Başbakan İrsen Küçük, sendikanın baskısı ile grev erteleme kararına uymayan Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB)çalışanlarının suç işlemekte olduğu uyarısını yineleyerek, “30 güne kadar devamsızlık çalışanların işine son verilmesi dahil her türlü tedbirin alınmasını gerektirir” dedi.


   Erteleme kararının üzerinden 30 gün geçtiğini, bu sürede işbaşı yapılmaması nedeniyle yasal olarak disiplin suçu işlendiğini vurgulayan Başbakan Küçük, “Bu süre sonucunda işlerinden olma ihtimali de yüksektir. Bunun için Belediye Meclisi disiplin soruşturmasına gitmek mecburiyetindedir” ifadelerini kullandı.


   Başbakan Küçük, yasalara bakıldığında devlet kuruluşlarında işveren vekili olan çalışanların da her nerede olursa olsun grev ertelemesi konması halinde, işbaşı yapmamazlık edemeyeceğini ancak LTB’de bunun da görüldüğüne dikkat çekti.


   Sendikanın grev ertelemesine uymayan çalışanların maaşlarının ödenmesi talebinde bulunmasını da eleştiren Küçük, yasaklı dönemde işbaşı yapılmamasının bir suç olduğunu ve devlet veya belediye tarafından ödeme yapılmasının mümkün olmadığını, bunu sendikanın yapması gerektiğini kaydetti.


   LTB’ye 50 milyon liralık bir kredi imkanı sağlanabilmesi ile sorunların üstesinden gelinebileceğini kendilerinin girişimleri ve TC Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın desteği ile Ziraat Bankası’nın böyle bir olanağı sağlamakta olduğunu ifade eden Küçük, çalışanların işbaşı yapması halinde, belediyenin çalışıp tahsilatlarını yapabileceğini, 70-80 milyon TL’ye de çıkabilecek 50 milyon TL’lik kredi ile LTB’nin harekete geçebileceğini vurguladı.


   Başbakan İrsen Küçük, Bakanlar Kurulu’na girmeden önce bir soru üzerine LTB’deki durum ile ilgili açıklamalarda bulundu.

 


   Lefkoşa Belediyesi’ndeki sorunun sendika tarafından sürdürülmekte olduğunu belirten İrsen Küçük, LTB Belediye Meclisi’nin biran önce toplanıp görev yapması üzerinde durduklarını ve 12 tane UBP’li belediye meclis üyesinin son 2-3 kez toplandığına işaret etti.


   Belediye Meclis üyelerinin son yaptıkları toplantıda belediye çalışanlarının tahrikine uğradıklarını, bunun hoş bir durum olmadığını kaydeden Küçük, “Lefkoşa Belediye çalışanları bugünkü konumlarını iyice hesaplamalı ve değerlendirmelidirler. Hükümet tarafından ertelenen eyleme rağmen ısrarla işbaşı yapılmamaktadırlar. Bu konuda sendikanın çalışanlar üzerinde baskısı vardır” dedi.


  Bunun büyük bir hata olduğunu vurgulayan Başbakan İrsen Küçük, LTB’ye hükümet olarak büyük katkı koymaya çalıştıklarını ve hiçbir belediyeye yapmadıkları oranda bir katkıyı LTB’ye yaptıklarını vurguladı.


   Başbakan İrsen Küçük bugüne kadar LTB’ye 7 milyon TL’lik aktarma yaptıklarını hatırlatarak, bunun geçmiş eylemlere katılan çalışanların ödenebilmesi için yapıldığına işaret etti.
   LTB’nin yaklaşık 70 milyon TL civarında Sosyal Sigorta ve İhtiyat Sandığı borçları dahil, bir borcu olduğunu ifade eden Küçük, buna devlete olan vergiler ve Elektrik Kurumu ile yapılacak mahsuplaşmaların ise dahil olmadığını söyledi.


  Ankara’ya yaptığı son resmi ziyarette TC Başbakanı Erdoğan ve Başbakan Yardımcısı Atalay ile LTB konusunu da masaya yatırdıklarını ve LTB’ye 50 milyon liralık bir kredi imkanı sağlanabilmesi ile sorunların üstesinden gelinebileceğini söylediğini, Erdoğan’ın girişimleri ile de Ziraat Bankası’nın böyle bir olanağı sağlayabileceğini ortaya koyduğunu anlattı.
   Müzakerelerde bu kaynağın daha da artabileceği ancak LTB’nin de bazı tedbirler alması gerektiğinin ortaya konduğunu ifade eden Küçük, “Bir kredinin gözü kapalı verilmesi mümkün değil” dedi.

 


   “Başbakan İrsen Küçük, LTB çalışanlarının dün sendikanın baskısı ile suç işlemekte olduklarını belirtti.

