Eğitim İçler Acısı
KTÖS, ülke genelindeki 114 ilkokul, okul öncesi ve özel eğitim merkezinin yanı sıra Atatürk Öğretmen Akademisi ve Eğitim Bakanlığı binaları ile ilgili eksiklik ve sorunları içeren verileri rapor halinde bakanlığa göndererek, 2016-2017 Öğretim Yılı’nın sorunsuz başlaması için bunların giderilmesini istedi. KTÖS Eğitim Sekreteri Burak Maviş, eğitim bütçesinin %75’inin özel okul ve üniversitelere harcandığını, devlet okullarına ise ilgi gösterilmediğini iddia etti

Ülkemiz okullarında geçtiğimiz öğretim yılında devam eden altyapı eksiklikleri ve öğretmen açığı sorunu, yenilerinin de eklenmesiyle 2016-2017 Öğretim Yılı’na sarktı. 56 okulda inşaata dayalı altyapı çalışmalarından kaynaklanan sıkıntı yaşanırken, 45 okuldaki öğretmen açığı dikkat çekiyor.

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) 2016-2017 Öğretim Yılı’nda ülke genelindeki okullarda altyapı ve öğretmen eksikleri ile ilgili liste hazırlayıp, Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı’na gönderdi. Sendika, 15 Eylül’e kadar iyi bir planlama ile sorunların çözümünü talep ederek, bu konuda mali disiplin ve kamusal harcamalardan kesinti mazeretlerini kabul etmeyeceklerini vurguladı.

Maviş: Bakanlık, okullara bütçe ayırmıyor

KTÖS Eğitim Sekreteri Burak Maviş, Eğitim Bakanlığı’nın okullara bütçe ayırmazken, bakanlığın kendi uhdesinde olan tamirat, tadilat ve mefruşatları da zamanında ve gerektiği kadar sağlayamadığını belirtti.

114 tane ilkokul, okul öncesi, özel eğitim merkezinin yanında AÖA ve Eğitim Bakanlığı binaları da gerekli ihtiyaçları karşılamada devlet eliyle fırsat eşitsizliğine uğradığını ifade eden Maviş, “Okullarımızın sürekli değişim ve gelişim gösteren çağdaş bir eğitim sistemi ile altyapı ve teknolojik ihtiyaçlarının giderilmesi Eğitim Bakanlığı’nın önceliği ve sorumluluğudur” görüşünü paylaştı.

Maviş, 1974’ten günümüze Eğitim Bakanlığı’nın kamusal okullar ile ilgili sorumluluğundan kaçmakta olduğunu, önceliğini kamusal okullardan yana değil, eğitim bütçesinin % 75’ini harcadığı özel okullar ve üniversitelere kullanmakta olduğuna dikkat çekti.

1974’ten sonra Kıbrıslı Rumlardan hazır bulunan okul binalarını kullanıldığını, gerekli tadilatların yapılmadığına dikkat çeken Maviş, merkezileştirme ile birlikte kapatılan 80 civarındaki köy ilkokulunun da atıl durumda bulunduğunu kaydetti

56 okulda inşaata dayalı altyapı eksikleri saptandı

KTÖS tarafından yapılan çalışmada, 56 okulda çeşitli sebeplerle tadilat ve tamirat ihtiyacının planlanıp, karşılanması gerektiği ortaya çıktı. Buna göre bazı okullarda genel tamirat bazılarında derslik bazılarında tuvalet tamiratı bazılarında ise özel amaçlı salon ihtiyacı öne çıkıyor. Ayrıca birkaç okulun bahçelerinin çevre ve oyun alanı düzenlemelerine ihtiyaç olduğu dikkat çekiyor. 23 okulda ek sınıflara ihtiyaç olduğu da ortaya çıktı.

