Girne, İskele ve Mağusa bölgesi atık suları arıtılmadan denize deşarj ediliyor

Çevre Mühendisleri, Girne, İskele ve Mağusa bölgesinde faaliyet gösteren birçok atıksu arıtma tesisinin atık suları, arıtmadan denize deşarj ettiğini bildirdi.

Çevre Mühendisleri, Girne, İskele ve Mağusa bölgesinde faaliyet gösteren birçok atıksu arıtma tesisinin atık suları, arıtmadan denize deşarj ettiğini bildirdi.

Oda, KKTC Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Dairesi’nin yüzme sezonunun başında Mayıs ayından başlayarak yüzme sezonunun kapanmasına kadar düzenli olarak yapması ve şeffaf olarak yayınlaması gereken deniz uyu kalitesi analiz sonuçlarını dikkatle takip ettiklerini söyledi.

Çevre Mühendisleri Odası yaptıkları araştırmalar sonucunda şunları kaydetti: “Aldığımız bilgiler, edindiğimiz fotoğraflar ve yaptığımız gözlemlere göre Turizm Bakanlığı Bafra Atıksu Arıtma Tesisi, Girne Belediyesi Atık Su Arıtma Tesisi, Girne, İskele ve Mağusa bölgesinde faaliyet gösteren birçok otel, atık sularını ikincil arıtma yapmadan, ham olarak denize deşarj etmektedir. Bu konuyla sınırlı olmamakla beraber, Çevre Koruma Dairesi’ni 18/2012 Çevre Yasasıyla ilgili tüm ihlallerin tespit edilmesi ve gerekli cezaları uygulamaya davet ederiz”

Deniz ve güneşe dayalı bir turizm modeliyle kalkınma sağlamayı hedefleyen bir ülkede, bu uygulamaların çok yaygın olması, bu hedefi gözetenlerin, aslında ciddiyetten ne kadar uzak olduğunu gösterdiğini belirten Oda,  “Avrupa standartlarını ve çağdaşlığı hedefliyorsak, tüm devlet kurumları, özel kuruluşlar ve vatandaşlar bu hedef doğrultusunda bir an önce gerekli tedbirleri almak zorundadır” dedi.

Çevre ve Koruma dairesini, tüm atık su arıtma veya deşarj tesislerini ve noktalarını tespit etmeye, AB standartlarına göre izinlendirilmesi ve denetlenmesi gereğine vurgu yapan Oda,  “Avrupa Birliği ülkelerinde artık, standartlara uygun olarak arıtılmış olsa dahi, atık suyun alıcı ortamlara deşarjı mümkün olduğunca kısıtlanmakta ve arıtılmış suyun yeniden kullanılması zorunlu hale getirilmektedir. Çevre Koruma Dairesi’nin boyut ve miktar gözetmeden, tüm atık su arıtma veya deşarj tesislerini ve noktalarını tespit etmeye, AB standartlarına göre izinlendirmeye ve denetlemeye davet ederiz”