Mağusa İnisiyatifi’nden Dr. Cemal Mert’in moderatörlüğünde oluşturulan sivil toplum ağı MAS-TOP çeşitli konularda birlikte hareket etmeyi amaçlıyor. Toplantıda bazı meclis üyeleri de yer aldı.

Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter, konuşmasında sivil toplum örgütlerinin bir araya gelerek güçlü kararlar verilmesi amacıyla MAS-TOP’un oluşmasından dolayı memnun olduğunu ifade ederek, hayırlı olmasını diledi. Çalışmalarını takip ettiği MAS-TOP ile belediye ile ilgili konularda işbirliği yapabileceklerini belirten Başkan İsmail Arter, arkasında sivil toplum desteği olan her işin başarıya yakın olduğunu, bu açıdan oluşumun önemli olduğunu söyledi. Başkan İsmail Arter, bütün sivil toplum örgütleri ile konuları istişare etmenin önlerini açacağını, ilk toplantıdan sonra da bir araya geleceklerini, sivil toplum örgütleri ile temasları zaten sürdürdüğünü, toplu olarak iletişimin de önemli olduğunu ifade etti.

“Sivil toplum örgütleri ile idarenin hemfikir olmadığı konular da muhakkak olacaktır, eleştiri de olacaktır. Bunları da demokratik bir ortamda normal karşılamak lazımdır” diyen Başkan İsmail Arter, “herşey Mağusa için, ülke için olduğuna göre beraber çalışacağız” diye konuştu.

MAS-TOP’un Moderatörü Cemal Mert ise, platform olarak oluşturdukları MAS-TOP’a vakıf, dernek, birlik, bağımsız grupların katıldığını, toplam 37 oluşumun MAS-TOP ağına dahil olduğunu ifade ederek, Mağusa ve çevresindeki yerleşim birimlerinden derneklerin ortak noktalarda iletişim ağıyla hareket etmeye çalıştıklarını söyledi. Mert, MAS-TOP’da başkanlık sistemi olmadığını, kendisinin Mağusa İnisiyatifi’ni temsilen iletişimi sağlamak için moderatörlük yaptığını ifade etti. Cemal Mert, örgütlerin ortak noktasının çevre sorunlarının halledildiği, kadın, gençlik ve genelde insan haklarının, kültür sanatın ön planda olduğu refah bir kentte yaşamak olduğunu, 37 aktif kurum-kuruluş, dernek birlik ve grupların ortak amacının bu olduğunu ifade etti. Geçtiğimiz haftalarda Deniz Kapısında Aslanın önünde kuruluş ilanı yaptıklarını, Aslanı seçmelerinin nedeninin de ülkede sivil toplum ve bireylerin sesinin gerek genel hükümet gerekse yerel yönetimler düzeyinde yeterince dinlenmediği, yeterince taleplere uygun projeler geliştirilmediğini ironik bir şekilde ifade etmek olduğunu anlattı. Cemal Mert, Mağusa ile ilgili büyük 5 çevresel sorunu gündeme getirdikleri ve Başkan İsmail Arter ile de paylaştıkları temiz Mağusa İçin El Ele etkinliğinin tarihi Cümbez Ağacı’nın altında yaptıklarını söyledi. Başkan İsmail Arter’e kendilerini davet ettikleri için teşekkür ederek, imar planı ve diğer sorunları da konuşma imkanı bulacaklarını ifade etti ve Başkan İsmail Arter’in sergilediği davranışı tüm diğer yerel ve genel yönetim mensupları, siyasi partilerin ve kamu kurumlarının örnek almasını beklediklerini belirtti. Cemal Mert, geçmişte benzer toplantılar olduğunu ama saman alevi gibi söndüğünü ifade ederek, “Gazimağusa Belediyesi madem ki bu konuda öncülük yaptı. Bir mekanizma oluşturalım. Sivil toplumla belediye zaman zaman irtibatlara devam etsin, belediye ve meclis bu istişareler çerçevesinde hem bizleri bilgilendirin, hem de öngörülemeyecek bazı konuların size akması, sizin de katıldığınız devlet düzeyindeki toplantılarda bunları ifade etmeniz ve arkanızda bir gücün olması çok önemlidir.” dedi. (MHA)