Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Eğitim Fakültesi, Özel Eğitim Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Cahit Nuri 3 Aralık “Uluslararası Engelliler Günü” kapsamında konuşarak, “Engelliliğin nedenleri incelendiğinde, büyük çoğunluğu önlenebilir nedenler olarak karşımıza çıkmaktadır. KKTC genelinde geliştirilecek sosyal politikalar ve her alanda korucu-önleyici uygulamaları içeren düzenlemelerle özel gereksinimli bireylerin yaşam kalitesi artırılmalıdır” ifadesini kullandı.

Yrd. Doç. Dr. Nuri, 3 Aralık tarihinin tüm dünyada özel gereksinimli bireylerin yasal haklarının sağlanması ve onların topluma kazandırılması için çalışılan bir gün olduğunu hatırlatarak, toplumun her kademesinde de özel gereksinimli bireylerin haklarını sağlamayı ve onların refahına dair politik, sosyal, ekonomik ve kültürel her alanında farkındalık artırmanın önemine dikkat çekti.

Birlikte ortak yaşam kültürü var edilmeli

Birlikte ortak yaşam kültürünü var ederek toplum temelli rehabilitasyon programlarına doğru örnek düzenlemelerinin ivedilikle hayata geçirilmesi gerektiğini aktaran Nuri, “Özel eğitim konusunda adamızda farkındalığın son yıllarda artması ile de birçok özel gereksinimli birey kamu hizmetlerinden yararlanmak istemektedir” ifadesini kullandı.

Yrd. Doç. Dr. Nuri, bu doğrultuda engelli ve dezavantajlı bireylere yönelik tüm yasal düzenlemelerin yapılması, engelli, bireylerinde tüm bireyler gibi eşit vatandaşlık haklarından yararlanmalarının anayasal bir hak olduğu gerçeğinin göz önünde bulundurulması gerektiğini kaydetti.   

Sadece bir gün değil her gün engellerin farkında olmamızın önemini vurgulayan Nuri, “Bizi biz yapan, kolumuz, gözümüz, kulağımız değil kalbimizdir. Zihnimizdeki ve gönlümüzdeki engelleri kaldıralım” dedi.