“İYİ NİYETTEN UZAK”

“TPAO KIBRIS’TAKİ ÇALIŞMALARINI TİTİZLİKLE YAPTI VE SONUÇ ALDI... GELECEK DÖNEMDEKİ SONDAJ VE SİSMİK ÇALIŞMALARA IŞIK TUTACAK”

Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin sözde Münhasır Ekonomik Bölgeyi gözetleme adına “Ulusal Deniz Gözetleme Merkezi” kurma girişimlerini gereksiz ve bugüne kadarki çağrılarına karşı iyi niyetten uzak bir girişim olarak değerlendirdiklerini açıkladı.

Atun, Türk Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın (TPAO), bütün kurumlarıyla Kıbrıs adasındaki çalışmaları büyük bir titizlikle gerçekleştirdiğini ve bu çalışmalardan sonuç alındığını kaydederek, gelecek dönemde de karadaki sondaj ve denizdeki sismik çalışmalara da ışık tutacağını belirtti.

Bakan Atun, Güney Kıbrıs’ın ulusal deniz gözetleme merkezi kurma girişimlerini yazılı açıklamayla değerlendirdi.

Atun, Kıbrıs Türk tarafının, Güney’de petrol ve doğalgaz arama çalışmalarının başladığı ilk günden itibaren Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun New York’ta yaptığı yapıcı öneriler başta olmak üzere, bugüne kadar bu konuda iyi niyetli tutum ortaya koyduğu ve Ada üzerinde oluşabilecek doğal kaynaklarda Kıbrıslı Türklerin de hakkı olduğunu açıkça belirttiğini hatırlattı.

Bakan Sunat Atun, kısa bir dönem öncesine kadar Adada bir çözüme ulaşılması adına müzakere masasında olmaya devam eden Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin, bir taraftan bütün dünyaya müzakerelerle “çözüm isteği” mesajı vermeye çalışırken, bu konuda sergilediği samimiyetsiz tutumuyla aslında masada hangi istek ile oturduğunu da çok açık ortaya koyduğunu kaydetti.

Atun, şöyle devam etti:

“KIBRISLI TÜRKLERİN HAKLARINI GÖRMEZDEN GELEN ZİHNİYET”

“Bize göre, çözümün asıl anahtarı Adada Kıbrıslı Türklerin de varlığını kabul ederek bir sonuca ulaşmaktır. Bu çerçeveden bakıldığında, Kıbrıslı Türklerin haklarını görmezden gelen bir zihniyetin hangi istek ve iradeyle bugüne kadar masada oturduğu da tartışma konusudur.

Güney Kıbrıs Yönetiminin Gözetleme Merkezi kurma gibi son derece anlamsız ve samimiyetten uzak girişimleri adada varılması muhtemel olan bir çözümün adeta Güney için bir ‘isteksizlik anıtını’ oluşturacaktır.”

Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, şubatta seçilecek yeni Rum Yönetimi Başkanı’nın bu samimiyetsiz girişimlere bir son vereceği ve bu konuda Adada hak sahibi konumundaki Kıbrıslı Türklerle iyi niyet çerçevesinde bir sonuca varacağı umudunu ifade ederek, Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun önerilerinin kaçırılmaması gereken bir fırsat olduğunu belirtti.

Son günlerde kamuoyunda Piri Reis gemisinin yaptığı çalışmalarla ilgili yöneltilen eleştirilere de bir anlam vermenin mümkün olmadığını kaydeden Atun, hükümetin ve bakanlığın onayıyla Türk Petrolleri Anonim Ortaklığı’na (TPAO) verdikleri izin çerçevesinde Sınırüstü köyündeki sondajdan olumlu neticeler alındığını, bundan sonraki çalışmalar için önemli kaynaklar elde edildiğini anlattı.

Bakan Atun, şunları kaydetti:

“213 MİLYAR DOLARLIK YÜKSEK TEKNOLOJİYE SAHİP YENİ GEMİ”

“Bütün bunların yanında TPAO, geçtiğimiz yılın sonlarında yaklaşık 213 Milyon Dolar maliyetle yüksek teknolojiye sahip, üç boyutlu sismik araştırma yapabilen bir gemiyi de bünyesine katmıştır. Söz konusu gemi, Ada üzerinde önümüzdeki dönemlerde daha geniş çalışmalar yapabilecek kabiliyettedir.

Hal böyle iken TPAO’nın ada içerisi ve çevresinde yapmış olduğu çalışmaları farklı yorumlayarak bunu bir iç siyaset malzemesi haline getirmeye hiç bir anlam vermek mümkün değildir.

“IŞIK TUTACAK”

Bize göre TPAO, bütün kurumlarıyla Kıbrıs adasında yaptığı çalışmaları büyük bir titizlik ile gerçekleştirmiş ve bu çalışmalardan sonuç alınmıştır. Bu çalışmalar önümüzdeki dönemde gerek kara üzerinde yapılacak olan sondaj ve gerekse deniz üzerinde yapılacak sismik çalışmalara da ışık tutacaktır.”

(GÜL/GUR)