ATALAY: “HALA SULTAN PROJESİ, KIBRIS TÜRK HALKININ KIBRIS ADASINA VURACAĞI MÜHÜR”

“BM’NİN HEDEFİ ÖNÜMÜZDEKİ AYLARDA ÇÖZÜME ULAŞILMASIDIR... TÜRKİYE GARANTÖR ÜLKE OLARAK BU YÖNDEKİ KARARLI ÇABALARA TAM DESTEK VERİYOR”

“ORTAKLIĞA DAYALI BİR ÇÖZÜM ÜZERİNDE ANLAŞMA SAĞLANMAZSA MÜZAKERE EDİLMİŞ FARKLI ÇÖZÜM SEÇENEKLERİ GÜNDEME GELEBİLİR”

Türkiye Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, “BM’nin hedefi önümüzdeki aylarda Kıbrıs’ta çözüm ulaşılmasıdır” dedi ve Türkiye’nin garantör ülke olarak bu yöndeki kararlı çabalara tam destek verdiğini vurguladı.

Atalay, “Şayet bu çabalar karşılık bulmaz ve ortaklığa dayalı bir çözüm üzerinde anlaşma sağlanmazsa, bu meselenin ilelebet sürüp gitmesine müsamaha gösteremeyiz” dedi. Bu durumda müzakere edilmiş farklı çözüm seçeneklerinin gündeme  gelebileceğini söyleyen Atalay, “Türkiye Kıbrıslı Türklerin bir Kıbrıs Rum devletinde azınlık haline getirilmesine asla izin vermeyecektir, bu iyi bilinmelidir” diye konuştu.

Atalay, Haspolat bölgesinde kurulan Hala Sultan İlahiyat Kompleksi’nin, Kıbrıs Türkü’nün Kıbrıs adasına vuracağı mühürlerden, varlığının önemli işaretlerinden, toprağını sahiplendiği olaylardan biri olacağını da vurguladı.

Lefkoşa Haspolat bölgesinde yer alan Hala Sultan İlahiyat Koleji’nin açılışı yapıldı.

Aynı alan içerisinde bulunan Lefkoşa Hala Sultan Camii ile Hala Sultan İlahiyat Koleji 2. Etap İnşaatı’nın da temeli atıldı.

Hala Sultan İlahiyat Koleji 2. Etap İnşaatı projesi içerisinde, Hala Sultan İlahiyat Koleji Erkek Yurdu, Kız Yurdu ve Yemekhane İnşaatı bulunuyor.

2015 yılında tamamlanması hedeflenen ve Edirne’deki Selimiye Camii’nden örneklenen Lefkoşa Hala Sultan Camisi ise, Türkiye Diyanet Vakfı, Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı ve Kıbrıs Türk Vakıflar İdaresi’nin işbirliğinde inşa edilecek. Hala Sultan Camisi, 7 bin 500 kişi kapasiteli olacak.

Açılış ve temel atma törenlerine Meclis Başkanı Vekili Ünal Üstel, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Türkiye Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Anamuhalefet UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, bakanlar, milletvekilleri, belediye başkanları, hükümet yetkilileri, Türkiye’den gelen iş adamları, yetkililer ve vatandaşlar katıldı.

Hala Sultan Cami temel atma törenine ise, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu programından dolayı katılamazken, projenin başlamasında emekleri bulunan eski Başbakan İrsen Küçük hazır bulundu.

İlahiyat Koleji açılış ve temel atma töreninde saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende, açılış konuşmasını Kıbrıs ilim Ahlak ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı Başkanı Hikmet Kaynarca yaptı.

Kaynarca, Kıbrıs İlim Vakfı’nın KKTC’ye bağlı ve hizmet etmeyi görev bilen bir vakıf olduğunu ifade ederek, kompleksin hayırsever vatandaşların katkılarıyla devlete külfet olmadan yapıldığını işaret etti ve binanın açılışına destek verenlere teşekkür etti.

HİSARCIKLIOĞLU

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da, KKTC’de eğitime katkı sağlamaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek, “Kıbrıslı kardeşlerimizin geleceğine katkı koymaktan büyük mutluluk duyuyoruz, ekonomik gelişmeden yanayız. KKTC’de ekonomi gelişsin diye her zaman destek olmaya devam edeceğiz” dedi.

