Ercan Havalimanı’ndaki işletmeci şirketin oto park düzenlemesine karşı çıkan Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS), Pazartesi gününe kadar düzenlemelerin tamamlanmaması halinde iş bırakma ve grev dahil, tüm yasal haklarını kullanacağını açıkladı.

Sendika, Ercan’da çalışanların işyerlerinde çalışabilmek için oto park ücreti ödemek zorunda bırakıldığını belirtti ve ilgili şirketin sözleşmeye bağlı kalmadığını savundu.

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) bugün Ercan Havalimanı Hava Trafik Kontrol Merkezi önünde, Ercan’daki yeni park düzenlemesi konusunda basın açıklaması yaptı.

KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan bir konuşma yaparken sendika yönetim kurulu üyesi Yaşar Karaca da basın açıklaması okudu.

“ŞİRKET SÖZLEŞMEYE BAĞLI KALMADI, SIKINTILAR AŞILSIN”

KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan, Ercan Havalimanı’nın devredilmesiyle havalimanında bir takım sıkıntılar yaşandığını belirterek, basın açıklamasını söz konusu sıkıntıları duyurma ve gereğinin yapılmasını talep etmek amacıyla düzenledikleri söyledi.

Ercan Havalimanı’nı devralan şirketin yapılan sözleşmeye bağlı kalmadığını iddia eden Kaptan, yapılan sözleşmeye göre tüm işlemlerin izne tabi olduğu ve Sivil Havacılık Dairesi’nin onayını gerektirdiğini savundu.

Devralan şirketin park alanında yaptığı düzenlemede, sözleşmeye göre çalışanlara park yeri göstermesi gerekirken bunu yapmadığını ileri süren Ahmet Kaptan, çalışanların işyerlerinde çalışmak için park ücreti ödeme zorunda bırakıldıklarını belirtti ve söz konusu uygulamayı kabul edemeyeceklerini vurguladı.

EYLEM UYARISI

Ercan’ı devralan şirketin insana hakları ile sözleşmeye bağlı kalmasını talep eden Kaptan, ilgili şirketin düzenlemeleri pazartesi günü mesai bitimine kadar tamamlamaması halinde iş bırakma, grev ve bunun gibi tüm yasal hakları çalışanlarla birlikte kullanacağını açıkladı.

KTAMS yönetim kurulunu konuyla ilgili salı günü toplantıya çağırdıklarını da belirten Kaptan, işlemler pazartesi günü sonuna kadar tamamlanmadığı takdirde sendika yönetim kurulunun alacağı karar doğrultusunda yer türlü yasal hakkı kullanacağını kaydetti.

“ÇALIŞANLAR PARK ÜCRETİ ÖDEMEK ZORUNDA BIRAKILDI”

KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan yapılan düzenlemelerle ilgili şöyle konuştu:

“Bugün park yerinde yapılan düzenlemeler proje daha tamamlanmadan işleme konulmuş ve çalışanlara park yeri gösterilmemiştir.

Çalışanlar işlerinde çalışmak için park ücreti ödemek zorunda bırakılmışlardır.

Biz bunu kabul edemeyiz. Yaşanan sıkıntı sadece bununla da kalmamış bugün Hava Trafik Kontrol Binası bulunduğu ‘smart bina’ ülkenin en pahalı binasıdır.

İçindeki tüm donanımlarla birlikte yaklaşık 21 milyon TL’ye mal olmuştur. Bina inşa edilirken emniyeti de alınmıştır ama yapılan yeni düzenlemeyle şu anda bir yangın alarmı verilse buraya itfaiyenin yaklaşması mümkün değildir.

İtfaiyenin müdahalesi uzun süre alacaktır. Üstelik sadece bina değil her an içerisinde görev yapmakta olan 35 çalışanın da hayati tehlikesi bulunmaktadır.”

KARACA: “YAPILANLARLA ÜLKE TURİZMİ BÜYÜK DARBE ALIYOR”

KTAMS Yönetim Kurulu üyesi Yaşar Karaca da okuduğu basın açıklamasında eski hükümet ile şu an iktidara gelen o dönemin muhalefet partilerini eleştirdi.

Ercan Havalimanı’nda yapılan icraatların daha çok kazanç üzerine olduğunu ileri süren Karaca, aydınlatma, uçak park ve tonaj ücretlerinin artırıldığını, uçaklardan yaklaşma ücreti alınmaya başlandığını, taksicilerden ‘fahiş’ park ücretleri istendiğini, iş yerlerinin kira ücretlerinin artırıldığını savunarak, yapılan uygulamalarla ülke turizminin büyük darbe aldığını iddia etti.

Karaca, Ercan Havalimanı’ndaki düzenlemelerle ilgili şunları söyledi:

“Yapılan icraat ise yine kârlarının katlanması için park yerinde yeni düzenlemeyle çalışanlardan park ücreti talep edilmesi oldu.

Kaldı ki sözleşmede çalışanlara park yeri gösterilecekti. Daha fazla kâr etmek için yapılan düzenlemede ise maalesef Hava Trafik Kontrol Merkezi binasındaki olası bir yangında sadece binanın uğrayacağı zarar değil, orada görev yapanların hayati tehlikeleri düşünülmemiştir.

Yeni düzenlemede itfaiye için acil güzergah ve geçiş hattı bulunmamaktadır. Tüm ikaz ve taleplere rağmen ilgili şirket olası yaşanacakları dikkate almamakta ısrar etmektedir.

KTAMS olarak bizler çalışanın hayati tehlikesi karşısında daha fazla duyarsız kalınmasına seyirci kalmayacağız.

Sorunun 17 Mart Pazartesi mesai bitimine kadar çözülmemesi halinde her türlü yasal haklarımızı kullanacağımızı belirtiriz.”