Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, hükümeti kurma görevini aldıklarında tüm partilerle istişare ettiklerini, dörtlü koalisyon ihtimalinin ortaya çıktığını ancak güven duygusunun bu hükümetin kurulmasında eksik kaldığını dile getirdi. Kıbrıs Türk halkına ait kurumsal yapıların ciddi şekilde zarar görüp tahribata uğradığını belirten Erhürman, bu kurumsal yapıların bu kadar yıpratılmasının hiç de olumlu bir işaret olmadığını ifade etti. UBP’nin ‘Başbakan seçiyoruz’ diyerek kurultay yaptığını ancak bu kurultayın tamamlanamadığını anımsatan Ana muhalefet lideri Erhürman, seçimin tamamlanamamasından dolayı hükümet kurulma sürecinin bu kadar uzadığını söyledi. HP’de yaşanan istifalara da değinen Erhürman, aylardır bu konunun konuşulduğunu, tam da azınlık hükümetinin kurulacağı dönemde istifaların gerçekleştiğini ancak bu kişilerin istifalarının hükümet kurma çalışmalarıyla ilgileri olmadığına yönelik açıklamalar yaptıklarını kaydetti.

“KİM GÜVENOYU VERECEK, KİM VERMEYECEK ÖNGÖREMİYORUM”

Dörtlü koalisyonun güvenoyu safhasına takıldığını dile getiren CTP lideri Tufan Erhürman, “Güvenoyu söz konusu olduğunda kim verecek, vermeyecek bunu öngöremiyorum. Hadi güvenoyu köprüsünden geçtik, ondan sonrasında ansızın güvensizlik önergesi verildiğinde kim ne yapacak onu da kestiremiyorum lafını söyledim güvenmediğimi açıklarken” dedi. Dörtlü koalisyonun kurulması halinde bunların yaşanabileceğini öngördüklerini ifade eden Erhürman, bu riski almadıklarını ve almadıkları için de son derece memnun olduklarını belirtti. CTP’yi hükümet noktasından döndüren güvensizlik duygusu olduğuna işaret eden Erhürman, “Topluma bunu yaşatsaydık hep birlikte altında kalacaktık” dedi.

“BAĞLAYICI KURALLAR KOYMA İHTİYACIMIZ OLACAK”

Hükümetin kurulmasının ardından bütçe görüşmelerine başlanacağının altını çizen Erhürman, komite safhasında CTP’nin de şartları olacağını, bu şartları açıkladıklarında toplumun da onay vereceğini söyledi ve şartların bütçenin geçmesini engelleyecek şeyler olmayacağını açıkladı. Erhürman, bu güvensiz ortamda bütçenin yönetimiyle ilgili bazı noktalarda bağlayıcı kurallar koyma ihtiyaçları olacağını söyledi. Bütçe Yasası’nda istihdamlarla ilgili kısıtlamalar isteyeceklerini de ekleyen Genel Başkan Tufan Erhürman, “Eğer konulmazsa, orada uğraşırız. İstedikleri kadar istihdam yapamazlar, Bütçe Yasası’yla buraya düzenlemeler getirilmelidir” dedi.

“ÜLKEYİ SEÇİME SAĞ SALİM GÖTÜRMELERİ GEREKİR”

Kurulacak hükümetin ülkeyi sağ salim götürmesi gerektiğini işaret eden Erhürman, “Yeni vatandaşlıklar, yeni istihdamlar, yeni ihaleler, yeni sanayi bölgelerinde arsa dağıtımları gerçekleşecekse, artık bu memleketin altı üstüne gelir” dedi. Kurulacak hükümetin Seçim Yasası’nı muhakkak surette değiştirmesi gerektiğini kaydeden Erhürman, bunun zaman alabileceğini belirtti. Hükümeti kurma görevinin CTP’de olduğu dönemde tüm partileri gezerek ilkelerini açıkladıklarını, herkesin de bu ilkelere onay verdiğini, bir tek YDP ile vatandaşlık yasasında tartışılması gereken noktalar olduğunu açıklayan Erhürman, tüm partilerin bu ilkeler etrafında hemfikir olduklarını kendilerine söylediklerini, bu koalisyondan da bu ilkeleri hayata geçirmelerini beklediklerini vurguladı.