ÖZGÜ “BÜTÇEMİZE 100 TL’LİK KATKI HÜKÜMETİN KÜLTÜR SANATA BAKIŞININ AYNASIDIR VE HAKARETTİR”

“‘HER ŞEY BANA BAĞLI OLACAK, HER ŞEY BENİM İZNİMLE OLACAK’ ZİHNİYETİ ARTIK DÜNYADA KABUL GÖRMEMEKTEDİR”

Kıbrıs Türk Halk Dansları Federasyonu, Gençlik Dairesi’nin  2013 yılı  bütçesinde, federasyon için sadece 100 TL ödenek ayrılmasına tepki göstererek, ‘Her şey bana bağlı olacak, her şey benim iznimle olacak’ zihniyeti artık dünyada kabul görmemektedir” dedi.

Federasyon Başkanı Mustafa Özgü, federasyon yönetim kurulu üyeleri ve üye dernek başkanları bugün düzenledikleri basın toplantısında,  2006’da faaliyete geçen federasyonun Gençlik Dairesi’ne bağlı ve yasası altında kurulmuş özerk bir federasyon olduğunu hatırlatarak, halk danslarının bilimsel esaslara uygun icra edilmesi, yaygınlaştırılması, bilimsel araştırmalar yapılması, halk danslarının unutulmaması, gelecek kuşaklara özüne uygun, doğru aktarılması gibi amaçları olduğunu söyledi.

Özgü, federasyon çatısı altında 13 dernek bulunduğunu; birçok etkinlik yaptıklarını ve 2006’dan beri de Gençlik Dairesi bütçesine federasyon faaliyetleri için ödenek konulduğunu anlatarak, geçen yıl 20 bin TL olan ödeneğin, 2013 için 100 TL olduğunu bildirdi.

Federasyonun 2013 yılında yapacağı etkinlikler ve giderlerinin toplamı olarak öngörülen 54 bin 100 TL’lik bütçeyi Gençlik Dairesi Müdürlüğü’ne 2 Ağustos 2012 tarihinde bildirdiklerini ancak dikkate alınmadığını; bütçeye göstermelik olarak sadece 100 TL konulduğunu ifade eden Mustafa Özgü, bu durumu eleştirdi.

Özgü, “Binbir zorluklarla ülkesinin kültürüne sahip çıkan ve tamamen gönüllük esaslarına uygun olarak çalışan derneklerimize layık görülen bu muamele kabul edilemez niteliktedir” dedi.

“AYRIMCILIĞI KÖRÜKLEYEN BİR UYGULAMA”

Bu durumun, Gençlik Dairesi bünyesinde bulunan Gençlik Merkezleri ile sivil toplum örgütleri arasında ayrımcılığı körükleyen bir uygulama olduğunu da gördüklerini söyleyen Mustafa Özgü, Gençlik Merkezleri’nin tüm giderlerinin Daire tarafından karşılanmakta ve Halk Dansları oyuncularının özellikle yurt dışı temaslarda tüm biletleri Daire tarafından ödenmekte olup, oyuncuların tümüne yolluk ve/veya harcırahları dahi ödendiğini anlattı.

Halk Dansları Federasyonu Başkanı Mustafa Özgü, ülkede gönüllü çalışan dernekler tarafından organize edilmek istenen etkinliklerin, ilgili daireler tarafından destek görmezken, devlet bünyesinde ve devlet imkanları ile festivaller düzenleyen bu kurumların yüksek miktarda harcamalar yaptığını savundu.

“KÜLTÜR PRANGAYA VURULAMAZ”

Özgü, “Kültür prangaya vurulamaz. Federasyona bağlı dernekler olanaksızlıklara rağmen çalışmalarına aralıksız olarak devam etme kararındadırlar. ‘Her şey bana bağlı olacak, her şey benim iznimle olacak’ zihniyeti artık dünyada kabul görmemektedir. Çağdaş ülkelerde atananlar değil seçilmişler dikkate alınmaktadır. Devlet, sivil topluma katkı koyandır, her şeyin icrasını yapan değildir” dedi.

“Kıbrıs Türk Halk Dansları Federasyonu’nun bütçesine konan 100 TL’lik ödeneğin, hükümetin kültür sanata bakışının aynası ve hakaret niteliğinde olduğunu” belirten Mustafa Özgü, bu rakamın halk dansları adına utanç verici ve güven zedeleyici de olduğu görüşünü ifade etti.

Özgü, Kıbrıs Türk Halk Dansları Federasyonu ve üyeleri olarak eşitsizlik ve adaletsizlik yaratan bu durumun düzeltilmesi için yılmadan çalışacaklarını ifade ederek, halkı kültür değerlerine sahip çıkmak için mücadeleye davet etti.