Hisarcıklıoğlu, Türkiye ve Kıbrıs Türkünün birlik ve beraberlik içerisinde hareket etmesi halinde ülkede daha güzel gelişmelere imza atılacağına inanç belirtti ve birlik olarak buradaki örgütlerle yakın işbirliği içerinde çalıştıklarına dikkat çekti.

ARABACIOĞLU

Milli Eğitim Bakanı Mustafa Arabacıoğlu da, eğitim kompleksi hakkında bilgi vererek, binada şu anda 400’ün üzerinde öğrenci bulunduğunu, kompleksin tamamlanmasının ardından ise en az bin iki yüz öğrenciye eğitim verileceğini söyledi.

Arabacıoğlu, Hala Sultan İlahiyat Koleji eğitim kompleksinde eğitimin üç yıl önce ilahiyat alanında başladığını, ancak ilahiyat bölümünde okuyan öğrencilerin üniversite sınavlarından yararlanabileceklerini, çünkü tercihlerle alacakları ek derslerle üniversite sınavlarına katılabileceklerine dikkat çekti.

Koleje girişte Milli Eğitim Bakanlığının müfredatının kullanıldığını ifade eden Arabacıoğlu, yapılan yatırımların ülkenin geleceği çocuklar için olduğunu vurguladı.

ATALAY

Hala Sultan İlahiyat Koleji açılışı ile temel atma törenlerine katılan Türkiye Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Lefkoşa Haspolat bölgesinde temeli atılan bu önemli kompleksin, Kıbrıs Türkünün Kıbrıs adasına vuracağı mühürlerden, varlığının önemli işaretlerinden, toprağını sahiplendiği olaylardan biri olacağını vurguladı.

Atalay, bu kompleksin bu şekilde değerlendirilmesi gerektiğini önemli bulduğunu, zaten burada yürütülen eğitim kompleksi işlerin sivil inisiyatifle, sivil toplum örgütlerinin destekleriyle yürütüldüğünü, camii projesinin ise Türkiye Diyanet Vakfının imkanlarıyla yürütüleceğine işaret ederek, buradaki projenin tamamen vakıf ve derneklerin çalışmasıyla yürüyen büyük bir tesis olacağına dikkat çekti.

Bu çerçevede projeye katkı koyan herkese teşekkür eden Atalay, Hala Sultan’ın Kıbrıs için bir sembol olduğunu, ancak Rum kesiminde bulunduğunu, ancak bu projeyle isminin KKTC’de de yaşatılacağını kaydetti.

Atalay, konuşmasında, 1947 yılında Güney’de kalan Vretça köyünde köy kadınlarına evinde Türkçe okuma ve yazma dersleri veren, dinlerini, tarihlerini ve bayraklarını unutmamaları için elinden geleni yapan, Cuma akşamları ise din dersi veren Kıbrıs Türkü öğretmen Refika hanımı hatırlatarak, bu tesislerin Hala Sultanlar, Refika hanımların hatıraları, devamı ruhları için yapıldığını belirtti.

İnanç değerlerini, kimliğini zor şartlar altında koruyan bu asil milletin, bu tesislerde daha modern ve teknolojik imkanlarla ailelerin gençleriyle çocuklarıyla bu inançlarını daha fazla yürüteceğine inanç belirten Atalay, ülkenin geleceği öğrenciler ile ülkenin geleceğini şekillendirecek öğretmenlere seslenerek, bu yatırımların, ülkenin geleceği öğrencilerin çok daha iyi gelişmesi, Kıbrıs Türk halkının simgesi, milli mücadelesi ve liderleri Dr. Fazıl Küçük, Denktaş, Hala Sultan ve Refika hanımların unutulmaması için yapıldığını vurguladı.

Atalay, öğrencilerin burada İngilizce ve Arapçayı iyi öğrenmeleri tavsiyesinde bulunarak, öğretmenlere de bu konuda büyük görevler düştüğünü, toplumun geleceğinin onların elinde olduğunu ifade ederek, öğretmenleri saygıyla selamladı.

KIBRIS KONUSU

Türkiye Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Kıbrıs konusuna da değinerek, Kıbrıs Türk halkının devletiyle bu toprakların sahibi olduğuna dikkat çekti.

