Ulusal Birlik Partisi (UBP) Milletvekili Ahmet Kaşif’in, parti kurultayı nedeniyle, Başbakan İrsen Küçük aleyhine yaptığı “Genel başkan yetkilerinin kullanılmasını engellemeye” yönelik ara emri ve ikinci tur seçimle ilgili davanın görüşülmesine bugün başlanıyor.
Lefkoşa Kaza Mahkemesi’nde gerçekleşecek duruşmada, Kaşif’in ikinci tur talebinin gerekçeleri ve Başbakan Küçük’ün savunması değerlendirilecek.Tüm siyasi çevrelerin merakla beklediği duruşma, saat 10.30’da başlayacak.
Ülke gündeminin ilk sıralarında yer alan Lefkoşa Türk Belediyesi çalışanlarının grevi de, bugünkü gündem maddelerinin başında geliyor.
Bakanlar Kurulu’nun “Pazartesi günü işbaşı yapmayan Lefkoşa Türk Belediyesi çalışanlarına maaş ödemesi yapılmayacağı” yönünde ürettiği karara, BES tepki göstererek uymayacaklarını açıklamıştı.

Bu kapsamda BES yönetimi, hükümetin Anayasal suç işlediğini, bu nedenle de bugün Lefkoşa Polis Müdürlüğü’ne ve Başsavcılığa giderek şikayette bulunacak.
LTB’deki greve ise, CTP ve KTAMS ve çok sayıda sivil toplum örgütü destek verecek.

UBP mahkemede

UBP Milletvekili Ahmet Kaşif’in, parti kurultayı nedeniyle, Başbakan İrsen Küçük aleyhine yaptığı “Genel başkan yetkilerinin kullanılmasını engellemeye” yönelik ara emri talebiyle ilgili dava, bugün görüşülmeye başlıyor.

Lefkoşa Kaza Mahkemesi’nde Yargıç Emine Dizdarlı huzurunda, saat 10.30’da görüşülecek davada, Kaşif’in ikinci tur talebinin gerekçeleri ve Başbakan Küçük’ün savunması değerlendirilecek.
Hatırlanacağı üzere UBP Milletvekili Ahmet Kaşif, 21 Ekim’de gerçekleştirilen UBP Genel Başkanlık seçiminde ‘tüzük ihlali’ yaşandığını savunarak, konuyu yargıya taşıdı.

Kaşif, avukatlarıyla birlikte Lefkoşa Kaza Mahkemesi’ne giderek, Hukuk Davaları Mukayyitliği’nde dava dosyalamış ve davanın görüşülmesiyle ilgili olarak 30 Ekim’e gün verilmişti. 
Basın ve hukukçuların yoğun ilgi gösterdiği ara emri duruşmasında Ahmet Kaşif’in avukatları Fuat Veziroğlu’nun yanı sıra Yunsal İlhan, Münir Doratlı ve Hasan Yücelen de hazır bulunmuştu. 
Avukat Fuat Veziroğlu, kurultay için yapılan ara emri duruşmasında, davacı Ahmet Kaşif’i tanık olarak mahkemeye çağırmış ve sorular yöneltmişti.
Kaşif, 21 Ekim’de gerçekleştirilen UBP kurultayında 1427 delegeden 1402 delegenin oy kullandığını, bu oyların 704’ünü İrsen Küçük, 690’ını kendisinin aldığını, 8 oyun ise geçersiz sayıldığını anlattı. Kaşif, Divan Başkanlığı’nın bu sonuca göre İrsen Küçük’ü genel başkan ilan ettiğini, ancak bunun UBP tüzüğüne göre yanlış olduğunu, seçimin ikinci tura gitmesi gerektiğini savunmuştu. 
Avukat Veziroğlu mahkemeye UBP Kurultay Divanı’nın kararları ile parti tüzüğünü emare olarak sunarken, mahkeme 6 adet emareyi kaydetmişti.
Divan Başkanı Hüseyin Özgürgün’ün, UBP Genel Başkanı Başbakan İrsen Küçük’ün baskısıyla Küçük’ü genel başkan ilan ettiğini savunan Kaşif, Küçük’ün “İtirazı olan yargıya gitsin” dediğini kaydetti ve bunu divan üyelerinin duyduğunu ifade etmişti.
Kaşif, kurultay kararının, divan üyeleri Özgürgün, İlker Edip ve Teoman Kuran’ın imzasıyla, diğer divan üyeleri Zorlu Töre ile Savaş Atakan’ın ret imzalarına karşılık 3’e 2 oyla açıklandığını da anlatmıştı.
2 Kasım Cuma gününe ertelenen duruşmada, Yargıç Emine Dizdarlı, davalı avukatı Ergin Ulunay’ın ara emri talebine itiraz dosyalamak amacıyla süre istemini olumlu karşılayarak, 48 saat süre vermişti.

