Merhum Cevdet Selçuk Kayalı’nın eşi Çiğdem Kayalı, by-pass ameliyatı geçiren eşinin Kıbrıs’a geldiğinin ertesi günü 14 Şubat’ta aniden rahatsızlandığını belirterek, ambulans çağırdıklarını ancak, gelen ekipte doktor bulunmadığını söyledi.


  Kayalı, acil servisi aradıkları zaman telefondaki görevliye eşinin by-pass ameliyatı geçirdiğini söylediklerini ve bir doktor gözetiminde sağlık ekibinin gelmesini talep ettiklerini ifade etti.


  Ambulansın kısa sürede 2 hemşire ve bir şoförle evlerine geldiğini aktaran Kayalı, hemşirelerin eşinin nabzını kontrol ederken, ambulans şoförünün kendilerine, “Hastayı taşımamız için bize ilerideki kasaptan adam bulun” dediğini söyledi.


   Bölgedeki işyerlerinden yardım çağırmaya gittiğini anlatan Kayalı, geri döndüğünde kendisine “Eşinin öldüğünün” söylendiğini dile getirdi. Kayalı, hemşirelerle birlikte bir doktorun gelmesi durumunda belki de eşinin kurtulabileceğini savundu.


   Çiğdem Kayalı, “Bizim başımıza gelenlerin başkasının başına gelmemesi için acilen tedbir alınmalı. Hemşireler sedyeyi taşıyamayacak durumdaysa, o zaman yanlarına ya fazladan bir kişi ya da güçlü kuvvetli bir erkek verilsin.


By-pass gibi önemli bir ameliyat geçiren bir hastaya müdahale etmeye giden sağlık ekibinin yanına bir doktor verilsin” dedi.


   Kıbrıs Türk Hava Yolları Uçak Bakım Müdürlüğü’nde yıllarca hizmet veren 64 yaşındaki Cevdet Selçuk Kayalı’nın hayatını kaybetmesi, ülke genelinde büyük üzüntü yarattı. 
   
Beyoğlu: Standartlara göre hareket ediyoruz
   Girne Akçiçek Hastanesi Başhekimi Dr. Salih Beyoğlu, uluslararası sağlık standartlara göre hareket ettiklerini belirtti. 
   Beyoğlu, ambulansların 3 kişilik olduğunu, bu nedenle ambulansın, hastaya şoför ve 2 hemşire ile birlikte gittiğini söyledi.  
   Beyoğlu, hastanın aşırı kilolu olması durumunda ise, ambulansa taşınması için çevreden yardım talebinde bulunulabildiğini kaydetti.

Hızır servis eksikliği

   Öte yandan Cevdet Selçuk Kayalı’nın başına gelenler, ülkemizde hızır servislerin eksikliğini ve ne kadar önemli olduğunu yeniden gündeme getirdi.


  Bilindiği gibi, hızır servisler hastayı hastaneye taşıyan, acil servis ise hastaneye gelen hastaya ilk müdahaleyi yapan bölüm olarak biliniyor.  Ülkemizdeki birçok hastanede hızır servislerin olmamasından dolayı ise hastaya acil serviste görev yapan ekipler gidiyor.


   Girne Dr Akçiçek Hastanesi’nde hızır servisin bulunmaması, her bölümden yeteri kadar doktor olmamasından dolayı acil servisteki sağlık ekipleri, derhal ambulansa binerek, hastayı almaya gidiyor. Aynı anda 2-3 ambulansın hastaya gitmesiyle, acil serviste boşalan sağlık ekiplerinin yerini bu kez diğer bölümlerde çalışan ekipler doldurmak zorunda kalıyor.



KAYNAK/ KIBRIS GAZETESİ