Kıbrıs Türk halkının barış, refah ve mutluluk içerisinde yaşamak, ileriye bakmak, ilerlemek istediğini, bu yüzden yıllardır adada çözümsüzlüğün son bulması, izolasyonların kalkması için çalıştığını, görüşmelerin bir an önce başlaması ve çözümle sonuçlanması için ısrar ettiğini belirten Atalay, Türkiye olarak aynı duyguyu taşıdıkları, Kıbrıs Türk halkına uygulanan haksızlıkların ortadan kaldırılmasını, barış huzur refah ve güven içerisinde yaşamasını istediklerini, Türkiye olarak bunu sağlamak için çalışmaya devam edeceklerini söyledi.

Atalay, “BM’nin hedefi; önümüzdeki aylarda çözüm hedefine ulaşılmasıdır” dedi. Atalay, Anavatan Türkiye’nin de garantör ülke olarak bu yöndeki kararlı çabalara tam destek verdiklerini vurgulayarak, “Şayet bu çabalar karşılık bulmaz ve ortaklığa dayalı bir çözüm üzerinde anlaşma sağlanmazsa, bu meselenin ilelebet sürüp gitmesine müsamaha gösteremeyiz” dedi.

Bu durumda müzakere edilmiş farklı çözüm seçeneklerinin gündeme gelebileceğine işaret eden Atalay, “Türkiye Kıbrıslı Türklerin bir Kıbrıs Rum devletinde azınlık haline getirilmesine asla izin vermeyecektir, bu iyi bilinmelidir” dedi.

Atalay, Hala Sultan kompleksinin ülkeye hayırlı olmasını temenni ederek, Kıbrıs Türk halkının gücüne güç katmasını diledi.

BAŞBAKAN YORGANCIOĞLU

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu da, kompleksin ülke için önemine işaret ederek, kompleksin hayat bulması için katkı koyanlara teşekkür etti.

Yorgancıoğlu, burada eğitim alacak gençlerin teknolojiyi en iyi şekilde kullanabilecek, yaşıtları ile rekabet edecek konumda olmaları için çok çalışmalarını ve iyi eğitim alacaklarına inanç belirterek, buradan mezun olacak gençlerin, ülkenin geleceğe yürürken dünya ile eşit şekilde yürümesine katkı koyacağını kaydetti.

Yorgancıoğlu, Hala Sultan kompleksinin, dünyayla rekabet edebilecek gençler yetiştireceğine inandığını söyledi.

HALA SULTAN CAMİSİ TEMEL ATMA TÖRENİ

Hala Sultan İlahiyat Kolejinin açılışı ve temel atma töreninin ardından gerçekleştirilen cami temel atma töreni saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı, ardından Kuran-ı Kerim tilaveti ile devam etti.

Törende ilk konuşmayı yapan Din İşleri Başkanı Talip Atalay, Hala Sultan Camisi’nin Selimiye Camisi’nden örnek alınarak yapılacağını dile getirerek, Kıbrıs’tan Edirne’deki camiye götürülen eserlerin de geri verileceğini belirtti.

Kıbrıs Vakıflar Örgütü ve Din İşleri Dairesi Yönetim Kurulu Başkanı Işılay Arkan da, atalardan emanet bırakılan toprakların kullanılmasında manevi kurallara uymanın mutluluğu içinde olduklarını kaydederek, inşa edilecek cami için katkısı olan herkese teşekkür etti.

Türkiye Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez de, Peygamberimizin annesi kadar çok sevdiği Hala Sultan’ın bu topraklarda yattığını anımsatarak, canını veren şehitlere rahmet diledi.

Hala Sultan adına büyük bir eğitim kompleksi içinde Selimiye Cami’nin de güzel bir örneğinin temellerinin atılacağını kaydeden Görmez, camilerin sadece ibadet değil sevgi ve eğitim mekanları olduğunu söyledi.

Tükiye Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay da, eğitim kompleksi ve Hala Sultan Camisi’nin, Lefkoşa’ya büyük bir değer katmış olacağını belirtti.

Türk dünyasındaki değişik yerlere de önemli eserler inşa edildiğini anımsatan Atalay, Hala Sultan Camisi’nin de aynı büyüklükte bir eser olacağına işaret etti.

Konuşmaların ardından Hala Sultan Camii’nin temelleri dualar eşliğinde atıldı.