Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ)2012-2013 akademik yılı yükseköğretim’de 28. yıl sosyal etkinlikleri kapsamında ünlü gazeteci, yazar, belgesel yapımcısı ve düşünür Can Dündar’ı konuk etti.
 

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Kıbrıs Yerleşkesi Girne Kampüs’te düzenlenen şöyleşiye GAÜ öğrencileri ve Girne halkı yoğun ilgi gösterirken 1000’nin üzerinde izleyici Uluslararası Kongre Merkezi Spectrum Hall’ü doldurdu.

Söyleşiye, GAÜ Rektör’ü Prof. Dr. Yıldırım Öner, Rektör Yardımcısı Doc. Dr. Olgun Çiçek ve Genel Sekreter Dr. Sualp Davut yanında çok sayıda GAÜ akademik ve idari personeli de yoğun ilgi gösterdi.

Güncele, hayata, siyaset ve politikaya dair farklı konuların Can Dündar ve Girne Amerikan Üniversitesi öğrencilerinin perspektifinden irdelendiği ve zaman zaman tartışıldığı söyleşide Can Dündar önemli açıklamalarda bulundu.

“KKTC Yavruvatan Sıfatından Kurtulmak İstiyor”

KKTC’ye defalarca geldiğini hatırlatarak konuşmasına başlayan Can Dündar, daha öncekilerden farklı olarak bu sefer KKTC izlenimlerinin farklılaştığını ifade ederek KKTC’nin artık yavruvatan sıfatından kurtulmak isteyen bir yapı gördüğüne dikkat çekti. KKTC’nin dünyaca tanınmasının sorun olduğunun altını çizen Dündar, KKTC gerçeğine kendi başına hareket edecek duruma gelmek isteyen bir yapı olarak bakmak gerektiğine vurgu yaptı.

“Darbeler Türkiye’yi İleri Götürmez”

Türkiye’de yaşanan askeri darbelerin idealist kuşakları ortadan kaldırdığına ve demokrasinin gelişimine engel olduğuna işaret eden Dündar, günümüzde gençlerin toplumsal ve kolektif olaylardan bireysel duruşla doğru bir tercihini olduğunu ifade etti. 1980 darbesinde kontragerilla tarafından idealist yaklaşımların önü kesilerek sağ ve sol kesimler birbirine karşı kışkırtılmasanın bugün demokratik olarak çok güçlü bir devlet yapısının olmamasının nedenlerinden olduğunu belirten Dündar, 12 Eylül darbesi ve sonrasında yaşananların güzel şeyler olmadığını ifade etti.

“Her Genç ve Her Muhalif Biber Gazını Tadacaktır”

Söyleşisinde Balyoz davası ve Cumhuriyet yürüyüşlerine de değinen Dündar, her genç ve her muhalifin biber gazını tadacağını ifade ederek ulusalcı kesimlerin bireysel olarak ortaya koyduğu desteğin toplumsal bir harekete dönüşmediğinin altını çizdi.

Ulusalcıların yaşanan süreçte karşılarında başka bir devletin olduğunu anladıklarına vurgu yapan Dündar, cumhuriyetin önemli unsurlarının eriyebileceğine kitlelerin tanık olduğunu belirterek sürecin yeni bir hareketi doğurduğunu söyledi.

Günümüz gençliğinin zoru yaşamadan internet üzerinden fazla bilgiye ulaşmasının yeni bir dönemi doğurduğuna da değinen Dündar, modern bireyin değer verdiği insanlarla iletişi sürecinin azaldığını fakat modern bireyin Acun gibi popüler kültür öğelerini izlemeye saatler ayırdığını ifade etti.

Söyleşi sonunda GAÜ Rektörü Prof. Dr. Yıldırım ÖNER tarafından Can Dündar’ a teşekkür plaketi takdim edildi.