Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ)İletişim Fakültesi ev sahipliğinde ve Kıbrıs Şehitleri Platformu işbirliği ile, 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’na katılarak Kıbrıs Türkü’nün haklı mücadelesini zaferle taçlandıran gaziler, GAÜ Spectrum Hall’de düzenlenen etkinlikte tarihi anları birinci ağızdan anlattı.

Etkinlik saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

“GAÜ Barış Herekatı Gazilerini Ağırlıyor” başlığı ile GAÜ Uluslararası Kongre Merkezi Spectrum Hall’de gerçekleşen törene; Başbakan Ersin Tatar başta olmak üzere, KKTC 3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, KTBK Komutanı Tümgeneral Sezai Öztürk, GGK Komutanı Tuğgeneral Altan Er ve Kuvvet Komutanları, GAÜ Kurucu Rektörü Serhat Akpınar, GAÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Memduh Erdal, GAÜ Başkan Vekili Cemile Esenyel, Rektör Prof. Dr. Ali Haydar, Kıbrıs Gazileri ile, GAÜ Akademik ve idari kadrosunun yanında Kıbrıs halkı katılım gösterdi.

Açılış Konuşmasını gerçekleştiren GAÜ İletişim Fakültesi Dekanı Doç. Dr. Neriman Saygılı, “Kıbrıs Adası stratejik açıdan son derece önemli bir noktadadır. Geçmişte yaşanan olumsuzluklar Kıbrıs Adası’nı Osmanlı’dan koparmış ve ada üzerinde yaşayan Kıbrıs Türkleri kaderlerine mahkum edilmiştir. Kıbrıs Türkü’nün onuruna, namusuna, canına kast edenlere karşı Kıbrıs Türk Mücahitlerinin sesine ses veren şanlı Türk Ordusu bu adaletsizliğe, bu haksızlığa 1974 Mutlu Barış Hareketıyla beraber son vermiştir. Tarih ne başarıları ne de başarısızlıkları unutur. Cesaret abidesi şanlı askerler; Kıbrıs Gazileri bugün evimizde, Girne Amerikan Üniversitesi’nde bizlerle beraberler. Onlar tarihin tanıklarıdır. Dün olduğu gibi bugün ve gelecekte de daima bir nefes gibi hep yanımızda olduklarını bir kez daha ispatladılar” ifadelerini kullandı.

KKTC 3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu konuşmasında; “1974 Barış Harekatı’nda savaşmış, gazilik mertebesine ulaşmış, kardeşlerimizi bu salonda görmekten gurur duyuyorum. 74 Mutlu Barış Harekatı olmasaydı byugün bu salonda bu konuşma olmazdı. Çok şükür ki şanlı Türk Askeri bize desteğe geldi. Sadece anavatan Türkiye bizi tanısada, çok şükür ki bizimde bir vatanımız vardır. Öyle ki biz Türkler birbirimize sahip çıkmalıyız. Bu akşam TSK’nın çok değerli gazileri aramızda bulunmaktadır. Sizler bize özgürlüğü kazandırdırnız. Türkiye Cumhuriyeti bizim arkamızda durdukça biz var olacağız” dedi.

KKTC Meclis Başkan Yardımcısı Zorlu Töre; 357 yıldan beri Kıbrıs topraklarındaydık. Osmanlı’nın adadan çekilmesinin ardından burada çok acı çektik, çok ağladık. İngilizler bayrağını göklere çekerken biz 81 bin şehit verdik. Ama bunun geçici olduğunu biliyorduk, geleceklerdi. Çaresizlik vardı ama geleceklerdi. Türkiye bizim atamızdır. Kurucu Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiğ gibi, cana canan katarak bugünlere geldik. Biz bir milletiz, bizim aramıza nifak tohumları sokmasınlar. Atatürk’ün de ifade ettiği gibi; Ne Mutlu Türküm Diyene ” şekinde konuştu.

Gazi Tankının Bilinmeyen çarpıcı hikayesini ve 74 Mutlu Barış harekanı hazırladığı sunumu ile anlatan Kıbrıs Şehitleri Platformu Başkanı Hasan Taş; “ Bizler bu bayrak altında doğduk; bu bayrak altında öleceğiz. Kıbrıs Türkleri çok ezildi çok kayıp verdi. Tarih tüm insanlığın hatıra defteridir. Geçmiş ve geleceğin köprüsüdür. Soluksuz olarak yürüdüğümüz bu yolda; söylenecek her söze karşı bir tepkimiz vardır. İnanıyorum ki bu tarz programların devamı KKTC’nin kalkınmasına ön ayak olacaktır. Hep birlikte bunu yapacağız” ifadelerini kullandı.

KKTC Başbakan’ı Ersin Tatar; “ 74’te mehmetcikler, Türkler’in garantörlük anlaşmasını kullanarak bizlerin can ve mal güvenliği için geldi. 45 yıl sonra Doğu Akdeniz de Türkiye Cumhuriyeti’nin de oluşu bizleri gururlandırıyor. Kıbrıs’da bir başarı öyküsü vardır. KKTC’de oluşan sektörlerle KKTC kendi ayaklarının üzerinde durabilecek statüye gelmiştir. Sizlerin kahramanlığı ile mehmetcikler ile bugün yolumuza devam ediyoruz” dedi.

Programın devamında, 74 Kıbrıs Mutlu Barış Harekatı’nda komutanlık yapan, Emekli Subaylar, harekat sırasında yaşadıklarını anlattı. Emekli Kurmay Topçu Kıdemli Albay Oğuz Kalelioğlu, Harekat Öncesi Kıbrıs’ta TMT Hazırlıkları ve görevlerini anlatan bir sunum gerçekleştirirken, Dönemin 1. Komando Tabur Komutanı Emekli Tuğgeneral Cemal Eruç Doğruyol, Keskinsırt, Yanıkçamlık Muharebelerini, Amfibi Deniz Piyade Alayı Harekat Şube Müdürü Emekli Kurmay Denizci Kıdemli Albay Yıldır Yoro Kıyıbağı Muharebelerini, 3.Paraşüt Tb. 2. Bölük Komutanı Emekli Piyade Komando Albay Orhan Ceylan; Rum Bozdağı, Deliktepe ve Yanık Konvoy Muharebelerini ve 3. Kom. Tb. 3.Bölük Komutanı Emekli Piyade Albay Mustafa Başel Zeytinlik Muharebesini anlatan sunumlarını gerçekleştirdiler.

Ayrıca, programa katılım gösteren Gaziler ve yakınlarına, Başbakanlık tarafından, onur madalyası takdim edildi.