Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Moon’a Kıbrıs’ın etrafında doğal gaz aramaları ile ilgili yeni bir plan sunacağını açıkladı.

Derviş Eroğlu, BM Genel Kurul çerçevesine temaslarda bulunmak için gittiği New York’ta Reuters haber ajansı muhabiriyle KKTC Temsilciliğinde yaptığı mülakatta, 29 Eylül Cumartesi günü Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri ile gerçekleştireceği görüşme ile ilgili olarak, “Genel Sekretere gaz aramaları ve hidrokarbon kaynaklarının kullanılması konusunda yeni bir plan, bir öneri sunmayı planlıyorum” dedi.

Eroğlu, sunmayı planladığı önerinin detayları hakkında bilgi vermedi.

Eroğlu, Sınırüstü’nde sondaj çalışmaları yürüten Türkiye Petroller Anonim Ortaklığı’nın 5-6 ay içerisinde de denizde sondaj çalışmalarına başlamasını beklediğini belirtti.

Eroğlu’nun mülakatta Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Dimitris Hristofyas’ı hidrokarbon aramaya başlamaları durumunda KKTC’nin de kendi aramalarını başlatacağı konusunda uyardığını anımsattığı belirtilen haberde, Eroğlu’nun Ban’a gaz aramaları ile ilgili plan götürmesinin arakasındaki niyetin müzakereleri durağan halden çıkarmak olduğu kaydedildi.

Haberde, Eroğlu’nun geçmişte gaz ve petrolden elde edilecek gelirin bir anlaşma için kullanılmasını önerdiği de belirtildi.

Habere göre Eroğlu, “Çözümü finanse için kullanılmak üzere, Genel Sekreterin yönetiminde, bu geliri toplayacak bir fon oluşturulması gerekiyor” dedi.

Güney Kıbrıs’ta Şubat 2013’de yer alacak seçimleri DİSİ Genel Başkanının kazanması olasılığı ile ilgili olarak ise Eroğlu, “Bir antlaşmaya varılıp varılamayacağını söylemek kolay değil... Eğer bugünlerde yaptığı basın açıklamaları temelinde kendisini değerlendirmek gerekiyorsa, görünürde (bugüne kadar Hirstofyas tarafından yapılan) uzlaşı için yapılan tavizleri dahi geri almak istiyor” dedi.

Eroğlu, “Ancak bunları şu anda bir seçim kampanyası söylemleri olarak kabul etmeliyiz” de dedi.