Haspolat bölgesinde Harekat Komutanı olan Atilla Çilingir’in mesajı okundu. Çilingir mesajında, Kıbrıs Türk Mücahidi ve Mehmetçik’in, Kıbrıs’ta yaşanan savaşlarda kahramanlık ve yiğitliğin en önemli örneklerini verdiğini vurguladı.

Çilingir, “Bu vatan topraklarında hür ve bağımsız yaşayabiliyorsak bu gurur tablosunu şehitlere borçluyuz...  Bizlere düşen görev, KKTC devletini sonsuza kadar yaşatmak ve ay yıldızlı bayrağı bizden sonraki nesillere devretmek ” dedi.

IŞIK

Türk Barış Kuvvetleri Gaziler ve Aileleri Derneği Başkanı Hacı Işık, 42 yıldır adada barış ve huzur bulunduğunu, bunu gazilere ve şehitlere borçlu olunduğunu söyledi.

ERSAN

Kıbrıs Türk Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği Başkanı Ertan Ersan, Kıbrıs Türkü’nün 1955’ten 1974’e kadar 200 çocuk, 122’si kadın 1817 şehit verdiğini ve özgürlüğüne Türk Silahlı Kuvvetleri ile Mücahitlerin sayesinde kavuştuğunu anlatarak, çekilen acıların asla unutulamayacağını ifade etti.

Müzakerelere de değinen Ersan, “Herkesin kendi bölgesinde kalmasını istiyoruz. Türkiye’nin garantörlüğünden zerre kadar taviz verilemez. Rumu tanıyoruz, aksi halde aynı acılar yaşanabilir” dedi.

BAYAR

Kıbrıs Türk Mukavemet Teşkilatı Mücahitler Derneği Başkanı Celal Bayar ise konuşmasında, Kıbrıslı Rumların Barış Harekatı kınama eylemleri düzenlemelerini eleştirdi ve Barış Harekatı’nın birinci ve ikinci safhasının nedeninin, Yunanistan’daki cuntanın önderliğinde Kıbrıs’ta gerçekleştirilen darbe olduğunun altını çizdi.

Bayar, İkinci Barış Harekatı’nın Kıbrıslı Rumların ellerinde Kıbrıslı Türk esirler ve kuşatma altında Kıbrıslı Türk bölgeler olduğundan dolayı zaruri hale geldiğini belirtti.

Celal Bayar, “Rum’un amacı Türkiye ile aramızı açıp, garantileri kaldırmak, sonra da uygun bir zamanda bizi bu adadan yok etmektir” dedi.

Tören, Haspolatlı gençlerden Ardahan Egemen’in şiir okumasıyla sona erdi.