6 yeni okul ihtiyacı

Bazı bölgelerde yeni anaokul ve ilkokul yapılamasına ihtiyaç var. Çalışmada, Mağusa’da 3, Lefkoşa 1, Girne’de 1 ve Karpaz’da 1’er yeni okul ihtiyacı tespit edildi. Ayrıca, Gönyeli Fazıl Plümer Anaokulu’nun yeni okul binalarının tamamlanmasının da önümüzdeki eğitim dönemi için önemli olduğu vurgulandı.

45 okulda öğretmen kadrosu ihtiyacı

45 okulda öğretmen kadrosu ihtiyacı olabileceği belirlendi. Sendika tarafından 15 okulda yeni şube açma önerisi dikkate alındığına bu açığın 60 rakamına ulaşması bekleniyor. 19 okulda ders yoğunluğundan dolayı öğretmen talep edilirken, 7 okulda alttan fazla şube gelmesi ve 7 okulda da öğretmenlerin emekliye ayrılması nedeniyle öğretmen açığı yaşanabileceği kaydedildi.

Ders yoğunluğundan dolayı öğretmen ihtiyacı olan okullar Necati Taşkın, 9 Eylül İlkokulu, Şht. Ertuğrul İlkokulu, Şht. Tuncer İlkokulu, Şht. Yalçın İlkokulu, Fazıl Plümer Anaokulu, Gülenyüzler Anaokulu, Gönyeli İlkokulu, Haspolat İlkokulu, Alasya İlkokulu, Alasya Vakıf Anaokulu Okulöncesi, 23 Nisan İlkokulu, Dikmen İlkokulu, Karşıyaka İlkokulu, Barış İlkokulu, Kurtuluş İlkokulu, Erdal Abit İlkokulu, Yeşilyurt İlkokulu ve İskele Maarif Anaokulu Okulöncesi olarak yer aldı.

Alttan fazla şube gelebilecek okullar, Atatürk İlkokulu, Gelibolu İlkokulu, Değirmenlik İlkokulu, Haspolat İlkokulu, Alsancak İlkokulu, Lapta İlkokulu ve Özgürlük İlkokulu’ndan oluştu.

Emekli olanlardan dolayı talep olan okullar 9 Eylül İlkokulu, Şht. Doğan Ahmet İlkokulu, Çayönü-İncirli İlkokulu, Balıkesir-Meriç İlkokulu, Aydınköy İlkokulu, Lefke İstiklal İlkokulu ve Yeni Boğaziçi İlkokulu şeklinde belirlendi.

Büyükkonuk İlkokulu ve Kumyalı İlkokulu’nun her birinin 2’şer olmak üzere 4 Özel Ders öğretmenine ihtiyacı var. Lefkoşa Vakıf Anaokulu’nda fazla sınıf gelebileceği öngörülürken iki öğretmen talep edilirken, Geçitkale İlkokulu’nda öğretmenin Belediye Başkanı olmasından dolayı kadronun boşaldığı belirtildi. Vadili İlkokulu’nda öğrenci nüfusundan dolayı müzik öğretmeni açığı olduğu ve Yeni Boğaziçi İlkokulu Okulöncesi’nde 32 kişilik sınıfın bölünmesi gerektiği için öğretmene ihtiyaç duyulduğu kaydedildi. Şht. Hasan Cafer İlkokulu ve Şht. Zeki Salih İlkokulu için sınıf öğretmeni talebi yapılırken, Karaoğlanoğlu İlkokulu’nda da 31 kişilik sınıfın bölünmesi gerektiğine işaret edildi.

15 okulda 4 yaş şubesi açılması önerisi

15 okulda ise 4 yaş için şube açılması önerisinde bulunuldu. Bu okullar arasında Beyarmudu İlkokulu, Ziyamet İlkokulu ,Yedikonuk İlkokulu, Alayköy İlkokulu, Alsancak İlkokulu,Gönyeli Fazıl Plümer Anaokulu, Şht. Mustafa Kurtuluş İlkokulu, Dörtyol İlkokulu, Ağırdağ-Dağyolu,Yedidalga İlkokulu ve İskele Maarif Anaokulu yer aldı.