 


   Erteleme kararının üzerinden 30 gün geçtiğini, bu sürede işbaşı yapılmaması sonucunda yasal olarak disiplin suçu işlendiğine dikkati çeken Küçük şöyle devam etti:
   “Disiplin tedbirleri Belediye Meclisi’nin alacağı kararlardır. Çünkü 30 güne kadar devamsızlık çalışanların işine son verilmesi dahil, her türlü tedbirin alınmasını öngörür. Yasalara bakıldığında devlet kuruluşlarında işveren vekili olan çalışanlar, her nerede olursa olsun grev ertelemesi konması halinde işbaşı yapmamazlık edemez. Bu suçtur. Eyleme katılamazlar.
   LTB’de bu da görülüyor. Sendikanın baskısı ile LTB çalışanları 30 gündür sokaktadır. Bu süre sonucunda işlerinden olma ihtimali de yüksektir. Bunun için Belediye Meclisi disiplin soruşturmasına gitmek mecburiyetindedir.”

 


   Başbakan İrsen Küçük, sendikanın çalışanlara maaş ödenmesi talebi konusunda ise şunları söyledi:


   “Yasaklı dönemde işbaşı yapılmaması bir suçtur. Bunun devlet veya belediye tarafından ödenmesi de mümkün değildir. Sendikanın gücü vardır çünkü her çalışandan belli bir miktar kesinti yapmaktadır. Sendika bu kesintilerle çalışanlarını ödemek mecburiyetindedir. Devlet veya LTB’nin işbaşı yapmayanlara ödenek veya maaş vermesi mümkün değildir.”
   Çalışanların bunu iyi bilerek durumunu gözden geçirip işbaşı yapması gerektiğini yineleyen Küçük, böylece belediyenin çalışıp tahsilatlarını yapabileceğini ve kendilerinin sağladığı 70-80 milyon TL’ye de çıkabilecek kredi ile LTB’nin harekete geçebileceğini vurguladı.


   LTB’nin borçlarına bakıldığında, sağlanacak kaynağın LTB’nin Sosyal Sigorta, İhtiyat Sandığı ve bankalara olan borçlarının tümünün karşılayabileceğini kaydeden Küçük, LTB’nin özel bankalardan aldığı kredilerin yüksek faizlerle alınan krediler olduğunu, 10 milyon sterlinlik borçlanmanın da banka dışında yapılan bir borçlanma olduğunu ve bunun faizinin yüzde 15 olduğunu anlattı.


   “Bu yüksek faizlerden de biz belediyeyi kurtarmak istiyoruz” diyen Küçük, “Bu borçlanmalarla LTB sadece faizlerden ayda 1 milyon TL kazanacaktır.
   Yani faizi bir milyon aşağı çekecektir” ifadesini kullandı.


   LTB’nin ayda çalışanlarına maaş olarak 3 milyon TL ödeme yapılmakta olduğunu ifade eden Küçük, “Yani yüzde 30-33’ü bu operasyonla faiz farklarından kazançlı çıkacak ve borçlarını ödemede kolaylık sağlanacaktır” dedi.


   Bir inat uğruna bu faizin işlemekte olduğuna işaret eden Küçük şöyle devam etti:


   “Bir başka değişle bu faiz farklarını Lefkoşa halkı ödeyecektir. Lefkoşa halkına sizin BES olarak hakkınız yok her ay bir milyon TL’den fazla her ay faiz ödetesiniz. Biz hükümet olarak bu kaynağı Ankara’dan sağladık. Belediyeyi yüzdürebilmek için belediye çalışanları da bazı fedakarlıklarda bulunacak. Böylece Lefkoşa halkı hakkı olan hizmeti alabilecek ve fahiş faizler ödemek zorunda kalmasın.”


   Belediye çalışanlarına bir kez daha çağrı yapan Küçük, biran önce konuyu görüşüp işbaşı yapmalarını istedi.


   Küçük, hükümetin tek sorununun LTB olmadığına da işaret etti.


   Bugün Başbakanlık’ta LTB Belediye Meclisi’nde UBP dışında yer alan CTP-BG, TDP ve DP’li meclis üyeleri ile bir araya geleceğini açıklayan Başbakan İrsen Küçük, bu kişilerin istifa etmelerine rağmen, UBP’li meclis üyelerinin kendisinin çağrısı ile bu istifaları kabul etmediğini hatırlattı.
   UBP’li meclis üyelerinin diğer üyelere görevlerinin başına dönmeleri için çağrı yaptığını, kendisinin de aynı çağrıyı yaptığını anlatan Küçük, bugün bu üyelerle, ya UBP’li üyelerle birlikte veya ayrı olarak görüşeceğini söyledi.


   Küçük, “Bu görüşmeleri planlarken biran önce LTB’de işlerin normale dönmesini bekliyorum. İşbaşı yapmak isteyenlere işbaşı yapmaları halinde gerekli güvence devlet tarafından verilecektir” dedi