“SAĞLIKLI VE GÜVENLİ GIDAYA ULAŞIM TEMEL HAK”
“TOPLUMUN TÜM BİREYLERİNİN SAĞLIĞININ KORUNMASI VE GÖZETİLMESİ, DEVLETİN EN ELZEM GÖREVİDİR VE YERİNE GETİRİLMELİDİR”

 Gıda Mühendisleri Odası, sağlıklı ve güvenli gıdaya ulaşmanın her varlığın doğuştan gelen en temel haklarından biri ve gıda güvenliğinin de devletin sorumluluğu olduğunu vurguladı.

Oda, ülkedeki kanser vakalarının boyutları yanında çarşıdaki gıdalara karşı tedirginliği üzülerek izlediğini belirterek, toplumun tüm bireylerinin sağlığının korunması ve gözetilmesinin, devletin yerine getirmesi gereken en elzem görevi olduğunu kaydetti.

Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Naile Soyel, 7 Nisan Dünya Sağlık Günü nedeniyle yayımladığı mesajda, Dünya Sağlık Örgütü’nün kurulduğu tarih olan 7 Nisan’ın, Dünya Sağlık Günü olarak da kutlandığını kaydetti.

Sağlığın,  geniş bir çerçevede ele alındığında sadece hastalıklarla mücadele ve tıbbi hizmetlerle değil; bireyin yaşadığı ortam, soluduğu hava, yaşam tarzı, beslenme şekli vb. tüm unsurlarıyla değerlendirilmesi gereken geniş bir kavram olduğunu kaydeden Soyel, “Ülke insanımızın sağlığını doğrudan etkileyen gıda unsurunun;  nasıl bir yönetsel politika içinde ele alındığını hassasiyetle değerlendirmemiz gerekmektedir” dedi.

“KANSERİN BOYUTLARINI VE GIDA TEDİRGİNLİĞİNİ ÜZÜLEREK İZLEMEKTEYİZ”

Soyel, mesajında şunları belirtti:

“Yediklerimiz ve içtiklerimiz, bedenimizin bir parçası olurken, tükettiğimiz gıda ile birlikte sağlık açısından risk unsurlarının olası varlığı ne yazık ki doğal sağlığımız açısından çok ciddi sorunları da beraberinde getirmektedir. Bu olası riskler; patojen (hastalık yapan) bakteriler yanında, genetiği değiştirilmiş yapıdaki bileşenler, pestisit ve ilaç kalıntıları ve toksinlerdir. Ülkemizdeki kanser vakalarının boyutları yanında çarşıdaki gıdalara karşı tedirginliğin sürdüğünü üzülerek izlemekteyiz.”

Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Naile Soyel, sağlıklı ve güvenli gıdaya ulaşmanın her varlığın doğuştan gelen en temel haklarından olduğunu kaydederek, yaşamsal önemi olan beslenme konusunda dengeli beslenmenin de öncesindeki düşünülmesi gereken hususun ise “gıdanın güvenilirliği” olduğunu vurguladı.

Soyel, devlete sormak ve hatırlatmak istediklerini de şöyle sıraladı:

“Ülkemizdeki gıda güvenliği politikası için neler yapılıyor? Dünyada uygulanan gerek üretim gerek kontrol sistemlerinin ülkemiz koşullarına ve yasalarına dahil edilmesi için, günlük yaşamlarımızda olumlu fark yaratacak değişimleri başlatmak için neden halen ciddi adımlar atılmıyor? Sağlıklı bir toplumun temini için kaybetmeden önce sağlığın korunmasına yönelik gıda denetim ve izlemenin bağımsız bir otorite tarafından gerçekleştirilmesi adına yasal düzenlemeler neden tamamlanmıyor?
Güvenli gıdaların temini üreticinin sorumluluğunda; resmi kontrol ve izleme faaliyetleri Devlet otoritesinin sorumluluğunda olmalıdır. Toplumun tüm bireylerinin sağlığının korunması ve gözetilmesi, devletin en elzem görevidir ve yerine getirilmelidir.”