Lefkoşa Kaza Mahkemesi’nde, UBP Genel Başkanı ve Başbakan İrsen Küçük’ün, UBP Milletvekili Ahmet Kaşif’in ara emri talebine karşı itiraz dosyalamasının ardından, Yargıç Emine Dizdarlı davanın duruşmasının bugün yapılmasına karar vermişti.
 
Belediye emekçileri polise gidiyor

Öte yandan, Belediye Emekçileri Sendikası da (BES), Bakanlar Kurulu’nun ‘pazartesi günü işbaşı yapmayan Lefkoşa Türk Belediyesi çalışanlarına maaş ödemesi yapılmayacağı’ yönünde ürettiği karara uymayacaklarını açıklamıştı.
Belediye çalışanlarının maaşlarını alamadıkları için eylemde olduklarını ve Anayasa’da kimsenin angarya (Parasız) çalıştırılamayacağının açıkça belirtildiğini vurgulayan BES yönetimi, hükümetin Anayasal suç işlediğini, bu nedenle de bugün Lefkoşa Polis Müdürlüğü’ne ve Başsavcılığa giderek şikayette bulunacaklarını belirtmişti.
BES Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Yalınkaya, bugün işbaşı yapmayacaklarını, polise ve Başsavcılığa giderek işverenlerini ve hükümeti şikayet edeceklerini söylemişti.
Yalınkaya, “Grev yasağını, Bakanlar Kurulu’nun son kararını ve angarya çalıştırılmalarını” şikayet için bugün sabah saat 09.30’da Lefkoşa Polis Müdürlüğü’ne; ardından da Başsavcılığa gideceklerini ifade etmişti.

KTAMS, iki saat grevde

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) da bugün LTB binası önünde eylem yapacağını açıklamıştı. Sendika, eyleme katılım için Lefkoşa bölgesinde 2 saatlik uyarı grevi kararı da aldı.
KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan, hükümetin yanlış politikalarıyla ülkenin kaosa sürüklendiğini, Lefkoşa’nın çöpe gömüldüğünü, evleri farelerin bastığını, musluklardan lağım suları akar hale geldiğini ve Lefkoşalıların ciddi sağlık sorunları ile karşı karşıya kaldığını belirtti.
Kaptan, bugün 10:00-12:00 saatleri arasında Lefkoşa bölgesinde 2 saatlik grev kararı aldıklarını açıkladı.

Kaptan, saat 10.30’da sendika lokalinden yürüyüşe geçerek 11.00’de Lefkoşa Belediye binası önünde toplanacaklarını ve Lefkoşa’ya sahip çıkacaklarını ifade ederek, tüm kamu çalışanlarını greve destek vererek Lefkoşa’ya sahip çıktıklarını göstermeye çağırdı.

CTP, saat 11.00’de eylem yapacak

Ana muhalefet CTP de bugün “Yalanlarınız yetti, Lefkoşa’nın canına tak etti! Oyun Bitti! Lefkoşa hesap sormaya geliyor!” sloganıyla eylem için saat 11.00’de eski Peyak binaları önünde toplanarak LTB binasına yürüyecek.