KKTC’nin Ercan Havaalanı ihalesini kazanan Taşyapı İnşaat, dün devir sözleşmesini, “Ercan’ı Antalya seviyesine getirme” hedefiyle imzaladı. 116 milyon Euro peşin ödeme ve 25 yılda toplam 650 milyon Euro’luk yatırım yapacağını ilan eden Taşyapı İnşaat, KKTC tarihinde tek bir projeye en büyük sermayeyi getiren şirket oldu. Taşyapı İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı, “Paranız hazır mı?” diye soran KKTC Maliye Bakanı Ersin Tatar’a, “Para çil çil, hesapta bekliyor” yanıtını verdi.

10 YIL HEDEFİ KOYDU

 

Taşyapı Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı, sözleşme imza töreni öncesinde ortaklarıyla Hürriyet’in sorularını yanıtladı. Turanlı, hedeflerinin büyük olduğunu belirterek, “116 milyon peşin, toplam 350 milyon Euro yatırım yapacağız. 300 milyon da KKTC devletine 25 yılda ciro payı vereceğiz, böylece bu proje 650 milyon Euro çıkacak. KKTC hızla gelişiyor. 2014’te Türkiye’den gelecek su, Ada’nın belki de yüzyıllardır kurak olan tarihini değiştirecek. Kıbrıs Türkü’nün büyük başarısı sonucu KKTC gelişmiş. Biz de bu gelişime katkı koymak için buradayız. Yarışmıyoruz ancak hedefimiz Ercan Havaalanı’nı 10 yıl içinde Antalya Havaalanı seviyesine getirmek” dedi.

SADECE İNŞAATÇI DEĞİLİZ

Ercan ihalesinde gerekli yatırım sermayesini ve ödenecek peşin 117 milyon Euro’yu öz kaynaklarından karşıladıklarına dikkat çeken Turanlı, Ercan havaalanı ihalesine girmelerinin hikayesini ise şöyle anlattı: “Bizi herkes inşaat şirketi olarak biliyor. Hem doğru hem yanlış. Taşyapı Grubu turizmden sağlığa, tarımdan enerjiye varıncaya kadar bir çok alanda faaliyet gösteriyor. Yaklaşık 10 yıldır havaalanı inşa etme ve işletmesi işine girmek istiyor ve araştırma yapıyorduk. KKTC’de büyük bir potansiyel gördük ve harekete geçtik. İşletmeciliği biz iyi biliyoruz. Ercan da ilk göz ağrımız olacak. Türkiye başta olmak üzere yurtdışında da yeni havaalanları yapıp işletme projelerine gireceğiz.”

Havaalanı uzmanı ortak

TAŞYAPI İnşaat’ın Ercan Havaalanı ihalesindeki küçük ortağı Terminal İnşaat’ın Başkanı Alp Delimollaoğlu ise, bugüne kadar 39 havaalanı inşa ettiklerine dikkat çekerek, “Taşyapı ile Ercan sayesinde biraraya geldik. Büyük bir sinerjiyi yakaladık. Şartnamede havaalanı yapma koşulu bulunuyordu. İlk adımı Ercan’da atıyoruz. Bu alanda büyük tecrübemiz var” dedi. Taşyapı ve Terminal İnşaat, Ercan Havaalanı’nda KKTC’nin en büyük gruplarından Kaner Grubu ile işbirliği yapıyor. Taşyapı yüzde 75, Terminal yüzde 15 ve Kaner Grubu’nun da yüzde 10 hissesi bulunuyor.