GAÜ'den yeni oyun 'İlk Efendi'nin Uşağı'

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Sahne Sanatları Yüksekokulu, Drama ve Oyunculuk Bölüm Başkanı Yard.Doç.Dr. Levent Suner,  Bursa Nilüfer Belediyesi Kent Tiyatrosu’nda İtalyan yazar Carlo Goldoni’nin İki Efendinin Uşağı adlı oyununu yönetiyor.

Goldoni’nin en sık sahnelenen oyunu olan İki Efendinin Uşağı’nda yazar, paranın en geçerli “değer” olduğu, ilişkileri paranın belirlediği, aşkların bile alınıp satılabildiği bir dünya sergiler. Sadece paranın çizdiği sınırlar içinde yaşayan insanın kendini, aklını, ruhunu koruması olanaksızdır. Paranın pusulası hangi yönü gösterirse aşklar o tarafa gider, aşıklar buluşsa bile kazanan hep aynıdır. Sadece çıkar için “uydurulmuş” bir yalan bile her şeyi değiştirebilir, yaşamın akışında belirleyici olabilir. Hayat birdenbire umulmadık bir biçimde yalanın kendisi olur, insan kendisini parayla örülmüş dünyanın karmaşasında buluverir. Bu çıldırmış dünyada insana kalan sadece yaratılan sistemin parçası olmaktır –insanın alanı bellidir, baştan tarif edilmiştir.

İtalyan Halk Tiyatrosu Geleneği’nin son dönem örneklerinden olan İki Efendinin Uşağı oyununun sahnelenmesinde  grotesk öğelerin yanı sıra Geleneksel Türk Tiyatrosu’ndan; Ortaoyunu, Karagöz ve hatta seyirlik oyunlardan da yararlanılmıştır.  Geleneksel tiyatromuzun mekan oluşturma esprisi, sahne–seyir yeri ilişkisi, müzik kullanımı, oyun çıkarma geleneği, tiplemeleri, söyleşim düzeni, mizansen kurulumu oyunun omurgasını oluşturmuştur.  Denebilir ki, oyundaki karnaval havası enerjisini hem halk tiyatrolarından hem de grotesk olandan almıştır.

Oyunun dekor ve ışığını Cem Yılmazer, kostümleri Funda Çebi, dans ve hareket düzenini ise Gökmen Kasabalı yaptı.

5 Ekim 2017’de ilk temsilini yapacak olan oyun Bursa Nilüfer Belediyesi Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde seyircisiyle buluşacak.