Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (El-Sen), Cuma günü , Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nda (KIB-TEK)1 günlük uyarı grevi yapacağını açıkladı.

El-Sen Başkanı Çağlayan Cesurer bugün yaptığı yazılı açıklamada, Kıbrıs KIB-TEK’in devlete, devletin de KIB-TEK’e borcu olduğuna işaret ederek, “Ancak, devlet sadece kendi alacaklarının peşine düşmekte Maliye Bakanlığı borçlarını ödememek için işleri komisyona havale etmektedir” dedi.

2013 yılında devlet dairelerinde tüketilecek elektrik için bütçeye 48 milyon 158 bin 807.50 TL ödenek konması gerekirken, konan ödeneğin, 24 milyon 602 bin 110 TL olduğunu savunan Cesurer, bunun devlet dairelerinin tüketeceği elektriğin yarı parası olduğunu belirti.

“BRTK’na verilmek üzere bütçeye konan ödenek, geçen yılki kadardır ve bu ödeneğe göre BRTK’nın KIB-TEK’e olan 19,402,202.93 TL borcunu ödemesi mümkün değildir. Kuvvetle muhtemel BRTK bütçesinin içerisinde 2013 yılında bu kurumun tüketeceği elektriği bile karşılayacak ödenek olmayacak. Rakamlar bunu göstermektedir. Geçen yıl da böyle olmuştu. Din İşleri Dairesi ve bağlı camilerin KIB-TEK’e olan; 6,037,130.90 TL borcu için de 2013 bütçesinde ödenek yoktur. Din İşleri Dairesi camilerin borcunu üstlenmemekte ve camiler sahipsiz kalmaktadır” diyen Cersurer, El-Sen olarak, 2011 bütçesi için Maliye Bakanlığı’na, Meclis Başkanlığı’na, Meclis Ekonomi Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’ne rapor ve belge verdiklerini anımsattı.

Bunu 2012 bütçesi için de yaptıklarına işaret eden Cesurer, komite aşamasında 10 milyon TL artırım yapıldığı söylenmesine rağmen gerçekte bunun da yapılmadığını ileri sürdü.

“Sonuç olarak toplam 70 milyon TL geçmiş alacağından hiç değilse bir miktarın, BRTK’nun 19 milyon TL civarındaki borcunun hiç değilse bir kısmının, 103 milyon TL yıllık görev zararının ve 2013 yılı içinde devlet dairelerinde tüketilecek elektrik akım ücretlerinin tamamı olan 48.158.807,50 TL’nin ödenebilmesi için gerekli olan ödenek toplamının bütçeye konmasını temin etmek için harekete geçme zamanı şimdidir” diyen Cesurer açıklamasını şöyle tamamladı:

“Aksi takdirde, KIB-TEK’in geçecek 1 yılın yükünü kaldırıp kaldıramayacağı belli değildir.

Tüm bu konuları değerlendiren EL-SEN Yönetim Kurulu, 23 Kasım 2012 Cuma günü Kurum genelinde 1 günlük uyarı grevi uygulama kararı almıştır.

Gerçekleştireceğimiz grev sonucunda gerekli yaklaşımın hükümet tarafından gösterilmemesi ve komite aşamasında gerekli düzenlemenin yapılmaması halinde, sendikamız süresiz grev uygulamayı değerlendirmeye alacaktır.

Gerekli önlemleri alma vakti şimdidir. Siyasi partiler, sivil toplum örgütleri ve halkımız sesini şimdi yükseltmelidir. Elektrikler kesildi diye halkımızla sendikayı yüz yüze getirmeye çalışma oyunları görülmeli ve EL-SEN ile birlikte toplumsal varlıklarımıza sahip çıkılmaya devam edilmelidir.

Kesintiler Bugünden Başladı!

Öte yandan ülke genelinde bugün yaşanan elektrik kesintilerinin Cuma günü yapılacak olan eylemle bir ilgisi olmadığını açıklayan KIB-TEK yönetimi, tamamen tesadüf eseri devrede olan 60 MW'lık buhar santralinin generatör yatak kısmındaki bir arızadan dolayı devre dışı kalması nedeniyle ülke genelinde kesintiler yaşandığını ve kesintinin toplam süresinin 1 saat kadar sürmesi beklediklerini açıkladı.