Türkiye dünya ikincisi mi, yoksa G-20 üçüncüsü mü' tartışması sürse de global ekonomide ÇAT mucizesi yaşanıyor

Geçen hafta açıklanan büyüme rakamlarıTürkiye'nin dünya ekonomisndeki durgunluğa tartışmasız şekilde kafa tuttuğunu gösteriyordu.

Beklentilerin üzerinde gelen 2011 yılı büyüme rakamları ekonomistler tarafından da sürpriz olarak değerlendirildi.

Buna karşılık Türkiye'nin büyümede kaçıncı olduğu en büyük soru işareti olmayı sürdürüyor.

Geçen haftaki büyüme rakamlarının ardından birçok bakan ve ekonomistin yanında ajanslar da Türkiye'nin büyümede Çin'in ardından dünya ikincisi olduğuna yönelik açıklamalar ve yayınlar yapıyordu.

Buna karşılık bu hafta ajanslardan gelen veriler, bazı yayın ve araştırma kuruluşları tarafından yayınlanan listeler Türkiye'nin G-20 üçüncüsü olduğu yönünde. 

Global araştırma kuruluşlarında ise tablo daha da farklı...

İşte kafa karıştıran veriler...

Geçen hafta Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın açıklamalarının yanında Anadolu Ajansı tarafından geçilen bilgilerde de Türkiye büyümede dünyanın en hızlı büyüyen ikinci ülkesi olarak gösteriliyordu.

Buna karşılık özellikle CIA Factbook'un kaynak gösterildiği global birçok analizde ve sıralamada Türkiye'nin önünde Gana, Katar, Türkmenistan, Liberya gibi ülkeler de sayılıyordu.

Ayrıca Türkiye'nin büyümede dünya ikincisi olup olmadığı tartışmasına Bahçeşehir Ekonomik Araştırmalar Merkezi'nin bir raporu da farklı bir açıdan yanıt getirdi. BETAM Uzman Araştırmacısı Dr. Zümrüt İmamoğlu tarafından hazırlanan raporda, Türkiye G-20 ülkeleri arasında en hızlı büyüyen üçüncü ülke olarak dikkat çekiyor.
Buna göre Türkiye'den 2011 yılında daha hızlı büyüyebilen sadece iki ekonomi var. Biri herkesin kabul ettiği Çin, diğeri ise 2010 yılında büyük bir sürpriz gerçekleştiren Arjantin. Arjantin yüzde 8.9 büyüyerek yüzde 8.5 büyüyen Türkiye'nin önünde yer almayı başardı.
Çin, Arjantin ve Türkiye üçlüsünün G-20'deki en yakın rakiplerine büyümede çok büyük bir fark atması ise bir diğer dikkat çekici nokta.
Tahminen 2011 yılında yüzde 9.3 büyüyen Çin, yüzde 8.9 büyüyen Arjantin ve yüzde 8.5 büyüyen Türkiye'nin ardından bu üçlüye en yakın büyüme gösteren ülke Hindistan. Fakat Hindistan'la bu üçlünün en sonundaki Türkiye arasında yaklaşık 1.6 puanlık büyüme farkı gözden kaçmıyor. Yani ilk üçten sonra büyüme hızında ciddi bir düşüş görülüyor.

İşte BETAM'ın AA için derlediği G-20 2011 büyüme ligi verileri...