THOMAS WIESER: “TROYKA İLE MÜZAKERELERİ GECİKTİRDİ, OYALADI VE SİYASİ İRADE GÖSTERMEDİ ANCAK MEMORANDUMU 12 ŞUBAT’TA İMZALAYACAK”

ALMAN MİLLETVEKİLLERİ RUS KARA PARALARI YÜZÜNDEN KURTARMA PAKETİNE ONAY VERMEYECEK

2 Eurogroup Uzmanlar Konseyi ve AB Ekonomi ve Para Komitesi Başkanı Avusturyalı Ekonomist Thomas Wieser, Rum yönetimini “Troyka ile müzakerelerde gecikmek,  oyalamak ve siyasi irade göstermemekle” suçlayarak, “Güney Kıbrıs, treni kaçırdı” ifadesini kullandığı bildirildi.

Simerini, “Eurogroup Bize, Treni Kaçırdınız Dedi... Borcun Sürdürülebilirliği Konusunda Endişeler... Hükümete Sorumluluklar” başlığıyla manşetten verdiği haberi, Wieser’in Yunan gazetesi Kathimerini’ye verdiği mülakata dayandırdı.

Habere göre, AB’nin Güney Kıbrıs’ın kamu borcunun sürdürülebilirliği konusunda büyük bir endişe içerisinde olduğuna dikkat çeken Wieser, Rum Yönetimi’nin memorandumu 12 Şubat’a kadar, yani Rum başkanlık seçimlerinden önce imzalayacağı değerlendirmesinde de bulundu.

STEFANU “KEYFİ VE MESNETSİZ”

Gazete, Rum Yönetimi Sözcüsü Stefanos Stefanu’nun, Thomas Wieser’in değerlendirmelerini “keyfi ve mesnetsiz” ve “ciddi eleştiriye dayanmaz” diye niteleyerek, ciddiyetini azaltmaya çalıştığını yazdı.

Habere göre, Stefanu, Rum borcunun net miktarının ortaya çıkması için Pimco isimli uluslararası bağımsız kuruluş tarafından Rum bankalarında yapılan araştırmanın sonucunun beklenmekte olduğunu, bu netleşmeden memorandumun sonuçlandırılamayacağını hatırlatarak, hal böyleyken Rum yönetiminin oyalama yaptığının söylenemeyeceği görüşünü ortaya koydu.

RUS KARA PARASI ENGELİ

Gazete ayrıca, Alman milletvekillerinin, “vergi kaçakçılığı şüphesi bulunan Rus yatırımlarını garanti etmeyecek” bir Güney Kıbrıs’ı kurtarma paketini reddedecekleri uyarısında bulunduklarına ilişkin iddiaların yer aldığı Financial Times haberine de yer verdi.

Financial Times’a göre, Alman milletvekilleri, Güney Kıbrıs’ı kurtarma programının yetersiz olduğunu ve Rus kara para aklamasına karşı tedbir almada başarısız olduğu vurgusunu yaptı.

Politis de haberi “Eurogroup Ortada Bıraktı... Hükümet, Müzakerelerdeki Oyalamayla İlgili Eleştirileri Mesnetsiz Buluyor” başlığıyla manşetten yayınladı.

Haber, Fileleftheros’da “Wieser Depremler Yarattı... Memorandumun İmzalanma Zamanı Konusunda Tepki Dominosu... Eurogroup: Kıbrıs’ın Meselesi 12 Şubat’ta” başlığıyla manşette yer buldu.

Alithia “Kıbrıs Treni Kaçırdı” başlığını attı.

(ŞA/FEZ)