Kıbrıs Türk tarafını çözümsüzlüğün mağduru haline getiren statükonun ilanihaye sürmesine müsaade etmeyiz”
“Ambargolar kalkmalı… AB ve uluslararası toplum sözlerini yerine getirmeli”
Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kıbrıs’ta samimiyetle çözüm istediklerini ve çözüm zamanının geldiğini vurgulayarak, Kıbrıs Türk tarafını çözümsüzlüğün mağduru haline getiren mevcut statükonun ilanihaye sürmesine müsaade etmeyeceklerinin de bilinmesi gerektiğini söyledi.
Çözümsüzlüğün bedelinin Kıbrıs Türkü’ne ödetilmesinin çok büyük haksızlık olduğunu ifade eden Gül, uygulanan haksız dayanaktan yoksun kısıtlamalar ve ambargoların kaldırılması ve başta Avrupa Birliği ve uluslararası topluma sözlerini yerine getirmesi çağrısı yaptı.

TÖREN ALANINDA KONUŞTU
Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Lefkoşa’da Dr. Fazıl Küçük Bulvarı’ndaki 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı töreninde sevgi gösterileri arasında yaptığı konuşmada, Barış Harekatı’nın 40. yıldönümünde KKTC’de bulunmaktan duyduğu mutluluğu ifade etti. Gül, “7 yıllık görev sürem bitmek üzereyken son yurtdışı ziyaretimi Cumhurbaşkanı olarak yine KKTC’ye yapmaktan büyük mutluluk duyuyorum” dedi.Gül, Anavatan Türkiye’nin Kıbrıslı Türk kardeşlerinin coşkusunu gönülden paylaştığını ifade ederek, 75 milyonun sevgi ve selamlarını iletti.

“DÖNÜM NOKTASI”
Barış Harekatı’nın Kıbrıs tarihinde dönüm noktası olduğunu ifade eden Abdullah Gül, kurucusu ve ortağı olduğu devletten dışlanan Kıbrıs Türkü’nü hedef alan baskı terör ve insanlık dışı sindirme hareketlerine son veren Barış Harekatı’nın Kıbrıs Türk halkını zulümden kurtararak özgürlük ve refaha kavuşturduğunu; geleceğe güvenle bakmasını sağladığını söyledi.
Cumhurbaşkanı Gül, garantör Türkiye’nin 20 Temmuz 1974’te Kıbrıs Türkü’nün yalnız olmadığını ve yalnız bırakılmayacağını gösterdiğini ifade ederek, bu kararı alan Türkiye Cumhuriyeti devlet büyükleri ve komutanlarına şükranlarını yineledi.

“KKTC’NİN KAT ETTİĞİ MESAFE GURUR KAYNAĞI”
Gül, “KKTC’nin karşılaştığı tüm güçlüklere rağmen Türkiye’nin de desteğiyle siyasi ve ekonomik alanlarda bugüne kadar kat ettiği mesafe hepimiz için gurur kaynağıdır. Bu, bizlere önümüzdeki sorunları aşmak için de gerekli kudret ve kararlılığı sağlamaktadır” ifadelerini kullandı.
Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ortak milli davayı azim ve inançla bir noktaya getirdiklerine dikkat çekerek, “Kıbrıs Türklerinin bundan geri adım atmasını, adanın ortak sahibi olmaktan vazgeçmesini ve bir Rum devletinde azınlık olarak yaşamayı kabul etmesini kimse beklememelidir” diye konuştu.

“AMA O BÜYÜK FIRSAT RUM TARAFININ HAYIRIYLA GERÇEKLEŞMEDİ”
“Ama o büyük fırsat Rum tarafının ‘hayır’ demesiyle gerçekleşmemiştir. Bu hadiseyi hiçbir zaman unutturmamak gerekir. Bunu unutturmak isteyenler olabilir ama bunu unutturmamak, bizim samimi davranışımızı yeri geldiğinde sandıkta da gösterdiğimizi bütün dünyanın hafızasında canlı tutmamız gerekir” diyen Abdullah Gül, keza 2008-12 müzakere sürecinde de yapıcı önerilerin neredeyse tümünün Türk tarafından geldiğini belirtti.
Kıbrıs Rum tarafının da aynı anlayışı benimsemesi gerektiğini belirten Abdullah Gül, müzakerelerin en kısa sürede sonuçlandırılarak referandumların düzenlenmesiyle adil ve kalıcı çözüme daha fazla gecikilmeden varılmasını beklediklerini söyledi.
Türkiye Cumhurbaşkanı Gül, Kıbrıs Rum tarafının uzlaşmaz siyasetinin bedelinin Kıbrıs Türkü’ne ödetilmesinin ciddi çelişki ve çok büyük haksızlık olduğunu söyleyerek, “Bu nedenle Kıbrıs Türk halkına uygulanan haksız, dayanaktan yoksun kısıtlamalara son verecek adımlar vakit geçirilmeden atılmalı ve bu ambargolar kaldırılmalıdır” ifadelerini kullandı.
Başta AB olmak üzere uluslararası toplumun Kıbrıs Türklerine verdiği sözlerini yerine getirmesi çağrısı yapan Gül, Kıbrıs Türk halkının maruz kaldığı bu uygulamaların siyasi, hukuki, ahlaki, insani ve hiçbir açıdan izahının mümkün olmadığını; çağdaş anlayışın tecridi değil, karşılıklı hoşgörü, saygı, dayanışma, işbirliğini gerektirdiğini hatırlattı.

“SU PROJESİNDE SONA YAKLAŞILDI”
Kıbrıs Türk halkının ve aslında Kıbrıs adasının su sorununa çözüm bulacak, KKTC’nin. KKTC’nin verimli topraklarına su sağlayacak Su Projesi’nde sona yaklaşıldığına işaret eden Gül, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bu proje, KKTC ile Türkiye arasındaki birlik ve dayanışmayı yeni bir fiziki bağla pekiştirecektir. Öte yandan Türkiye’den getireceğimiz bu suyun Kıbrıs’ın sadece kuzeyine değil Ada’nın tamamına hayat verebilmesi, adil ve kalıcı çözümün bununla taçlanması en samimi arzumuzdur.”
Türkiye Cumhurbaşkanı Gül konuşmasının sonunda, Kıbrıs Türkü’nün hukuku ve hürriyeti için gözlerini kırpmadan şehit olan Mehmetçik ve Mücahitleri rahmetle; gazileri ve Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ile bugünlere gelinmesinde katkısı olanları şükran ve saygıyla andı; halkın bayramını kutladı.

Kaynak: Star Kıbrıs