“BURADA VE ANKARA’DA BAZI TOPLANTILAR YAPILDIĞI, BAZI ŞEYLER SÖYLENDİĞİ BENİM DE KULAĞIMA GELİYOR…AMA ELÇİLİK BU KONUDA BİR AÇIKLAMA YAPTI, DEŞMEYE GEREK YOK…İNŞALLAH KULAĞIMIZA GELENLER, BİZE AKTARILANLAR TAMAMEN YALANDIR”

“BAZI YERLERLE GÖRÜŞEN VATANDAŞLARIMIZ ‘DİNLENİYORSUNUZ’ DİYORLARSA VE ÖZELLİKLE BENİ UYARMAK DURUMUNDA KALIYORLARSA HAYLİ İLGİNÇ…KİM DİNLİYOR, KİME KARŞI ÖNLEM ALINMALI; ONU DA BİLMİYORUZ… MECLİS BAŞKANI VE DİĞER BAZI MAKAMLAR DA ENDİŞELİ”

“TÜRKİYE DIŞİŞLERİ’NİN KKTC CUMHURBAŞKANI’NIN GÖRÜŞMECİLİKTEN ALINMASI YÖNÜNDE  BİR ÇALIŞMA YAPTIĞI TEMASTA OLDUĞUMUZ HİÇ BİR MAKAM TARAFINDAN BİZE BİLDİRİLMEDİ. DOĞAL OLARAK BİZ DE BÖYLE BİR ŞEY OLMADIĞI NOKTASINDAYIZ”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu,  “KKTC’de ve Ankara’da bazı toplantılar yapıldığı, bazı şeyler söylendiği benim de kulağıma geliyor. Bizi seven, sayan insanlarımızdan ulaşan bilgiler var. Burası küçük bir ülke ve bizim de sevenlerimiz çok. Her söylenenin gizli kalmayacağı bilinmelidir. Ama Elçilik bu konuda bir açıklama yapmıştır ve olayı daha fazla deşmeye gerek yoktur inancındayım…İnşallah kulaklarımıza gelenler, bize aktarılanlar tamamen yalandır” dedi.

Telefonların dinlendiği konusunda bazı iddialar olduğunu da kaydeden Eroğlu, “Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı’na geçmişte ‘dinleme yapılması mümkün mü’ diye sordum; ’olmaz’ dedi ama böyle bir endişe ile bazı tedbirler aldığımız, gelen gidenlerin bize ‘dinleniyorsunuz, dinleniyoruz, dikkatli olunuz’ dedikleri de bir gerçektir. Özellikle bazı yerlerle görüşen vatandaşlarımız daha sonra bize ’dikkatli olunuz, dinleniyorsunuz’ diyorlarsa ve özellikle Cumhurbaşkanı olarak beni uyarmak durumunda kalıyorlarsa hayli ilginç bir dönem yaşıyoruz demektir. Çok yazık. Böyle olmamalı. Kim dinliyor, kime karşı önlem alınmalı onu da bilemiyoruz… Sadece Cumhurbaşkanlığı değil, benim bildiğim kadarıyla Meclis Başkanı ve bazı diğer makamlar da endişeli ve tedbirli davranmaya çalışıyorlar” ifadelerini de kullandı.

Eroğlu, görüşmecilikten alınacağına dair iddialar konusunda da, “Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nın KKTC Cumhurbaşkanı’nın görüşmecilikten alınması yönünde bir çalışma yaptığı temasta olduğumuz hiç bir makam tarafından bize bildirilmedi. Doğal olarak biz de böyle bir şey olmadığı noktasındayız” dedi.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu son günlerde kendisine sıkça yöneltilen  sorular ve kamuoyu tarafından da konuşulan bazı konular hakkında TAK Ajansı’na açıklamalarda bulundu.

“KİM DİNLİYOR, KİME KARŞI ÖNLEM…”

Soru: KKTC’de dinleme yapıldığı, siz dahil bazı makamların ve vatandaşların bundan rahatsızlık duyduğunuz belirtiliyor. Doğru mu? Ne dersiniz?

