Güney Kıbrıs’ın tek yanlı ilan ettiği “Münhasır Ekonomik Bölgesi”nde (MEB) doğalgaz ve petrol arama ve çıkarma faaliyetlerini üstlenen ENI, Noble Energy, Total ve Delek şirketlerinin yetkilileri adaya akın ederek, Rum Enerji Bakanı ile görüşmelerde bulundu.
Fileleftheros gazetesi; “Terminal ve Sondajlar Konusunda Yoğun Kulis Faaliyeti” başlığı altında verdiği haberinde, Güney Kıbrıs’ın sözde MEB’inde doğalgaz arama faaliyetleri gerçekleştiren söz konusu şirketlerin Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’le temaslarda bulunduklarını yazdı.
Gazete, bu şirketlerin gündeminde doğalgaz arama çalışmalarının yanı sıra, Güney Kıbrıs’ta inşası söz konusu olan doğalgaz sıvılaştırma terminali konusunun da yer aldığını belirtirken, terminal konusunun, yine geçtiğimiz günlerde Güney’e giden Avrupa Kalkınma Bankası ve Deutsche Bank yetkililerinin temaslarında da gündeme geldiğini vurguladı.
Özellikle ENI şirketinin Güney Kıbrıs’taki temaslarına yer veren gazete, şirket ileri gelenlerinin Lakkotripis’le gerçekleştirdikleri görüşmede, hak sahibi oldukları 2, 3 ve 9 numaralı parsellerdeki sondaj programını netleştirdiklerini yazdı.

Yeni gaz yatakları

Habere göre, ENI şirketi, hak sahibi olduğu 2, 3 ve 9 numaralı parsellerde en az dört önemli doğalgaz yatağı tespit etti.
Şirket, bu dört yataktan birinde sondaj çalışması başlatma kararı alırken, haberde, bu yatağın en büyük doğalgaz yatağı olmamasına karşın en kısa sürede verim alınabilecek yatak olmasından ötürü seçildiği vurgulandı.
Gazete, şirketin “SEIPEM 10000” isimli sondaj platformunun Ağustos ayı sonunda Mozambik’ten gelmesinin ve belirlenen bu yatakta sondaja başlamasının beklendiğini belirterek, 9’uncu parselde bulunan en büyük yatağın sondajının ise, bölgenin jeolojik yapısı ve daha ileri teknik inceleme gerektirmesinden ötürü bir sonraki aşamaya bırakıldığını yazdı.
Gazete, ENI şirketinin Rum hükümetiyle yürüttüğü görüşmeler sonrasında söz konusu parsellerdeki sondaj programının da değiştiğini, daha önce öngörülen “dört araştırma ve iki doğrulama sondajı” programı yerine “iki araştırma ve bir doğrulama sondajı” yapılmasında karar alındığını belirtti.