‘Engelli’ ve ‘sanat’ bütünleşmesi


“Kuzey Kıbrıs Turkcell Sanat Engel Tanımaz Fotoğraf ve Kısa Film Yarışması”, Diyafram Fotoğraf Sanatı Derneği ile Kuzey Kıbrıs Turkcell ofisinde konuşuldu

Aşık Mene: “Turkcell’in engellilere dönük olarak sanatı merkeze alarak bir motivasyon kaynağı yaratmasına çok değer veriyorum”



Kuzey Kıbrıs Turkcell’in Sanat Engel Tanımaz Kısa Film ve Fotoğraf Yarışması’nda sona doğru yaklaşılırken, engelli dünyasına farkındalık kazandıran organizasyon bu kez ‘Diyafram Fotoğraf Sanatı Derneği’ ile Kuzey Kıbrıs Turkcell ofisinde tartışıldı.
Diyafram Fotoğraf Sanatı Derneği Başkanı Hasan Bağlar, yönetim kurulu ve dernek üyelerinin katıldığı sunum renkli sohbet ortamı ile tamamlandı.
Hasan Bağlar, yarışmanın engelli yaşam için büyük önem taşıdığını ve katılımın önemli olduğunu söyledi.
“Turkcell’in böylesi bir projeye imza atması önemli. Tüm ekibe çok teşekkür ediyorum” diyen Diyafram Fotoğraf Sanatı Derneği Başkanı Hasan Bağlar, bu yarışmanın hem fotoğraf ve kısa film tutkunlarında bir heyecan yarattığını, hem de toplumsal duyarlılığı geliştirdiğini vurguladı.

Mene: Engelliler ve sanat entegredir

“Kuzey Kıbrıs Turkcell Sanat Engel Tanımaz Fotoğraf ve Kısa Film Yarışması” jüri üyesi Aşık Mene de sohbet toplantısına katılarak, yarışmaya bakış açısını anlattı.
“Engelliler ve sanat aslında çok entegredir” diyen Aşık Mene, engelli insanlarımızın sanatla iç içe olduğunu, dünyanın en önemli sanatçıları arasında engellilerin bulunduğunu belirtti.
“Bazen o travmatik koşullar çok farklı bakış açısı, konu ve anlayışla belki yüzyıllarca tüketilemeyecek sanat ürünleri ortaya koyabiliyorlar” diyen Aşık Mene, “Turkcell’in engellilere dönük olarak sanatı merkeze alarak bir motivasyon kaynağı yaratmasına çok değer veriyorum” dedi.
Aşık Mene sözlerini şöyle sürdürdü:
“Engelli kardeşlerimizi üretime teşvik edecek bir proje. Sanat ustalık, hüner ve marifet demektir. Arapça kökenli bir kelime. Sanat artık hayatla bütünleşti. Çok farklı formları var. Sanat yapmak konusunda normal insanları engelleyen nedir? Kitap okumayan, şiir yazmayan, resim yapmayan ve müzik yapmayan insanlar var. Bu kişiler için çok üzülüyorum. Bu kadar monoton bir hayat içerisinde bu stresi nasıl kırabiliyor? Ya da kırabiliyorlar mı? Fotoğraf sanatçıları deklanşöre basınca günlük hayattan uçup gidiyor ve bu size yaşam jeneratörü gibi geliyor. Engellilerin en iyi motivasyon alanlarından biri de sanat. Ben buna inanıyorum. Sanat kişileri özgür kılıyor. Daha çok engelliyi sanat ile tanıştırmak çok önemli. Turkcell’in engelliler konusundaki bu kampanyası daha çok sanatçı katkısını barındırması gerekiyor. Katılım çok önemli.”
İnteraktif sunum
Kuzey Kıbrıs Turkcell Kurumsal İletişim Uzmanı Buğçe Küçük de “Sanat Engel Tanımaz Fotoğraf ve Kısa Film Yarışması”nı anlatan bir sunum yaptı. Buğçe Küçük, Kuzey Kıbrıs Turkcell’in engelli projelerini anlattı, yarışma ile ilgili teknik bilgiler verdi.
Kıbrıs Fotoğraf Sanatı Derneği Yöneticileri de sunumu dinledi, interaktif bir halde geçen sunumda engelli yaşama farklı bir göz ile bakıldı.
Yarışmada geri sayım devam ederken, başvurular için son tarihin 17 Kasım 2014 olduğu açıklandı.