Yedi Kıbrıslı Türkün Güney Kıbrıs’ın AB dönem başkanlığı için çalıştığı, görevlerinin 1 Ağustos-31 Aralık 2012 dönemini kapsadığı ve müdahil oluşlarının tamamen Rum dönem başkanlığı ile ilgili olduğu bildirildi.
 
Fileleftheros “Kıbrıslı Türkler AB Dönem Başkanlığına Müdahil... Bakanlığa ve Brüksel’deki Daimi Temsilciliğimize Yerleştirildiler”... PEO’nun Çalışma Enstitüsü Tarafından Ödenecekler” başlıklı haberinde, edindiği bilgilere dayanarak 12 kadro için münhal ilan edildiğini, 9 başvuru yapıldığını ve bunlardan 7’sinin işe alındığını yazdı, işe alınanların isimlerini saklı tuttu.

Habere göre “işe alınan” Kıbrıslı Türklerden bir tanesi Brüksel’deki Rum Daimi Temsilciliği’ne atandı. Burada bir Kıbrıslı Türk daha başka bir kadroda çalıştırılıyor. Gazete başka kadroda çalıştırılan Kıbrıslı Türk ile sayının aslında 8 olduğunu ancak bu kişinin 7 Kıbrıslı Türkle aynı programda olmadığını yazdı, şunları ekledi:

“Eğitim ve Kültür Bakanlığı’nda 2, Sağlık, Ulaştırma, Çalışma bakanlıkları ile Gençlik Örgütü’nde birer Kıbrıslı Türk görev yapıyor. 7 Kıbrıslı Türk PEO’nun (Solcu İşçi Sendikaları Federasyonu) Kıbrıs Çalışmaları Enstitüsü’nün Kıbrıs’taki Avrupa Komisyonu ve Avrupa Parlamentosu Bürosu’nun işbirliğinde düzenlenen seminerler ve panellerle hızlandırılmış eğitimden geçti.

Kıbrıslı Türklerin çalıştırılma maliyetinin devlet tarafından karşılanmadığına işaret ediliyor. Bize söylendiğine göre  ‘bu maksatla ödenek almış olan’ PEO Çalışma Enstitüsü tarafından karşılanıyor. Kıbrıslı Türklerin dönem başkanlığı meselesine müdahil olmalarının Avrupalı ortaklarımız tarafından pek çok kez gündeme getirildiğine de işaret ediliyor.