Bakanlıkların görevleri malumdur.

Kamu işlerinin idari organizasyonu temel görevlerindendir.

Bu idari organizasyonun en önemli unsurları da personel, malzeme ve bütçe düzenlemeleridir.

Sağlıktaki sistemsizliğin altında Sağlık Bakanlığı’nın yıllardır bu konularda merkezi iradeyi bir türlü tesis edememesi yatıyor.

Durum böyle olunca da, kendini güçlü ve yetkili hissedenler, kurdukları sistemlerle sözüm ona halka hizmet adı altında birtakım kazanımlarda bulunmaya da devam ediyor.

İşte tam da bu noktada, devlet hastaneleri bünyesinde kurulan ‘’kalkındırma dernekleri’’nin, gerçekten devlet hastanelerini mi yoksa birilerini mi kalkındırdıklarının da sorgulanması ve soruşturulması gerekiyor.

Hatırlarsanız, geçtiğimiz yıl, Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Kalkındırma Derneği, bir Kalp Hastanesi projesini hayata geçirmek için kolları sıvamıştı. Ne oldu? Hiçbir şey. Toplanan paralar hastane için gerekli paranın yüzde biri bile olmayınca, ihtiyaç duyulan alanlara kaydırılarak değerlendirilmeye çalışıldı. Proje de hayal oldu!

Gelelim Gazimağusa Devlet Hastanesi Kalkındırma Derneği’ne.

Eskiden çok aktif değildi.

Ne zaman Hastane Başhekimi koltuğuna, biraz tartışmalı da olsa, Dr. Mustafa Kalfaoğlu oturdu, derneğin faaliyetleri de farklı bir boyut kazandı.

Gazimağusa Devlet Hastanesi’nde kamu doktoru tarafından bakılan ve operasyon yapılması planlanan hastalardan ‘’derneğe bağış’’ adı altında, biraz zorlama da olsa, farklı miktarlarda ücretler alındığı söyleniyor.

Ülkemizde başka hiçbir yerde olmayan bu uygulama ile, örneğin devlet güvencesi altında yapılması gereken bir operasyondan önce, hastanın dört bin TL gibi bir miktarın, Gazimağusa Devlet Hastanesi Kalkındırma Derneği’ne bağışlanması istendiği konuşulan konulardan.

Bağış makbuzlarının ise nerede ve hangi koşullarda kesildiği konusu ise net değil.

Diğer taraftan, Sağlık Bakanlığı’nın bir önceki müsteşarı Sayın Mustafa Akçaba’nın, bu derneğin uygulamalarına karşı rahatsızlık duyup da tepki gösterdiğini söyleyenler de var. Ama gerisi nedense gelememiş…

Gazimağusa Devlet Hastanesi Kalkındırma Derneği’nin yüzü pandemi ile biraz daha gülüyor üstelik. Sağlık Bakanı Sayın Pilli’ye rağmen, evet, Sayın Pilli’ye rağmen oraya bir PCR Test laboratuvarı kuruluyor. Bunda bir sorun yok gibi görünse de, testlerin yapım organizasyonu tamamen Sağlık Bakanlığı’ndan bağımsız yapılıyor. Buna kimse laf edemiyor.

Daha da ileri gidecek olursak, test için yatırılan ücretler ne Sağlık Bakanlığı’na, ne COVID-19 fonuna ne de Sağlık Fonu’na aktarılıyor!

Testlerden elde edilen tüm gelirler, Gazimağusa Devlet Hastanesi Kalkındırma Derneği’ne aktarılıyor.

Dernekte toplanan paralarla, Sağlık Bakanlığı’nın ihale ve alım sistemi by-pass edilerek, test kitleri ve malzemeler alınıyor. Bu alım-satım ilişkilerine nedense kimse müdahale edemiyor!

Gazimağusa Devlet Hastanesi, Sağlık Bakanlığı’na rağmen, mali konularda kendi özerkliğini ilan etmiş bir kurum gibi çalışmaya devam ediyor.

Hastanenin kalkındırma derneği, adeta bir döner sermaye işletmesi gibi çalıştırılıyor.

Tüm bu çark da, hiçbir denetime maruz kalmadan, hiçbir şekilde sorulup soruşturulmadan tıkırında dönmeye devam ediyor.

Gazimağusa Devlet Hastanesi, Sayın Başhekim Dr. Mustafa Kalfaoğlu’nun önderliğinde, adeta Gazimağusa Sağlık Bakanlığı gibi yoluna devam ediyor…

İletişim: 0542-8529899