Cumhurbaşkanı Eroğlu: "Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı’na geçmişte ‘dinleme yapılması mümkün mü’ diye sordum; ’olmaz’ dedi. Ama böyle bir endişe ile bazı tedbirler aldığımız, gelen gidenlerin bize ‘dinleniyorsunuz, dinleniyoruz, dikkatli olunuz’ dedikleri de bir gerçektir. Özellikle bazı yerlerle görüşen vatandaşlarımız daha sonra bize gelerek, ’dikkatli olunuz, dinleniyorsunuz’ diyorlarsa ve özellikle Cumhurbaşkanı olarak beni uyarmak durumunda kalıyorlarsa hayli ilginç bir dönem yaşıyoruz demektir. Çok yazık. Böyle olmamalı. Kim dinliyor? Kime karşı önlem alınmalı; onu da bilemiyoruz? Sadece Cumhurbaşkanlığı değil, benim bildiğim kadarıyla Meclis Başkanı ve bazı diğer makamlar da endişeli ve tedbirli davranmaya çalışıyorlar. Konu önemli bir noktaya gelmiştir ve umarım ilgililerimiz, güvenlik güçlerimiz en kısa zamanda bu konu ile ilgili olarak bizi aydınlatırlar, gereken tedbirleri alırlar."

“İNŞALLAH KULAĞIMIZA GELENLER YALANDIR”

Soru: Bir gazetede Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği’nde UBP Kurultayı ile ilgili toplantılar yapılarak bazı belediye başkanları, UBP’lilerin çağrıldığı, siz ve merhum Kurucu Cumhurbaşkanımız Rauf Denktaş’ın, Türkiye Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay tarafından ‘İslam Dinini Kıbrıs’tan uzak tutmakla, dinsiz olmakla’ suçlandığınız yazıldı ve Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği bunu derhal yalanladı. Söz konusu açıklamada geçen bir cümlede yer alan merci kelimesinin size yönelik olduğu ve sizinle Afrika gazetesi arasında bir bağ kurulmaya çalışıldığı ise bugün bazı gazetelerde yer aldı. Ne diyeceksiniz?

Cumhurbaşkanı Eroğlu: "Söz konusu gazete de yazdı, ben de çok kez belirttim. Benim Afrika gazetesi ile herhangi bir ilintim yoktur. Bu gazetenin en fazla eleştirdiği politikacı benim. Ben kendimi bildim bileli, Türkiye’ye Anavatan derim ve gerek doktorluk ve kulüp başkanlığı, gerekse 38 yıldır kesintisiz devam eden siyasi yaşamım boyunca Anavatan Türkiye ile karşılıklı sevgi-saygıya dayanan ilişkilerin geliştirilmesine, hep bu ilişkilerin en iyi noktada olmasının önemine vurgu yapmaktayım. Buna rağmen birileri bana karşı tavır alıyorsa bu işte bir bit yeniği var demektir. Burada ve Ankara’da bazı toplantılar yapıldığı, bazı şeyler söylendiği benim de kulağıma geliyor. Bizi seven sayan insanlarımızdan ulaşan bilgiler var. Burası küçük bir ülke ve bizim de sevenlerimiz çok. Her söylenenin gizli kalmayacağı bilinmelidir. Ama Elçilik bu konuda bir açıklama yapmıştır ve olayı daha fazla deşmeye gerek yoktur inancındayım. Şunu açıklıkla vurgulayayım ki, inanç ve inancın hangi boyutta olduğu, kişinin samimi olup olmadığı Allah’la kul arasındadır. Kimsenin bunu ölçme hak ve yetkisi yoktur. Rahmetli Kurucu Cumhurbaşkanımız Rauf Denktaş, Kıbrıs’ta Türklük devam etsin kimse camilerimizden yükselen ezan seslerini susturamasın diye bir ömür boyu mücadele etmiş, dinimiz üzerine kitaplar yazmış, demeçler vermiş çok kıymetli bir şahsiyettir. Ben kendimle ilgili olarak bu konuda bir savunma ortaya koymayı gereksiz buluyorum ama bizim de siyasi yaşamımız boyunca söylediklerimiz, yaptıklarımız ortadadır. İnşallah kulaklarımıza gelenler, bize aktarılanlar tamamen yalandır. Biz Anavatan Türkiye ve onun makamları ile dostça, kardeşçe ilişkilerin zedelenmemesi için her türlü gayret ve anlayışı gösteriyoruz. Tek isteğimiz bize devletimize, halkımıza sevgi, saygıdır. İnanıyorum ki aklı-selim galip gelecek ve milli davamız doğrultusunda el-ele, gönül-gönüle yürümeye kardeşçe, dostça yürümeye devam edeceğiz."