17 müdür isteniyor

17 okul için İlkokul Müdürü talebi var. İlçelere göre dağılıma bakıldığında Mağusa’da 5, Lefkoşa’da 4, İskele’de 3 ve Güzelyurt’ta 2 şeklinde kaydedildi. İlkokul Müdürü ihyacı olan İnönü İlkokulu, Arabahmet İlkokulu, Gazi İlkokulu, Tatlısu İlkokulu, Lefkoşa Özel Eğitim Merkezi, Gaziköy Anaokulu, Yedikonuk İlkokulu, Mağusa Özel Eğitim Merkezi, Yeşilyurt İlkokulu, Yenicami Anaokulu, Çatalköy İlkokulu, Aydınköy İlkokulu, Doğancı İlkokulu, Erdal Abit İlkokulu, İskele Maarif Anaokulu,Büyükkonuk, Kumyalı’dan oluşuyor.

İskele Maarif Anaokulu, Büyükkonuk ve Kumyalı dışında diğer okullardaki müdür talebi geçen yıldan devam ederken, söz konusu üç okul bu yıl listeye eklendi.

Müdür muavini açığı en çok Gazimağusa’da

22 okulda ise müdür muavini açığı bulunuyor. İlçelere göre dağılımda ihtiyaçlar sırasıyla Gazimağusa’da 8, Lefkoşa’da 7, Girne’de 4, Güzelyurt’ta 2 ve Karpaz’da 1 olarak yer aldı.

Müdür Muavini eksiği olan okullar Girne Maarif Anaokulu, Karşıyaka Merkez İlkokulu, Şehit Mehmet Eray İlkokulu Lefkoşa, Yeni Erenköy İlkokulu, Vadili İlkokulu, Akdoğan Dr. F. Küçük, Arabahmet İlkokulu, Gönyeli İlkokulu,Çatalköy İlkokulu, Cihangir Düzova İlkokulu, Karakol İlkokulu, Polatpaşa İlkokulu, Şht.Hüseyin Akil İlkokulu, Şht. Ertuğrul İlkokulu, Şht. Osman Ahmet İlkokulu, Barış İlkokulu, Kurtuluş İlkokulu, Dipkarpaz İlkokulu, Alasya İlkokulu, Dikmen İlkokulu, Lapta İlkokulu ve Haspolat İlkokulu şeklinde tespit edildi.

Geçici yetki talebi

Bazı okullarda sendikal izin veya hastalık izni nedeniyle geçici yetki istendi. Bu okullar, Geçitkale İlkokulu, Çağlayan Cumhuriyet İlkokulu, Atatürk İlkokulu, Şht. Osman Ahmet İlkokulu, Yedidalga İlkokulu, İskele İlker Karter İlkokulu ve Şht. Zeki Salih İlkokulu olarak sıralandı.

Öte yandan, Londra’da faaliyet gösteren 10 Türk Dili Okulu için geçici yetki istendi. Ayrıca, Eğitim Protokolü çerçevesinde Şehit Ertuğrul İlkokulu ve Şehit Hüseyin Akil İlkokulu’na geçici yetki talep edilirken, bir diğer talep de bakanlıktaki görevden dolayı 9 Eylül İlkokulu spor koordinatörlüğü için oldu.

90 okulda özel eğitim öğretmeni yok

Çalışmada, TC’den genel 22 görevli öğretmenin yerine ve ayrıca 13 öğretmen özel eğitim merkezlerine, 4 tane var olan kaynak odaların geliştirilmesi için öğretmen talep edildi.

90 okulda özel eğitim öğretmeni bulunmadığını, her üç okula bir tane düşünülmek üzere 30 özel eğitim öğretmeni gerektiği belirtildi. Özel eğitim merkezleri için 9 özel ders öğretmeni talep edilirken, toplamda özel eğitim için 71 özel eğitim öğretmeni ve 9 özel ders öğretmeni ihtiyacı var.

