Elektrik Kurumuna son kez borçlanma yetkisi verildi...

Mungan ‘Maliye’nin Kıb-Tek’e borcu yok...

Aksa’ya ve Yakıt alınan şirkete büyük borç var...


KKTC Meclis genel kurulu bugün toplandı. Meclis toplantısı iktidar ve muhalefet partilerinin bir birlerine sözlü sataşmaları nedeniyle gergin geçti.

Elektrik zammı nedeni ile UBP ile CTP Milletvekilleri bir birbirlerine sert sözlerle hitapta bulunurken birbirlerini de yalancılıkla suçladı.


Elektrik zammının kaçınılmaz olduğu ve Devletin bünyesinde kurulan  Borçlanma Kurumunun son kez borçlanma onayı verdiği Kıb-Tek’in Aksa ile akaryakıt alınan şirkete yüklü miktarda borcu olması nedeni ile akaryakıt almakta zorlandığı bu nedenle de ülkenin kilitlenmenin eşiğinde olduğu dile getirildi.

 Elektrik zammının kaçınılmaz olduğu belirtilirken kuruma son kez borçlanma yetkisi verildiği de dile getirildi.


MALİYE’NİN BORCU YOK

Meclis Kürsüsünde konuşma yapan Maliye Bakanı Zeren Mungan yaptığı konuşmada, Maliye Bakanlığının, iddia edildiği gibi Elektrik Dairesine borcu olmadığını belirtti.

Maliye Bakanı Zeren Mungan, konuşmasına devamla, Maliye Bakanlığının Elektrik Kurumuna borcu yok ama Devletin bazı kurum ve kuruluşlarının borçları var. Borç ile ilgili borçlan ile ilgili rakamlar bütçelerinde var.

Elektrik Kurumunun Aksa ile yakıt aldığı şirkete yüksek miktarları içeren borçları var. Devletin Devlet kurumlarının borçlanma ile ilgili borçlanma kurulları var. Bunun dışına çıkılamaz dedi.


ELEKTRİK KURUMUNA SON KEZ BORÇLANMA YETKİSİ VERİLDİ

Maliye Bakanı Zeren Mungan açıklamasına şöyle devam etti.

‘Bu borçlanmalar Maliye Bakanlığının da içerisinde olduğu Borçlandırma Yetkisi veren Kurumdan’ onay alınmak suretiyle yapılır ve bu onay zorunludur.

Borçlandırma yetkisi veren kurum, Elektrik Kurumunun borçları için yoğun mesai harcadı. 

Borçlandırma yetkisi veren kurum zaten son durumu bakanlar kuruluna da deklere etti.

Yaptığı deklerede Elektrik Kurumu için tek kuruş borçlanma yetkisi veremeyeceğini açıkladı. Elektrik Kurumuna yakıt veren firma dün bize geldi. Akaryakıta yüklü borç var. Artık yakıt vermeyelim dedi.

Aksa’ya da yüklü borç var.

Elektrik Kurumu kilitlendi. Düzelme olmazsa akaryakıt alamaz ve ülke elektriksiz kalıp kilitlenme riski ile karşı karşıya kaldı. Bu durumda zamda zorunluluk meydana geldi. Ayda 7-8 Milyon zarar vardı.

Bakanlar Kuruluna da sunuldu. Zam zorunluluktu ve yapıldı. Ancak sosyal yardım alanlara zam yapılmadı. Düzenlemede hassasiyet gösterildi’

YAZIKLAR OLSUN

Maliye Bakanı Zeren Mungan ile Tarım Bakanı Önder Sennaroğlu’nun konuşmalarından sonra söz alan Ekonomi ve Enerji eski Bakanı Sunat Atun ise yaptığı konuşmada, ben belge ve resmi kayıtlar ile konuşurum. Bu meclis çatısı altında kimsenin bize hakaret etme yetkisi yok. Bize hakaret ediyorsunuz. Yazıklar olsun. Sizi sağ duyuya davet ediyorum dedi.



ZARAR BÜYÜK

Ekonomi ve Enerji eski Bakanı Sunat Atun açıklamasına şöyle devam etti. ‘Bendeki resmi kayıtlara göre 6 Mayıs tarihine kadar Elektrik Kurumunun borcu 147.766.000.- TL’di. 13 Haziran tarihinde 257,187.000.- TL’ye yükseldi. Biz hükümetten düştükten sonra borç 346 Milyona yükseldi. 5 ayda 96 Milyon Türk Lirası borç hanesinde yükselme oldu. TC Bakanı ile görüşmeyi becerdiniz gibi bunu da öğrenin.


EŞİTLEMEK İÇİN 10 Krş. TEŞVİK

Bizim hükümet ettiğimiz zaman elektriğe birkez zam yaptık. Ancak eşitlemek için 10 krş. sektör başına katkı payı verdik. Verdiğimiz 10 krş. Teşvik ile zama eşitlik getirdik. Elektrik Kurumu ile 31 Ağustos 2012 tarihinden 2013 yılına kadar bakiye üzerinden mahsuplaşma yapılmıştı. Ancak geriye kalan 5 ayda borç 96 Milyon arttı’

 

 KIBRIS MANŞET ÖZEL HABER