FORUMA, KKTC’DEN İLK KEZ BİR BAKAN KATILDI

Dünya Ekonomik Forumu “Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Avrasya” Zirvesi bugün İstanbul Swissotel’de başladı.

Türkiye’de ilk kez düzenlenen ve 2 gün sürecek olan foruma 70 farklı ülkeden toplam 1100 katılırken Azerbaycan, Gürcistan ve Tunus'un aralarında bulunduğu 20 ülkeden en yüksek seviyede yaklaşık 50 hükümet temsilcisi toplantı da yer aldı.

İstanbul’da ilk olma özelliğini taşıyan foruma, Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra TC Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile AB Bakanı Egemen Bağış’ın yanı sıra KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun da katıldı.

Ekonomi ve Enerji Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Bakan Atun, forumun açılışında yer alan TC’li Bakanlar Çağlayan, Yıldız ve Babacan ile görüşmeler gerçekleştirirken bazı basın yayın kuruluşlarına mülakatlar verdi.

Bakanlık açıklamasına göre, konuşmalarında özellikle Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne çağrıda bulunan Bakan Atun, yapılan sondaj çalışmaları sonrası ortaya çıkacak gazın nakil ve ticari olarak ilişkilendirilmesinde Güney’in tek çıkış yolunun KKTC ve Türkiye ile işbirliği yapması olduğunu söyledi.

Güney’in gerek KKTC gerek ise Anavatan Türkiye ile olan ilişkilerinde kapalı bir algı geliştirmesinin bu durumun oluşmasındaki en büyük faktör olduğunu ifade eden Atun, Rum Yönetimi’ne işbirliği çağrısında bulundu.

Yeşil Hat Tüzüğü’nün tam olarak uygulanamayışı nedeniyle adada yaşanabilecek çok büyük bir ekonomik hareketliliğin hayata geçirilemediğini söyleyen Atun, ürünlerin nerede üretildiğine bakılmaksızın serbestçe ticaret yapılabildiği taktirde bunun Güney Kıbrıs Rum kesimi ekonomisine de büyük fayda sağlayacağını söyledi.

Ülkede yapılan projelerle ilgili bilgiler veren Bakan Atun, Türk Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın yaptığı araştırma, Türkiye’den nakil hat ile gelecek su projesi ve 2015 yılında tamamlanması hedeflenen nakil hat ile KKTC’ye ulaşacak elektrik projelerinin hayat bulmasıyla, ülkenin enerjinin merkezinde bir konumda olacağına vurgu yaptı.

ATUN, AB BAKANLARI İLE BİRLİKTE TOPLANTIYA KATILIYOR

Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, Dünya Ekonomik Forumu’nun yarınki toplantıları çerçevesinde başta Avrupa Birliği ülkesi Bakanlar olmak üzere dünya üzerinde ekonomik, sosyal ve siyasal olarak söz sahibi katılımcılarla birlikte düzenlenecek toplantıların “enerji” başlığıyla ilgili bölümüne katılacak.