Gazimağusa polisinin, önceki gün gerçekleştirdiği seri operasyonlar sonucu toplam 13 bin 89 paket gümrüksüz sigara ele geçirmesi, ülkemizde yaşanan bir acı gerçeğin daha ortaya çıkmasını sağladı. 
   Kaçak sigaralarla ilgili olarak 5 kişi tutuklanırken, kaçak sigaraların, Gazimağusa açıklarında hangi ülkeye bağlı olduğu bilinmeyen bir gemiden alınarak, iki sürat teknesine aktarıldığı bildirildi. Operasyonu genişleterek sürdüren Gazimağusa polisi, The European Hotel’in Alım Satım Sorumlusu Ufuk Çınar, Halka İlişkiler Sorumlusu Mehmet Ahmet Mahmutoğluları ve sigaraların kendisine ait olduğunu iddia ederek yalan beyanda bulunmakla suçlanan otel çalışanı Özgür Uzundal, soruşturma sonrasında kefaletle serbest bırakılırken, sigaraları ülkeye getirdiği iddia edilen Ammar Bakkour ile sigaraların bir kısmının tespit edildiği Akay Motors isimli işyerinin sorumlusu Arif Örük aleyhine 1’er günlük tutukluk süresi alındı.
   Mesele ile bağlantısı olduğuna inanılan ve Ammar Bakkour ile birlikte kaçak sigaraları KKTC’ye getirdiği öne sürülen Şefik Mert de dün akşamüzeri polise gelerek teslim oldu.
   Gazimağusa Kaza Mahkemesi Ceza Davaları Yargıcı Banu Soyer huzurunda ayrı ayrı görüşülen teminat ve tutukluluk duruşmalarında iddia makamı Başsavcılık adına davayı yürüten Savcı Ahmet Özlemler, Gazimağusa Polis Müdürlüğü’ne bağlı Adli Şube Amirliği’nde görevli polis memuru Hasan Özgüç’ü tanık olarak dinletti.
   Tanık polis, zanlılar Ammar Bakkour’un Şefik Mert ile 2012 yılı Eylül ayında kendine ait 2 adet sürat teknesiyle birlikte Gazimağusa Limanı açıklarında uyruğu, bandırası belli olmayan bir gemiden gümrüğü ödenmemiş, ithal izni olmayan kaçak sigara alarak KKTC’ye geldiklerini bildirdi.
   Bakkour ve Mert’in söz konusu sigaralardan bir kısmını Maraş bölgesinde bulunan zanlı Arif Örük’ün sorumluluğundaki “Akay Motors” isimli işyerine sakladıklarını bildiren polis memuru, sigaraların diğer kısmını da The European Otel’in kumarhanesine sattıklarını açıkladı.
   Hasan Özgüç, 2012 yılı Eylül ayında “The European” isimli otelde zanlı Ufuk Çınar’ın alım- satım sorumlusu, diğer zanlı Mehmet Ahmet Mahmutoğluları’nda halkla ilişkiler sorumlusu olduğu sırada Ammar Bakkour’dan 10 bin 459 paket gümrüğü ödenmemiş ithal izni olmayan sigara satın aldıklarını kaydetti.
   Söz konusu sigaraların otelin ambarına gizlenmiş vaziyette bulunduğuna da değinen Özgüç, zanlıların 
“Gümrüksüz mal tasarrufu” suçunu işledikleri için tutuklandıklarını kaydetti.
   Tanık polis zanlı Özgür Uzundal’ın ise 10 Ekim 2012 tarihinde Gazimağusa Polis Müdürlüğü Adli Şube Amirliği’ne gelerek otelin ambarında bulunan kaçak sigaraların kendine ait olduğunu söyleyerek yalan beyanda bulunduğunu bildirdi.
   Tüm zanlıların tutuklandığını kaydeden polis memuru, kaçak sigaraları ülkeye Bakkour ile birlikte getiren Şefik Mert’in henüz tespit edilemediğini anlattı.
   Tahkikat memuru Hasan Özgüç, alınması gereken ifadeler ve olayla bağlantısı olan Şefik Mert’in henüz tespit edilemediğini işaret ederek, zanlılar Ammor Bakkour ve Arif Örük aleyhine 3 günlük tutukluluk, diğer zanlıların da aleyhlerine yürütülen soruşturmanın sona ermesi nedeniyle teminatla serbest bırakılmalarını talep etti.
   Ceza Davaları Yargıcı Banu Soyer, Ammor Bakkour ve Arif Örük’ün 1’er gün süre ile tutuklu kalmalarını emrederken Ufuk Çınar, Mehmet Ahmet Mahmutoğluları ve Özgür Uzundal’ın teminatla serbest bırakılmalarını emretti.
   Yargıç Banu Soyer, zanlı Ufuk Çınar ve Özgür Uzundal’ın bin TL nakdi teminat yatırmasını emrederken, Ufuk Çınar aleyhine KKTC vatandaşı 1 kefilin 25 bin TL değerinde kefalet senedi imza etmesini karşılığında serbest bırakılmasını emretti.
   Banu Soyer, Özgür Uzundal nakdi teminat emri ile birlikte KKTC vatandaşı 1 kefilin 10 bin TL’lik kefalet senedi imza etmesi karşılığında serbest bırakılması direktifi verdi.
   Banu Soyer, Mehmet Ahmet Mahmutoğluları lehine de KKTC vatandaşı 1 kefilin de 25 bin TL değerinde kefalet senedi imzalaması karşılığında serbest bırakılması emri verdi.
  Yargıç Banu Soyer, teminata bağlanan zanlıların pasaport ve seyahat belgelerine el konularak KKTC dışına çıkışlarına yasak getirdi.


Kıbrıs Gazetesi - Ahmet İlktaç