Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda güncel konuşmalar sürerken, Meclis önünde eylem yapan öğretmenlerden bir grup, ön kapıdan toplantı salonuna girince oturuma ara verildi.

Eylemci öğretmenler milletvekillerine Göç Yasası diye niteledikleri yasada yapılmasını istedikleri değişiklikleri içeren birer mektup dağıttılar. 

SANER

Meclis’te ilk güncel konuşmayı “Dışişleri ve Kıbrıs konusundaki son gelişmeler” konusunda yapan UBP Milletvekili Hamza Saner, Avrupa Birliği’nin temsiliyet çalışmaları ve kayıp şahıslar konusundaki görüşlerini aktardı.

AB ile yapılan çalışmaların çok olumlu geçtiğini belirten Saner, “Yapılan girişimlerde Kıbrıslı Türklerin haklı davasında yanımızda olanların sayısının artmış olduğunu görmek bizi mutlu ediyor” dedi. 

Rum Tarım Bakanı’nın geçen gün yaptığı açıklamanın çok sıkıntı verici olduğunu dile getiren Saner, Paşaköy’de kaybolan Rumların mezarlarının yerinin değiştiğine ilişkin Türkiye’yi suçlayıcı tavırlar sergilenmekte olduğunu kaydetti.

Saner, Anastasiadis’in büst açılışında ise, Kıbrıs özünde Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenliğinin tartışılacağı bir durumda yer almayacağını söylediğini de belirtti. 

Müzakerelerin 40 yıl daha uzamaması için takvime bağlanarak çözülmesi gerektiğini dile getiren Saner, iki toplumun birleşerek bir federasyona bağlanma seçeneklerinin dışında seçeneklerin de olduğunun bilinmesi ve muhalefet ile iktidarın hep birlikte aynı görüşle sesini çıkarması gerektiğini kaydetti.

NAMİ

Saner’in ardından söz alan Dışişleri Bakanı Özdil Nami, AB girişimlerini desteklediklerini dile getirerek, dış platformlarda yapılacak görüşmelerin partiler üstü tutulması görüşünde olduklarını kaydetti.

Kendilerinin yaptıkları temasların da son derece önemli olduğuna vurgu yapan Nami, girişimleri desteklediklerini söyleyerek, özellikle temsilcilikler konusunda da yapılacak konuları destekleyeceklerini belirtti.

Avrupa Parlamentosu’na bir temsiliyet sağlama projesinin olduğunu dile getiren Nami, AP’de özellikle temsiliyet konusuna çok önem verdiklerini söyleyerek, Meclis heyetine de görevler düştüğünü kaydetti.

Kayıp Şahıslar Komitesi konusunda gerekli girişimleri yaptıklarını ve çalışmaların daha etkin olması için de gerekli desteğin verildiğini de söyleyen Nami, Rum tarafındaki bazı kesimlerin yaptıklarını da eleştirdiklerini belirtti.

Nami, izolasyon ve ambargolar konusunun da bakanlığın vurguladığı konular olduğuna dikkat çekti. 

EYLEMCİLER SALONA GİRİP MEKTUP DAĞITTI

Nami’nin konuşması sürerken bir grup eylemci ön kapıdan Meclis Genel Kurulu’na girdi ve Göç Yasası diye niteledikleri yasada yapılmasını istedikleri değişiklikleri içeren mektuplar dağıtmaya başladı. Bunun üzerine oturumu yöneten CTP-BG Girne Milletvekili Salih İzbul, toplantıya ara verdi.