Hükümetin üst üste zam uygulaması ve dövizdeki hızlı artış, birçok sektörü etkilerken, son 15 gün içerisinde un fiyatlarına üç kez zam geldi. 


Açıklamalarda bulunan Fırıncılar Birliği Başkanı Ömer Çıralı, una gelen zamların önümüzdeki günlerde ekmek fiyatlarına yansıyacağını ifade ederek, ekmeğe önümüzdeki günlerde yüzde 25 zam geleceğinin sinyalini verdi.

 

Sofraların ve tüketicinin olmazsa olmazı olan ekmeğe de zam kapıda… Dövizdeki hızlı artış birçok sektörü etkilerken, son 15 gün içerisinde un fiyatlarına üç kez zam geldi. Fırıncılar Birliği Başkanı Ömer Çıralı, yaptığı açıklamada elektrik zammı, akaryakıt zammı ve ardından dövizdeki yükselişin, son bir ayda ekmek maliyetlerini artırdığını ve ekmeğe önümüzdeki günlerde yüzde 25’lik bir zam geleceğini söyledi. Hükümetin ise, çarşamba günü yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında ekmeğe yapılacak zammı görüştüğü ve alınan kararlarda un fabrikalarının lehinde karar üretildiği öğrenildi. 

Yüzde 25’lik zam

Fırıncılar Birliği Başkanı Çıralı, elektrik zammı, akaryakıt zammı ve ardından dövizdeki yükselişin son bir ayda ekmek maliyetlerini artırdığını ve ekmeğe önümüzdeki günlerde yüzde 25’lik bir zam geleceğini söyledi. Çıralı, hükümetin geçtiğimiz Çarşamba günkü Bakanlar Kurulu toplantısında alınan kararlarda un fabrikalarının lehinde karar almasının ekmeğe gelecek olan zamma işaret olduğunu ifade etti. Öte yandan piyasada 1 TL’den satılan ekmeğin olası zammın ardından 1.25 TL’ye satılacağı belirtiliyor.

“Zammın sorumlusu hükümettir”

Ekmek üreticilerinin son bir ayda maliyet girdilerinden dolayı zor günler geçirdiğini belirten Çıralı şöyle konuştu: 

“Önce elektrik, ardından akaryakıt zamlandı. Bu zamların yanı sıra dövizdeki artış ise sorunlara tuz biber ekledi. KKTC’de ekmeklik buğday üretilmediği için Türkiye, Rusya gibi ülkelerden buğday ithal ediyoruz. Unu ise burada yapıyoruz. Dövizdeki artış buğday fiyatlarını etkiledi. Dolayısı ile son on beş gün içerisinde un üç kez zamlandı. Bu zamlar şimdilik ekmeğe yansımadı, ancak bir ya da iki hafta sonra ekmeğe zam gündeme gelecek. Hükümet bu fiyat artışını dengeleyip, halkın ucuza ekmek yemesini sağlaması gerekirken, un fabrikalarının Rusya ve Ukrayna’dan ithal ettikleri buğdaya ton başına alınan 20 TL’yi de bağışladı.

Yani karlarına kar etmelerine olanak sağladı. Yaşanan bu durum karşısında fırıncıların ekmeğe zam yapması kaçınılmazdır ve bunun sorumlusu da şu andaki hükümettir. Dünyada ve Türkiye’de un fiyatları düşerken un fabrikalarının ülkemizde son bir ayda una yüzde 30 oranında zam yaparak fırıncıları zam yapmaya mecbur etmek kabul edilemez.” 


Haberal Kıbrıslı