Balıkesir'de bir mezardan çaldıkları kemiklerle yakalanan 3 tıp fakültesi öğrencisine 45'er gün hapis cezası verilmesi haberi, Aralık ayında Geçitkale’de ortaya konan mezarlık iddialarını tekrardan gündeme taşıdı.

CNN Türk haber sitesinde yayınlanan haberde, Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi 2'nci sınıf öğrencileri B.G. (23) ve A.U.'dan (22), öğretmenlerinin derse incelemek üzere kemik getirmelerini istediğine ve bunun üzerine öğrencilerin daha iyi bilgi edinmek ve öğretmenlerinden ekstra not almak için insan kemiği götürmeye karar verdikleri belirtildi.


Görgü tanıkları ele verdi


Başka bir bölümde okuyan arkadaşları B.A.'yı da yanına alan iki öğrenci, geçtiğimiz 10 Mayıs'ta Çayırhisar Köyü Mezarlığı'na gitti. Üç öğrenci, kimsesiz mezarı zannederek açtıkları Baki Ada'nın mezarındaki kemikleri aldı. Öğrenciler, B.A.'nın hırkasına sardıkları kemiklerle mezarlıktan ayrılacakları sırada iki kişi tarafından fark edildi. Görgü tanıklarının, evlerine kadar takip ettikleri 3 öğrenci hakkında şikâyetçi olunması üzerine öğrenciler hakkında Balıkesir 3'üncü Sulh Ceza Mahkemesi'nde, 'kişinin hatırasına hakaret' suçundan dava açıldı.

 

45’er gün hapis cezası


Mahkemedeki ifadelerinde yaptıklarının suç olduğunu bilmediklerini, kimsesiz mezarı sanıp açtıklarını belirten öğrencilerden A.U, "Öğretmenimiz kemik getirene ekstra not vereceğini söyledi. Üst sınıftaki öğrencilerle konuştuğumuzda kimsesizler mezarından kemik aldıklarını ve bir sorun çıkmadığını öğrendik. Bunun üzerine mezardan kemik aldık. Ancak, daha sonra geri gömdük" şeklinde ifade verdi. İfadelerin üzerine mahkeme öğrencilere 45’er gün hapis cezası verdi. Ceza öğrenci oluşları nedeni ile ertelendi.


Geçitkale’de yaşanan olayla ilgili ses yok



YENİDÜZEN’in Aralık ayında yayınladığı ve Geçitkale Belediye Başkanı Kıvanç Buhara’nın oğlu için işçilerine mezarlıktan kafatası aldırdığı ile ilgili haberin ardından yaklaşık dört ay geçti. İddialara ile ilgili gelinen son nokta, mezarlığın Bakanlar Kurulu Kararı ile açılarak konunun tahkikatının gerçekleşeceği olmuştu. Olayın üzerinden dört ay geçmesine rağmen konu ile ilgili hiçbir girişimde bulunulmadı. Ne polis soruşturması ile ilgili bir bilgi, ne de mezarın açılıp açılmayacağı ile ilgili bir açıklama yapılmadı.