Ayrıca, her 250 öğrenciye 1 öğretmen düşecek şekilde toplamda 78 rehber öğretmen ihtiyacı olduğu bildirildi.

158 ana sınıf şubesi ve 60 dört yaş şubesi için öğretmen yardımcısına ihtiyaç var. 2016 yılında dört yaş için 30 öğretmen yardımcısı açığı bulunurken 2017 yılında beş yaş için 70 öğretmen yardımcısı talep ediliyor.

Hademe eksiği var

Okullarda 14 hademeye ihtiyaç duyulduğu da kaydedildi. Eğitim Bakanlığı 2016-2017 Eğitim yılında şirketler ile anlaşarak taşeron hademe çalıştırmaya başlandığı belirtilerek, iş güvenliğinden yoksun, düşük ücretli personel yaratan bu sitemden vazgeçilmesi çağrısında bulunuldu.

Çalışmada öğrenci sayısı 200 ve üzerinde olan her okul için 4 sekreter gerektiği belirtildi. Ayrıca, Eğitim Bakanlığı’nda 2 uzman kadrosu ve 5 denetmen açığına da işaret edildi.

Okulların inşaata dayalı alt yapı eksiklikleri ve yeni okul ihtiyaçları ise şu şekilde sıralandı:

Mağusa’da surlar içine yeni bir dört yaş okulu binası. Mağusa merkezde 300 civarı çocuk kamusal dört yaş hizmeti almıyor. Mağusa Canbulat bölgesine yeni bir ana okul ve Çanakkale bölgesinde yeni bir ilkokul; Lefkoşa Yenikent bölgesine yeni bir ilkokul; Girne’de yeni bir dört yaş okulu; Karpaz’da yeni bir özel eğitim merkezi binası; Gönyeli’de Fazıl Plümer Anaokulu yeni bina tamamlanmalı; Vadili İlkokulu’nda tavanı çökmüş sınıfların ivedi tamiratı; Alayköy İlkokulu’nda genel tadilat ihtiyacı; Alsancak İlkokulu’nda 4 sınıf; Karakol İlkokulu’nda 1 sınıf; Alasya İlkokulu’nda ivedi olarak 4 sınıf, öğretmen odası, branş odası, okul kantini, öğretmen WC; Çağlayan C. İlkokulu’nda 3 sınıf, spor odası, tribün tamiratı, okulun genel tadilatı; Şht. Hüseyin Akil İlkokulu tuvalet ve kantin ihtiyacı; 23 Nisan İlkokulu çevre düzenlemesinin tamamlanması, oyun alanı;

9 Eylül İlkokulu çok amaçlı salon; Zümrütköy İlkokulu çardak tamiratı; Hamitköy İlkokulu dört yaş grubu için sınıf, bahçe duvarının yapımı; Gazi İlkokulu WC yapımı, demir pencerelerin değişimi; Şht. Hüseyin Akil İlkokulu tuvalet ve kantin; Lapta İlkokulu ek derslik, kafeterya; Serhatköy İlkokulu genel tadilat; Türkmenköy

İlkokulu dört yaş grubu için ek derslik; Ağırdağ–Dağyolu İlkokulu dört yaş için ek derslik; Çatalköy İlkokulu ek

derslik; Esentepe İlkokulu genel tamiratı; Güzelyurt Maarif Anaokulu genel tadilat; Erdal Abit İlkokulu öğretmen odası, dört yaş grubu için ek derslik; Yedidalga İlkokulu öğretmen odası, dört yaş grubu için ek derslik; Haspolat İlkokulu iki ek derslik, öğretmen odası; Şht. Ertuğrul İlkokulu öğretmen odası; Gelibolu İlkokulu çatının değiştirilmesi; Şht. Yalçın İlkokulu ek derslik; Yeniyüzyıl İlkokulu öğretmen odası;

