Coşkun Alaslan isimli 19 yaşındaki genci kovalarken Akıncılar bölgesinde KKTC sınırını ihlal ederek tutuklanan 3 Rum polisin tasarrufundaki elektronik teçhizata el koyan KKTC makamlarının, Rum polisinin veri tabanına erişim olanağı yakaladığı iddia edildi.

Mahi “yeni büyük skandal” olarak nitelediği haberi “Flaş: Mahi Megatonluk Bomba Açıklıyor... Kıbrıs Vatandaşlarının Verileri Attila’nın Elinde” başlığıyla manşete çekti.

Gazete, sınır ihlalinden tutuklanan Rum polislerin üzerinde, mahkeme dışı ceza kesmek ve kişilerin kimlik verilerine ulaşmak için kullanılan taşınabilir elektronik cihazlar bulunduğunu; bu cihazları alan KKTC makamlarının şu anda Rum polis teşkilatının merkezi bilgisayarına ve Rumlarla ilgili bütün kimlik verilerine kesintisiz erişim olanağı yakaladığını yazdı.

Gazete, özetle şunları kaydetti:

“Yeni skandal bu sefer polisle ilgilidir. Hazırlıksız yakalanması ve merkezî bilgisayarını yeterince korumakta acizlik göstermesi nedeniyle bu bilgisayarda bulunan kimlik verileri, işgal rejimi tarafından sadece birkaç saat içerisinde işgal rejimi tarafından indirildi (download). Bu, ana bilgisayarın operatörlerinin şaşkın bakışları önünde gerçekleşti. Bilgisayar operatörleri, bütün verilerin aktarılmasını izlemekle yetindi.

Sonunda polis merkezindekilerden biri ana bilgisayarın fişini çekti ancak artık çok geçti. Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşlarının bütün kimlik/kişisel verileri Attila’nın elinde bulunuyor. Polis mensuplarının Luricina’da (Akıncılar) tutuklanmasının verdiği mesaj, sonuçları ve polisin utancı ötesinde başka bir parametresi daha vardı.

Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşlarının güvenlik düzeyi ve bundan kaynaklanan diğer birçok başka konuyu gündeme getirdiğinden bu parametre ne açıklandı ne de yayınlandı. Aksine güvenlik güçlerinin bu yeni büyük hatası, yaşamı ve güvenliği doğrudan tehlikeye sokulan vatandaştan gizlendi.”

Gazete, edindiği bilgilere dayanarak, tutuklandıkları sırada Rum polislerin tasarruflarında bulunan iki elektronik cihazın “Data Link”(veri bağlantısı) ve merkezdeki server (ana sunucu) ile bağlantılı olduğunu, polis teşkilatının diğer birimlerine (karayolu taşımacılığı, ilçe büroları v.b.) erişim olanağına sahip olduğunu belirtti.

Bu nedenle cihaza sahip olan polis memurunun ihtiyaç duyduğu her türlü veri ve bilgiye ulaşabileceğini vurgulayan gazete, KKTC makamlarının Rum polis merkezinin ana sunucusundan aktardığı verilerle ilgili şu detayları verdi:

“Vatandaşların isimleri, adresleri, telefon numaraları; özel arabaların sahiplerinin isimleri, plaka numaraları, marka, model ve renkleri; kimlik ve pasaport numaraları ile diğer kişisel verileri ve hatta fotoğrafları artık işgal makamlarının elinde bulunuyor. Ana sunucudan aktarılan verilerin tam hacminin ne olduğunu da, bu bilgilere bakma yolunu veya fırsatını bulup bulmadıklarını kimse bilmiyor. Aynı zamanda, işgal makamlarının gelecekte bu cihazları kullanarak polisin bilişim sistemine sızmayacağı da tam olarak güvence altına alınmış değil.”