Rum Kesimi’ndeki Larnaka Havalanı’ndan uçuşlar azalırken, yabancı turistler ve Rumlar özellikle vergi avantajı sebebiyle KKTC’deki Ercan Havalimanı’na yöneldi. Rum basını, Ercan Havaalanı’nın havacılık sektörlerini sekteye uğrattığını ve buradaki yolcu trafiğinin Rum turizmini olumsuz etkilediğini yazdı.



Düşüş var...
Politis gazetesine göre, Ercan’a son dönemlerde artan ilgi, “Rum havayolu şirketine de ölümcül darbe” vurdu. Politis gazetesi, “Rum tarafından daha çok yolcunun Ercan’dan kalkış yapan havayolu şirketlerini tercih etmeye başladığını” yazdı.

Havaalanı vergilerinin düşük olması nedeniyle turistlerin de Ercan’a kaydığını kaydeden gazete, “Hem Güney’den yurtdışına gidecek olanların, hem de yurtdışından Ada’ya gelecek turistlerin Ercan’ı tercih etmeleri nedeniyle Rum havayolları şirketlerinin ciddi gelir kaybına uğradığını” ifade etti. Bu sebeplerle Larnaka Havaalanı’ndaki uçuşların yaklaşık yüzde 20 azaldığı bildirildi.

KKTC’ye ilgi arttı

Hermes Airports’un verilerine yer veren gazete, 2012’de Ercan üzerinden yolculuk yapan kişi sayısının 2.6 milyon, Larnaka’dan yolculuk yapan kişi sayısının ise 5.1 milyon olduğunu yazdı. Habere göre Ercan’da bu yılın ilk 4 ayında 821 bin, Larnaka’dan ise 866 bin 377 kişi yolculuk yaptı.
Ercan’a inen yabancı sayısı 2009 Ocak - Temmuz döneminde 442 binken, 2013’ün aynı döneminde 680 bine çıktı. Kuzey Kıbrıs’taki konaklama rakamı da 2009 Ocak - Temmuz döneminde 263 binken, 2013’ün aynı döneminde 405 bine yükseldi.

Milliyet’e konuşan KKTC Turizm Bakanı Mehmet Harmancı, “Ercan’a düzenlenen charter seferleri nedeniyle Kuzey Kıbrıs’a ilginin arttığını” söyledi.
Turizm Bakanlığı Müsteşarı Şahap Aşıkoğlu da, “Rum tarafına giden turist sayısı azalıyor, Kuzey Kıbrıs’a ise artıyor. Bu da uçuşlarda ortaya çıkıyor” dedi. Aşıkoğlu, Ercan üzerinden İstanbul’a, AB ülkelerinden Ercan’a birçok turistin ve Rum’un seyahat yaptığını söyledi.


Turist başına 130 euro teşvik
Türkiye, KKTC’ye charter sefer düzenleyen şirketlere teşvik veriyor. Bakan Harmancı’nın verdiği bilgiye göre, 30 bin turistin üzerinde.



SEFA KARAHASAN / LEFKOŞA MİLLİYET