Gaziköy Anaokulu öğretmen odası, ek derslik; Beyarmudu İlkokulu öğretmen odası; Görme Engelliler Okulu

dernek binasının bünyesinde çalışmaktadır. Özgün bir yapıya kavuşturulması gerekmektedir; Şht. Osman Ahmet İlkokulu ek derslik; Dörtyol İlkokulu çatısı tamiratı; Eşref Bitlis İlkokulu ek derslik; İnönü İlkokulu dört yaş grubu için ek derslik; Tatlısu İlkokulu öğretmen odası; Dikmen İlkokulu ek derslik; Büyükkonuk İlkokulu ek derslik, öğretmen odası; Çayırova İlkokulu genel tamirat; Atatürk Öğretmen Akademisi genel tadilat, kapalı spor salonu; Şht. Tuncer İlkokulu genel tamirat, çocukların kullandığı su çeşmelerinin onarılması ivedidir. Okulda depo ihtiyacı var; Şht. Hasan Cafer İlkokulu kapı ve pencerelerin tamiri; Barış İlkokulu genel tamiratı; Girne Maarif Anaokulu dış cephenin boyanması, öğrenci sıralarının yenilenmesi; Yeni Boğaziçi İlkokulu bir adet ambar, WC’lerin tamiratı; Şht. Doğan A. İlkokulu Okul Basketbol sahası zemini çukurlarla dolu, çok kötü durumda, sökülüp yeniden betonlanması, okulun doğu cephesini komşu evlerle olan sınırının duvarla örülmesi, öğrenci tuvaletlerinin bakım ve onarımının yapılması gerekiyor; Lefkoşa Özel Eğitim Merkezi oyun alanı, asansörlü otobüs, okul asansörü; Şht. Menteş Zorba İlkokulu okul öncesine uygun tuvalet, projeksiyon ve akıllı tahta, okul iç-dış cephe boyası, 10 adet öğretmen sandalyesi, satranç takımı (10 adet) ve satranç panosu (1 adet), spor malzemeleri (futbol, voleybol, basketbol topu, çivili ayakkabı), Laptop (1 adet); Kumyalı İlkokulu idari binaya iki(2) adet bilgisayar, fotokopi makinesi bir(1) adet, öğretmen tuvaleti, her sınıfa akıllı tahta; Mağusa Özel Eğitim Merkezi atölyeler bölgesinde asbestli çatısı olan ve bundan dolayı kullanılmayan binanın çatısının düzenlenerek özel eğitim amaçlı kullanılması, bahçe sınırını oluşturan teller emniyet özelliklerini yitirdiğinden, tel örgünün kaldırılarak yerine duvar örülmesi ve üzerine tel çekilmesi, oyun alanının zemininin kauçukla kaplanması, oyun alanındaki araçların yenilenmesi, tüm özel gereksinimli bireylerin kullanabileceği özellikteki oyun araçlarının sağlanması (özellikle tekerlekli sandalye ile sallanmaya olanak sağlayan salıncak gibi), akademik öğrenmeyi kolaylaştırmak ve öğrenmenin kalıcılığını sağlayıp, pekiştirmek için teknolojiden yararlanmak. Bunun için de: on (10) adet akıllı tahta, dört (4) gelişmiş bilgisayar, bir (1)renkli lazer yazıcı, özel gereksinimli öğrencileri bulundukları köylerden alıp okula getiren ve sürekli yolda kalan servisin yenilenmesi, 150 m2 su bazlı parke döşemesi, 15 adet ofis sandalyesi, okul güvenliğinin sağlanması için kamera sisteminin oluşturulması, ahşap atölyesi için üç (3) tavan vantilatörü, elektrik alt yapısının yenilenmesi, atölyelerin rampalarının ve tadilatların yapılması.



Kıbrıs: Emine DAVUT YİTMEN