Cumhurbaşkanı Özel Temsilcisi ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Osman Ertuğ; adil, kalıcı ve yaşayabilir bir uzlaşı yolunda Kıbrıs Türk tarafının Rum tarafından bir değil on adım önde olduğuna işaret etti.

Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’ın “Kıbrıs sorununda bir adım öndeyiz” iddiasını yanıtlayan Ertuğ, Hristofyas’ı hangi konu veya konularda bir adım önde olduğunu açıklamaya çağırdı.

İddiayı gülünç olarak değerlendiren Ertuğ, “Sayın Hristofyas herhalde konuya ters bir mantıkla yaklaşmaktadır. Adil, kalıcı ve yaşayabilir bir uzlaşıdan aksi yönde bir adımdan bahsediyorsa, gerçekten bir adım değil on adım öndedir. Ama böyle bir uzlaşı doğrultusunda ilerlemekten bahsediyorsa, Kıbrıs Türk tarafı ondan bir değil, on adım öndedir” dedi.

Sözlerini görüşme sürecindeki somut gelişmelerle örneklendiren Özel Temsilci Ertuğ, sürecin son aşamasını oluşturan Ocak 2012 İkinci Greentree Zirvesi’ne atıfla, Hristofyas’ın bu görüşmeye Rum Ulusal Konseyi’nden aldığı “4 hayır”la geldiğini ve bu pozisyonundan gerilemediğini, Kıbrıs’a dönüşünde de bunu iftiharla açıkladığını hatırlattı.

“HANGİ KONUDA BİR ADIM ÖNDE OLDUĞUNU AÇIKLASIN”

Ertuğ şunları kaydetti:

“Sayın Hristofyas, hangi konu veya konularda bir adım önde olduğunu lütfen açıklasın. Sayın Genel Sekreter taraflardan son Greentree Zirvesi’ne 3 ana konuda somut pozisyonlarla gitmelerini istemişti: Mülkiyet konusunda veri değişimi, nüfus konusunda global bir rakam ve iyi niyetle müzakereye hazır olmaları. Kıbrıs Türk tarafı her 3 konuda da kendinden bekleneni yapmıştır. Ancak, Sayın Hristofyas’ın liderliğindeki Kıbrıs Rum tarafının bir zaman takvimi konulmasına, arabuluculuğa, hakemliğe ve çok taraflı toplantıya ‘hayır’ şeklindeki pozisyonu da herkesçe bilinmektedir.”

Ertuğ, buna karşın temasların tamamen durmaması adına, Kıbrıs Türk tarafının Teknik Komitelerin canlandırılması ve iki taraf arasında güven yaratılmasına yönelik çalışmaların yapılmasını önerdiğini ve şu anda bunun yapılmakta olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Özel Temsilcisi ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Ertuğ sözlerini şöyle tamamladı:

“Adil, gerçekçi ve yaşayabilir bir uzlaşıya varılabilmesi için önümüzdeki Rum seçimlerinde umarız siyasi irade gösterebilecek bir lider seçilir ve bugüne kadar sürdürülen tutumlarından farklı politikalar izler.”