DENKTAŞ: “ÇALIŞMALARIN HAZİRAN’DA YAPILACAK YEREL SEÇİMLERE KADAR TAMAMLANARAK, REFERANDUMA SUNULABİLMESİ İÇİN DP-UG OLARAK ÖNCÜLÜK YAPMAK İSTEDİK”

“AMAÇ, GERÇEKTEN İŞE YARAR BİR ANAYASAL DEĞİŞİKLİK”

“MEVCUT ANAYASA’DA, MECLİS’TEKİ İÇ TÜZÜĞÜN BİLE ÇALIŞMASINI ENGELLEYEN MADDELER VAR”

Demokrat Parti-Ulusal Güçler  (DP-UG) Genel Başkanı, Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı ve Serdar Denktaş başkanlığında “Anayasa Değişikliği Öneri Çalışması” başlatıldı.

Golden Tulip Otel’de gerçekleştirilen çalışmaya, DP-UG Genel Sekreteri Hasan Taçoy, bazı DP-UG milletvekilleri, parti yetkilileri ve hukukçular katıldı.

DENKTAŞ

Serdar Denktaş toplantının başında basına yaptığı açıklamada, Anayasa değişikliği için çalışmaların uzun süredir devam ettiğine işaret ederek, bu amaçla siyasi partilerin mecliste bir çalışma yaptığını, ancak sonuç alınamadığını belirtti.

Anayasa değişikliği konusundaki çalışmaların Haziran’da yapılacak yerel seçimlere kadar tamamlanarak, referanduma sunulabilmesi için DP-UG olarak öncülük yapmak istediklerini söyleyen Denktaş, ülkede bu işe ilgi duyan hukukçuları bir araya getirdiklerini kaydetti.

“SİYASİLERİN ELİ DEĞMEDEN…”

Denktaş, Anayasa değişikliğine siyasilerin eli değmeden, hukuk insanlarına incelettirmek, onların görüşlerini almak istediklerini belirtti.

Daha denetlenebilen, denetlenmeye daha açık bir yapı, daha çağdaş bir Anayasa’nın oluşturulması için siyasi partiler dışında değişik görüşler, hukuksal anlamda bilinçli görüşlerden faydalanmak istediklerine dikkat çeken Serdar Denktaş, amaçlarının önerilerin ortaya çıkması ve kamuoyuyla paylaşılması olduğunu söyledi.

“GERÇEKTEN İŞE YARAR BİR ANAYASAL DEĞİŞİKLİK”

Kamuoyunun ve sivil toplum örgütlerinin de görüşlerini bildirmesiyle, gerçekten işe yarar bir Anayasal değişiklik oluşturmak için çalışmak istediklerini ifade eden Denktaş, kendilerinin bugün sadece çalışmanın başlangıcını yaptırmak için toplantıya katıldıklarını belirtti.

Denktaş, Sivil toplumun katkı koyduğu ve yapılan tüm öneriler sonrasında ortaya çıkacak “Anayasal Değişiklik” metninin başarılabilirse Haziran’da yapılacak yerel seçimlere, olmazsa da Cumhurbaşkanlığı seçimlerine kadar tamamlanarak referanduma sunulmasını arzuladıklarını vurguladı.

“Önemli olan, siyasal bir yaklaşım bulunmaksızın, kendi görüşleriyle ülkenin ihtiyaç duyduğu Anayasal değişikliklerin ortaya çıkmasıdır” diyen Denktaş, üç partinin geçmişte belirttikleri görüşlerin de hem ayrı ayrı, hem de kıyaslamalı olarak çalışmaya katılanlara dağıtıldığını belirtti.

Meclis İç Tüzüğü’nün komitede geçen hafta tamamlandığını anımsatan Serdar Denktaş, “Mevcut Anayasa’da, Meclis’teki İç Tüzüğün bile çalışmasını engelleyen maddeler var” şeklinde konuştu.

“ÜLKENİN ÖNÜNÜ AÇACAK, ÇAĞDAŞ BİR ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ”

Anayasa’daki engelleri kaldıracak bir yaklaşım için hukukçuların çalışacağına, sivil toplumun da görüşlerinin alınacağına inanç belirten Serdar Denktaş, “Ülkenin önünü açacak çağdaş bir anayasa değişikliğine katkı koyacaklara teşekkür ederiz” dedi.

Bundan sonraki çalışmaların bağımsız yapılacağına da dikkat çeken Denktaş, sonraki çalışmalara ancak çağrılmaları durumunda katılacaklarını sözlerine ekledi.