TABİBLER BİRLİĞİ ‘DR AYTEN’İN ROMANI’ ADLI KİTABIN DAĞITIMINA BAŞLANDIĞINI AÇIKLADI

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Dr. Filiz Besim’in yaptığı açıklamaya göre, gazeteci-yazar Ahmet Tolgay tarafından kaleme alınan kitap, kısa süre sonra kitapçılarda satışa sunulanacak.

DR. AYTEN BERKALP

Besim, Dr. Ayten Salih Berkalp’in, Kıbrıslı Türk tıp camiasının yaşayan efsanelerinden biri olduğunu belirterek, kitabın 80 yıllık yaşam öyküsünü içerdiğini kaydetti.

Kitabın kapağının Doç. Dr. Gökçe Keçeci Şekeroğlu’na ait olduğunu ve basım ve ciltlemeyi ise “Söylem Matbaa”nın yaptığını belirten Besim, kitapta, Berkalp’in yaşamına ve Kıbrıs’ın yakın tarihinin olaylarına dair fotoğraflar da yer aldığını bildirdi.

Besim, açıklamasında şu bilgileri de verdi:

“Türk Jeanne D’arc’ı”, Dr. Ayten Berkalp’ı Kıbrıs Türk halkı dışından tanıyanların ve onun muhteşem yaşam serüvenine hayranlıkla tanık olanların ona layık gördüğü isimdir. Dr. Ayten Berkalp, yakın tarihimizde ve toplumumuzda derin izler bırakan zengin ve verimli bir yaşamın sahibidir. Kimliğinin çok yönlülüğü de, onun yaratılışındaki dinamizmi vurgular. 

Kıbrıslı Türk Tıp camiasının ilk anestezi uzmanlarından da biri olan Dr. Ayten Berkalp; sanata, spora, hekimliğe, içinden geldiği halkının varoluş mücadelesine, bürokrasiye, sosyal yaşama ve insanlığa hep ön saflarda ve kendine özgü karizmasını derinliğine duyumsatarak imzasını atmış lider yaratılışlı bir kimliğin sahibidir. Dr. Berkalp’ın hakkında, gerek Kıbrıs’ta gerekse yurt dışında bugüne kadar yüzlerce yazı ve haber yazıldı. Sadece onun hakkında çeşitli zamanlarda yazılanlar bile bir araya getirilse, ortaya yüklü bir kitap çıkar. Ahmet Tolgay’ın imzasını taşıyan ‘Dr. Ayten’in Romanı’, şimdiye dek ona dair yazılmış ve anlatılmış olanların en kapsamlısıdır.”

Kitabın yazarı gazeteci-yazar Ahmet Tolgay da “Dr. Ayten Berkalp’ın çok zengin yaşam öyküsünün ekseninde 1930’lu yıllardan başlayarak günümüze dek uzanan birbirinden ilginç, çok önemli olayların ve bu olayların kahramanı olmuş insanların geçit resmi var” dedi.