Fırat Çağrı Beyaz’ın yönettiği “Ölü Bölgeden Fısıltılar” filmi 4 Kasım’a kadar Diyarbakır’da düzenlenen Uluslararası Amed Film Festivali’nde gösterilecek. 


   Kültürel zenginlik, toplumsal içerik, ekolojik duyarlılık, kadın özgürlüğü, toplumsal eşitlik, demokrasi, anadil özgürlüğü gibi ilkeler çerçevesinde gerçekleştirilen festivalde, ulusal ve uluslararası kategorilerde uzun metraj kurmaca filmlerin yanı sıra, belgesel ve kısa filmlere de yer veriliyor. 


   Yarın saat 19.30’da, Avrupa Sineması’nda yapılacak gösterime, yönetmen ve senaristlerinden Çağrı Beyaz ve filmin senaristlerinden, felsefeci, sinema yazarı Metin Gönen de katılıyor. Film, 1974 Kıbrıs çıkarması sonrasındaki dönemde doğan ve Türkiye’ye göç eden, sonra da doğduğu topraklara ve sevdiği kadının izlerine geri dönen Mete’nin serüvenini kurmaca, belgesel tarzında, sinematografik bir insani anket biçiminde ifade ediyor.


Beyaz: Kendi ülkemde zorlanıyorum

   Yönetmen Çağrı Beyaz, filminin ilk önce İstanbul Film Festivali’nde seyirciyle buluştuğunu ve daha sonra çeşitli ulusal ve uluslararası festivallerde gösterildiğini belirterek filmini vizyona sokmakta zorluklar yaşadığını söyledi. 


   Filmin Türkiye’de de vizyona girmesinin önemli olduğunun altını çizen Beyaz, kendi için Kıbrıs’ı ve Kıbrıs insanının hikayesini anlattığı filmin kendi adasında vizyona giremediğini anlattı.


   Beyaz, “İstanbul’da yaşamını sürdüren bir Kıbrıslı Türk yönetmen olarak kendi ülkemle ilgili bu filmi öncelikle kendi ülkemin sinemalarında kendi halkıma göstermek isterim. Bu filmin kendi insanımla buluşmasını çok istiyorum ancak mevcut film dağıtım ve salon paylaşım sistemi içerisinde bu çok zor görünüyor.

Dünyada kendi yönetmeninin çektiği filmi kendi ülke sinemalarında göstermekte bu kadar çok zorlandığı bir başka ülke daha yoktur ” dedi.