Ulusal Birlik Partisi (UBP) kurultay sonucuna itiraz ve genel başkanlık yetkilerinin kullanılamamasına yönelik ara emri talebiyle başkan adayı Gazimağusa Milletvekili Ahmet Kaşif tarafından İrsen Küçük aleyhine açılan davada bugün tanıkların dinlenmesine devam edildi.
 

Kıdemli Yargıç Emine Dizdarlı huzurunda yapılan duruşmada, kurultayda başkanlığa aday olan  Genel Başkan Başbakan İrsen Küçük ve kurultayın divan üyesi Teoman Kuran yeminli ifade verdi ve davacı avukatı Fuat Veziroğlu ile davalı avukatı Ergin Ulunay’ın  sorularını yanıtladı.

Bu arada Yargıç Emine Dizdarlı, davanın görüşülmesi sırasında davacı ve davalı avukatlarının ara emri davasının süresine ilişkin tartışma yaşaması üzerine araya girerek, davanın esasının gelecek hafta görüşülmeye başlanacağını bildirdi.

KÜÇÜK

UBP Genel Başkanı Başbakan İrsen Küçük, mahkemedeki ifadesinde, divana baskı yaparak sonucu etkilediğine ilişkin iddiaları reddederek, kurultay sonucuna müdahale edilmemesi ve bir an önce sonucun açıklanması için divanın bulunduğu kürsüye çıktığını anlattı.

Küçük, kendisi aleyhinde getirilen ara emri davasına itirazı bulunduğunu, ara emri alınması halinde partisinin işlerinin aksayacağını ve bir seçim arifesinde alması gereken hayati kararları alamayacağını, partinin genel seçimler öncesi böyle bir zaman kaybına tahammülü olmadığını savundu.

Küçük, Hasan Taçoy ve Zorlu Töre’nin kurultay sonrasında yapılan parti meclisi toplantısında söz hakkı istemelerine karşın  söz verilmediği iddiasını da yanıtladı. Küçük, 2 milletvekilinin, seçim aşamasında söz istediklerini ve kendilerine “toplantıya verilen aranın ardından söz verileceğini” bildirmesine rağmen aranın gereğinden fazla uzaması dolayısıyla aranın bitmesini beklemeyip ayrıldıklarını kaydetti.

Küçük, “ikinci bir seçime Başbakan ve Genel Başkan sıfatıyla gitmesi durumunda delegeleri etkileyebileceği” yönündeki iddiaları yanıtlarken de, dengelerin değişeceğine inanmadığını, hatta şu anki parti meclisine bakıldığında kendisinin atayabileceği 6 üye eksik olduğundan zaten geride olduğunu belirtti.

“‘İKİNCİ TURA KALMIŞTIR’ DENİLMEDİ”

Küçük, seçim günü divanın “Başkanlık 2. tura kaldı” şeklinde bir söylemi olmadığını; kendisinin de “Ben kazandım, bunu ilan edin, beğenmeyen mahkemeye gitsin” demediğini; sadece sonucun bir an önce açıklanması için telkinde bulunduğunu söyledi.

Küçük, bir soru üzerine, kendisinin genel başkanlığı süresince UBP’de tüm kararların demokratik ilke ve kurallara göre alındığını; kurultay tarihinden itibaren de bu demokratik usullere aykırı hiçbir şey olmadığını ifade etti.

Genel Başkan Başbakan Küçük’ün dinlenmesinin ardından mahkemeye saat 11.45’te yarım saat ara verildi ve ikinci oturumda divan kurultayda divan üyeliği yapan Teoman Kuran dinlendi.

KURAN

Kuran mahkemeye, daha önce ilçe yönetim kurulu üyeliği, genel yönetim kurulu üyeliği ile genel sekreter yardımcılığı yapmasına rağmen şu anda partide herhangi bir görevde olmadığını anlattı.

Kuran, sayım sonuçlarının divan tarafından sesli olarak okunması nedeniyle başkan ilan edilmeden sonucun salonda hazır bulunanlar tarafından zaten bilindiğini, genel başkan adayı Ahmet Kâşif ve divan üyesi Savaş Atakan’ın oy sayımının tamamlanmasının ardından divana “2. tur” telkininde bulunduğunu savundu.

Kuran, divan etrafında yaklaşık 15 dakika süren yoğunlaşmada Kâşif ve taraftarlarının bulunduğunu, kendisinin ve diğer divan üyesi İlker Edip’in ikinci tur gerekmediği yönünde görüş bildirdiklerini söyledi; 5 kişilik divandan 3’ünün hemfikir olmasıyla Divan Başkanı Özgürgün’ün sonucu salona açıkladığını kaydetti.

Mahkemeye “emare 14” olarak sunulan Ahmet Kâşif’in kurultay sonucuna itirazının da o sırada eline ulaştığını söyleyen Kuran, itirazın ardından divanın kararının bir laptop ve printer yardımıyla basıldığını söyledi.

Kuran, parti genel sekreterinden bir laptop ve printer talep ettiklerini; salonun yanındaki bir odada kararın Divan Başkanı Özgürgün ve kendisinin kontrolünde yazdırılarak kendisi tarafından salona getirildiğini anlattı.

TAM SAYININ ÇOĞUNLUĞUNU ALAN YOK

Kuran, bir soruya karşılık, “Adayların hiçbirinin kurultay delegelerinin tam sayısının yarısından bir fazlasının oyunu alamadığını” da söyledi.

Kuran’ın dinlenmesinin ardından her iki tarafın avukatlarının başka tanık çağırmayacaklarını bildirmeleri üzerine Yargıç Emine Dizdarlı, hitapların dinlenebilmesi için bir sonraki oturumun yarın saat 10.30’da başlayacağını bildirdi.

TAK