GÖRÜŞMECİLİK…

Soru: Bazı internet sayfalarında ve kimi gazetelerde yer alan köşe yazılarında sizin görüşmecilikten alınacağınız ve Dışişleri Bakanlığı’ndan birinin görüşmeciliği üstleneceği, Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nın da bu yönde çalışma yaptığı belirtiliyor. Başbakan Küçük böyle bir soru kendisine yöneltildiğinde “gelişen ve değişen dünyanın dışında kalmamak ve Kıbrıs sorunu ile ilgili müzakerelerin daha verimli ilerleyebilmesi adına müzakere görevinin kimin yetkisinde olacağının tartışılması demokrasinin gereğidir” dedi. UBP Milletvekili Tahsin Ertuğruloğlu da, “müzakere sürecinin ülke iç hukukunda yasal zemine oturtulması gerektiğini” kaydederek, sürecin Dışişleri Bakanlığı tarafından yürütülmesi taraftarı olduğunu açıkladı. Ne dersiniz?

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu: "Kıbrıs konusundaki tarafları masaya davet eden, kimin davet edileceğine karar veren Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından iyi niyet misyonu ile görevlendirilmiş olan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’dir. Ben Kıbrıs Türk halkının doğrudan oyu ile Cumhurbaşkanı seçildiğim için, Kıbrıs Türk Toplum Lideri olarak görüşmelere davet ediliyorum. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı da seçilen kişi olarak Kıbrıs Rum Toplumu adına çağrılıyor. Bunun değişmesi  pek de mümkün görünmüyor ama eğer birileri KKTC’nin tanınması, kabul edilmesi anlamına gelecek olan Dışişleri Bakanı’nın görüşmeci olmasını başarırsa bundan memnuniyet duyarım. Rum Yönetimi Başkanlığı ikinci tur seçimi bugün yapılıyor. En güçlü aday olan Nikos Anastasiades kendisinin görüşmeci olmayacağını söylüyor. Ama zaman zaman da ikili görüşmeler yapılacağını da sözlerine eklemekten geri kalmıyor. BM tüm bunlara ne diyecek göreceğiz ve biz de ona göre adımlar atacağız.Biz meselenin bir an önce çözülmesi için en yetkili makamlar tarafından ele alınmasını, belirli bir takvime bağlı olarak sonuca gidilmesini istiyor ve Anastasiades’in görüşmecinin kendisi olmayacağını söylemesini bir oyalama oyunu olarak görüyoruz. KKTC Cumhurbaşkanı Devlet’in başıdır ve icranın başıdır, bir sürü Anayasal görevi vardır. Şurası da bir gerçektir ki bizim görüşmeci heyetimizin içinde zaten Dışişleri Bakanlığı’ndan gelen personelimiz de vardır. Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nın KKTC Cumhurbaşkanı’nın görüşmecilikten alınması yönünde bir çalışma yaptığı temasta olduğumuz hiç bir makam tarafından bize bildirilmedi. Doğal olarak biz de böyle bir şey olmadığı noktasındayız.

Başbakan İrsen Küçük’le, Tahsin Ertuğruloğlu’nun açıklamalarının ise Kıbrıs konusundaki görüşme sürecine duydukları ilgiden ve gelişmeleri takip etmelerinden kaynaklandığına inanmıyorum. Sayın Tahsin Ertuğruloğlu, UBP Parti Meclisi’nın oy birliği ile aldığı kararla beni Cumhurbaşkanı adayı olarak göstermesine rağmen sırf ben kaybedeyim ve Sayın Talat kazansın diye Cumhurbaşkanı adayı olmuş, işlediği disiplin suçu nedeniyle UBP üyeliğinden çıkarılmıştı. Şimdi geri alındı ve geri aldırıldı ama bana göre zihniyeti değişmedi. Nereden, nereye nasıl geldiğini unutarak akılla değil, hırsla, kinle  bana saldırmayı sürdürüyor. Takdir halkımızın ve çok sevgili UBP’lilerindir.”