Lefkoşa Rum Kesimi'ne Bağlı "dhenia" (Denya) Köyünde, Undp Finansmanıyla Restore Edilmekte Olan Camiye, Cumartesi Günü Sabaha Karşı Saldırıda Bulunduğu Gerekçesiyle Gözaltına Alınan Elam (Rum Ulusal Halk Cephesi) Üyesi 40 Yaşındaki Şahıs Aleyhinde, Dün Çıkarıldığı Lefkoşa Rum Kaza Mahkemesi'nce 5 Gün Tutukluluk Kararı Çıktı..

Alithia gazetesi "Camideki Hasarla İlgili 5 Suçlama" başlığıyla aktardığı haberinde, tutuklanan şüpheli aleyhinde, suç işlemek amacıyla önceden plan yapmak, kötü niyetle hasar vermek, dini anıtlara hakaret, dini anıtı yıkmak ve "Cumhuriyetin egemenliği aleyhinde eylem" olmak üzere 5 suçlama bulunduğunu yazdı,

Gazete, şahsın mahkemede verdiği ifadede suçunu kabul etmediğini ve kendisinin hiçbir şey yapmadığını söylediğini kaydederken, şahsın evinde ve arabasında yapılan aramalarda, elle tutulur hiçbir delil bulunamadığını belirtti.

Haberde, cami restorasyonunun dün, sorunsuz bir şekilde yeniden başladığı ve çalışmaların, 3 ay içerisinde tamamlanmasının beklendiği ifade edildi.

Gazete, edindiği bilgilere dayanarak, Kıbrıslı Türk gazetecilerin de dün camiyi ziyaret ettiklerini ve yerel makamların, gazetecilere camideki kötü niyetli hasarın, nadiren yaşanan bir durum olduğu ve kınanması gerektiği açıklamasını yaptıklarını yazdı.

AKEL VE PEO'DAN KINAMA
Gazete devamla, AKEL ile Rum Solcu İşçiler Federasyonu'nun (PEO) dün yazılı açıklama yayımlayarak, Denya Camisi'ne yapılan saldırıyı kınadıklarını yazdı

Habere göre AKEL, açıklamasında "Kıbrıs'ın ödlek düşmanlarından" bahsederken, bazı milliyetçilerin, birleştireceklerine ayırmaya çalıştıklarını kaydetti.

AKEL ayrıca, şovenizm ve faşizm tehlikesinin kol gezdiğini belirterek, bu çevrelerin genç, işsiz ve fakir kesimi cezp etmeye çalıştığını ifade etti.

Haberde, PEO'nun açıklamasıyla ilgili detay verilmedi.

"BİZ KIBRISLI TÜRK ANITLARINI KORUYORUZ"

Gazete, yukarıdaki başlık altında devam ettirdiği haberinde, "her ne kadar Türkler Rumların dini anıtlarını ve kültürel mirasını tahrip ettiyse ve bunlardan bazılarını ahıra dönüştürdüyse de", kendilerinin böyle davranmadığını ve 1974'ten bugüne kadar, her yıl milyonlarca Euro borçlanarak bu anıtları koruduğunu iddia etti.


Güney Kıbrıs'taki ekonomik krize rağmen, 2013 yılı bütçesinde Kıbrıslı Türk antik eserlerinin, mezarlarının ve camilerinin korunması için milyonlarca Euro'luk ödenek ayrıldığını belirten gazete, sadece dini eserlerle sınırlı kalmayıp, Rumların yaşadığı Kıbrıslı Türk evleri ile binalarının da iyileştirilmesi çalışmaları yapıldığını yazdı.