ATALAY, AL-AZHAR ŞEYHİ’NİN DANIŞMANI GAWAD İLE İSLAM ARAŞTIRMA MERKEZİ GENEL SEKRETERİ BAKİ’Yİ ZİYARET ETTİ.

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Mısır'da bulunan Din İşleri Dairesi Başkanı Doç. Dr. Talip Atalay, Al-Azhar Şeyhi’nin Danışmanı Mahmoud Abdel Gawad ile İslami Araştırma Merkezi Genel Sekreteri Ali Abdel Baki'yi  ayrı ayrı ziyaret etti.

Din İşleri Başkanlığı Basın Sorumlusu Şükrü Aydın tarafından yapılan açıklamaya göre, Atalay ziyaretlerde yaptığı konuşmalarda, Kıbrıs ve Mısır’ı bağlayan eski bir tarih, kültür ve coğrafi yakınlık olduğuna işaret etti.

Talip Atalay, geçmişte Kıbrıs ve Mısır arasında ilişkiler olduğunu, ancak 1974’ten sonra bu ilişkilerin kesintiye uğradığını anlatarak,  ilişkilerin tekrar kurulması için öncelikle Mısır'da temsilcilik açılmasını istediğini söyledi.

“Mısır'ın sadece Rum kesimiyle ilişkisi var. Bu ilişkinin olması bizi rahatsız etmez ancak bu durumun dengelenmesini ve Türk kesimiyle de ilişki ve işbirliğinin olmasını istiyoruz” diyen Atalay, Kıbrıs Müftülüğü’nün 1960 Anayasası’na göre uluslararası tanınmış bir kurum olduğunu kaydetti.

Al-Azhar’in  sadece Mısırlılara değil bütün dünyadaki Müslümanlara ait olduğunu kaydeden Atalay,  Kıbrıs'ta İlahiyat Fakültesi ve İlahiyat Koleji açıldığını anlatarak, ziyaretin bu alanda işbirliği ve yardımlaşma zeminini oluşturmaya yönelik olduğunu söyledi.

İslami Araştırma Merkezi Genel Sekreteri Ali Abdel Baki ise kabulde, "Mısır'a hoş geldiniz, şerefler verdiniz. Bu ziyaretten çok mutluyuz" dedi.

“Mısır’a gelmiş olmanız yardımlaşmanın ilk adımıdır” diyen Baki, uzak ülkelerde Mısır’ın ilişkisi olmasına karşın yakınındaki KKTC ile olmamasın kabul edilemez olduğunu söyledi.

“Biz her türlü işbirliği için hazırız ve bunu severek yaparız. Biz İlahiyat Fakültesi’ne ve İlahiyat Koleji’ne talep olması halinde eğitmen gönderebiliriz ve onların maaşlarını karşılayabiliriz” diyen Şeyh, Kıbrıslı öğrencilere sadece İlahiyat fakültelerinde değil tüm fakültelerde (tıp, mühendislik...)  burs verebileceklerini kaydetti.

Baki, KKTC ile işbirliğini tamamen desteklediklerini ifade ederek, Mısır’da KKTC Temsilciliği açılmasının isabetli olacağını belirtti.

Ali Abdel Baki, Mısır’da KKTC temsilciliği açılmasını kendisinin de istediğini anlatarak, böyle bir durumun işbirliğini kolaylaştıracağını kaydetti.