Kıbrıslı Türk İşadamı  Asil Nadir, kendi şirketini soyduğu gerekçesiyle yargı önüne çıktığı İngiltere'de 10 yıl hapis cezasına çarptırılmasının yankıları hala sürüyor. Dava kararı tüm dünyada geniş yer bulurken, Nadir'in yıllardır yatırım ve istihadam yaptığı Güzelyurt'tan sert bir çıkış geldi.  1980 ve 1990 yılları arsında Güzelyurt’a çeşitli yatırımlar yapıp istihdam sağlayan ve özellikle narenciyeyi dünyaya pazarlayan Kıbrıslı Türk İşadamı Asil Nadir, Güzelyurtlu’ların dilinden düşmüyor.

Kıbrıslı Gazetesi'nden Rana Sarro'nun haberine göre, Kıbrıslı Türk işadamı Asil Nadir’in geçmiş yıllarda Londra’da yargılandığı Polly Peck davasında, 10 yıl hapis cezasına çarptırılmasından duydukları üzüntüyü Kıbrıslı ile paylaşan Güzelyurtlu vatandaşlar, Nadir’in temyizde kurtulması ümidinde…

Şirketinden zimmetine para geçirmekten suçlu bulunan ve 10 yıl hapis cezasına çarptırılan Kıbrıslı Türk işadamı Asil Nadir'in, mal varlığını açıklaması istenirken, Nadir, hakkındaki kararı temyize götüreceğini belirtmişti.

Kıbrıslı Türk işadamı ve yatırımcı Asil Nadir’e ait Sunzest paketleme tesisleri ve Sunzest konsantre fabrikalarının, Güzelyurt bölgesinde faaliyet gösterdiği 90’lı yıllara kadar, Narenciye sektörünün değerlendirildiğini ve dünyaya pazarlandığını anımsatan Güzelyurtlu vatandaşlar, bölge halkının Nadir döneminde refah içinde yaşadığını da anımsattı.

Kıbrıslı’ya konuşan Güzelyurtlu’lar, narenciyede Asil Nadir döneminin altın çağı olduğunu, Nadir’den sonra ise, narenciye ve dolayısıyla bölgede büyük bir çöküş yaşandığını anlattı.

 

Güzelyurtlu ne dedi?

 

Gökhan Saraç: (Kıbrıs Türk Narenciye İhracatçıları Birliği Başkanı)

Narenciyeye altın çağını yaşattı

Asil Nadir’in Güzelyurt narenciyesine verdiği katkı yadsınamaz. Kuzey Kıbrıs narenciyesini tüm dünyaya tanıtan ve pazarlayan Asil Nadir’dir. Aldığı ceza bizlere göre, İngiliz ve Yunan işbirliğinde bir Bizans oyunudur. Narenciye sektörü olarak Asil Nadir’ verilen cezayı protesto etmek amacı ile imza kampanyasına veya her türlü eyleme hazırız.

 

Mete Akbey:

Üzülmeyen haindir

Asil Nadir’e üzüldük. Üzülmeyen Kıbrıslı Türk varsa haindir. Çünkü KKTC’ye ve özellikle de Güzelyurt bölgesine yatırımları, katkıları, sağladığı iş imkanları unutulmamalıdır. Temennimiz temyize gidip kurtulmasıdır. Suçsuz olduğunun anlaşılması ve beraat etmesi ya da cezasının düşmesinin ümit ediyoruz.

 

Cemal Recai Serdar:

Güzelyurt’u kalkındırdı

Güzelyurt biraz olsun kalkınmışsa bu Asil Nadir sayesindedir. Nadir Güzelyurt’tan elini çektikten sonra buranın ne hale geldiğini de gördük. Nadir gitti, Güzelyurt bu duruma geldi. Asil Nadir’e İngiliz yargısı tarafından verilen bu ceza bizlere göre çok büyük bir haksızlıktır. Yalnız Güzelyurtlu için değil tüm KKTC halkı için çok değerli bir yatırımcı ve işadamının bugün bu hale gelmesinden üzüntü duyuyoruz.

 

Olgun Özdoğan:

Türkiye'nin sahip çıkmasını beklerdik

Hassas bir nokta, belli ki Nadir’in de yanlışları oldu ancak hükümet edenler ne yazık ki Sayın Asil’i yalnız bıraktı. Basına yansıtılan gözyaşlarının da sahte olduğunu düşünüyorum. Niyetleri olsaydı, İngiltere’ye gidip O’nu savunurlardı. Özellikle Türkiye dik dursa Nadir bu noktaya gelmezdi. Asil Nadir’e sahip çıkabilir, onu savunabilirdi. Asil Nadir’e sahip çıkmadık, uluslar arası hukuk kararını aldı. Dava sonuçlanmadan burada bir kamuoyu oluşmuş olsaydı, belki kurtulurdu.

 

Derviş Hilmi:

Umarız istinafta kurtulur

 İngiltere’ye kendi rızasıyla giden ve orada 10 yıl hapse mahkum edilen değerli iş adamımızı ve KKTC’nin yatırımcısı Asil Nadir umarız istinafta kurtulur.  Kuzey Kıbrıs’a özellikle de Güzelyurt bölgesine hizmeti çok büyüktür. O yüzden herkes Asil Nadir’in düştüğü durumdan dolayı üzgündür.

 

Durdu Koruçam:

Bizleri çok üzdü

Büyük bir işadamı ve yatırımcının, ülkede devlet kadar hükmeden bir şahsiyetin bu duruma düşmesi acıdır. Ülkeye yaptığı yatırımların yanı sıra Güzelyurt bölgesine ve narenciyesine yatırımları ve katkıları çok büyüktür. İngiltere’de aldığı ceza bu nedenle bizleri çok üzmüştür ve hak etmediğini düşünüyoruz.

 

Ahmet Zeytin:

Babasının hizmetlerini devam ettirmişti

Asil Nadir’in babası İrfan Nadir’i çok iyi tanıyordum. Çok iyi bir insandı. İrfan Nadir’in bu memleket için yaptıklarının devamı oğlu Asil Nadir sağlamıştı. Güzelyurt bölgesini kalkındıran, narenciyesini değerlendiren ve pazarlayan O’dur. Ben de portakalımı ona satardım, sonra iflas ettim ve malımı sattım.