EROĞLU, KIBRIS TÜRK İŞADAMLARI KONSEYİ GİRNE ŞUBESİ’Nİ ZİYARET ETTİ

Cumhurbaşkanı ve bağımsız cumhurbaşkanı adayı Derviş Eroğlu, bulunacak çözümün eşit statüde iki kurucu devletten meydana geleceğini belirtti.

Basın Bürosu’ndan yapılan açıklamaya göre, Kıbrıs Türk İşadamları Konseyi’nin Girne Şubesi’ni ziyaret eden Eroğlu, 1963te genç bir doktor olarak Kıbrıs’a gelmesinin ardından kısa bir süre sonra olayların başladığını anlattı.

Kıbrıs konusunu bizzat yaşayarak öğrendiğini söyleyen Eroğlu, “1974’te de seferi hastanede bulundum. Daha sonra siyasete girdik. Kıbrıs konusundaki tutanakları okuduk, sonra tutanak yazar olduk” dedi.

Önümüzdeki dönem Kıbrıs sorununu en fazla 2 yılda ve bir zaman limiti içerisinde çözmeyi hedeflediğini söyleyen Eroğlu, Kıbrıs Türk halkının geleceğinin Rumların iki dudağı arasında tutulamayacağını kaydetti.

Çözümsüzlüğün sürmesi demek, statükonun sürmesi demek olduğunu söyleyen Eroğlu, “Bir 50 yıl daha beklemeye kimsenin tahammülü kalmamıştır” dedi.

Eroğlu şöyle konuştu:

“Kıbrıs Türk halkı çözüm ister, istemeyen yoktur. Ama çözüm olacak diye kimse yerinden de olmak istemez. Türkiye’nin garantisinden de vazgeçmek istemez. Ben bunların kavgasını müzakere masasında çok yaptım; hem Hristofyas, hem de Anastasiadis ile. Benim verdiğim vatandaşlıklar otomatikman kurulacak olan yeni federal devletin vatandaşı da olacaktır. 11 Şubat ortak açıklama metnine birkaç madde koydurdum. Eşit statüde iki devletin oluşturacağı bir federal cumhuriyet. Bu çok önemli. Rumlar ne diyor? Kıbrıs Cumhuriyeti evrimleşerek ortaklık cumhuriyetine dönecek… O zaman bu ortaklık olmaz. Bu konularda tartışma devam ederken Anastasiadis masadan kaçtı. Masaya dönecek mi, elbet dönecek. Ama anlaşabilir miyiz? İşte bunun tartışmasını dünyaya göstermemiz lazım.”

Eroğlu’na ziyaretlerinde Meclis Başkan Yardımcısı ve UBP Girne Milletvekili Ünal Üstel, Eğitim Bakanı DP-UG Girne Milletvekili Özdemir Berova ve UBP Girne milletvekilleri İzlem Gürçağ Altuğra ile Kutlu Evren eşlik etti.