Ankara, TC Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, BM Genel Kurulu'nda Filistin'in devlet olarak tescilinin kimsenin bir lütfu olmadığını, aksine Filistin halkının hak ettiği bir durum olduğunu belirterek, "İnsanlık bu kararla Filistinlilere olan geçmiş borcunu ödemiştir" dedi.
    
Kanal 24'te yayınlanan "Sansürsüz Özel" programına katılan Davutoğlu, gündemdeki son gelişmelere ilişkin soruları yanıtladı.

Davutoğlu, Filistin'in BM'de "üye olmayan gözlemci devlet" statüsü kazanmasının ardından gelinen son noktanın sorulması üzerine, tarihi bir süreçten geçildiğini ifade ederek, Filistin halkının, yer aldığı coğrafyada 1. Dünya Savaşı'ndan sonra çizilen haritada, hakkı en çok yenen, en çok mağdur ve tahkir edilen, topraklarından sürülen, katliam ve baskılara maruz kalan mazlum bir halk olduğunu söyledi.

Tarihi bu kadar görkemli olan bir halkın çok kısa sürede böylesine tahkir edilmesinin nadir görülen bir örnek olduğunu kaydeden Davutoğlu, "Uluslararası toplumun bu halka bir borcu vardı. 1947'den itibaren alınan bütün kararlarda, bütün BM Güvenlik Konseyi ve BM Genel Kurulu kararlarında, hep Filistin halkının devlet sahibi olma hakkı tespit edildi, tescil edildi, taahhüt edildi, ama bu hak hiçbir zaman verilmedi" dedi.
    
Davutoğlu, "BM Genel Kurulu'nda Filistin devletinin devlet olarak tescili kimsenin bir lütfu değildir. Filistin halkının hak ettiği bir durumdur" diye konuştu.
    
İsrail-Filistin meselesinde taraflar arasındaki eşitsizliğe dikkati çeken Davutoğlu, bu süreçte İsrail'in hem uluslararası hukuk anlamında hem de askeri ve ekonomik güç olarak bir devlet olarak yer aldığını, onun karşısında Filistin yönetiminin ise bir topluluk gibi muamele gördüğünü dile getirdi. Davutoğlu, alınan son kararla bu eşitsizliğin ortadan kalktığını kaydetti. 

Filistin'in yeni statüsünün 138 gibi rekor bir oyla kabul edildiğini anımsatan Davutoğlu, BM Genel Kurulu'nun bütün dünyanın vicdanının yansıdığı bir kurum olduğunu belirterek, "İnsanlık bu kararla Filistinlilere olan geçmiş borcunu ödemiştir" dedi.
    
"TÜRKİYE KÖPRÜ DEĞİL, MERKEZ ÜLKE"

Türkiye'nin son 10 yılda dış politikada sergilediği duruşun, Filistin'e ilişkin kararda etkisi olup olmadığının sorulması üzerine Davutoğlu, "Bir duruşunuz olmazsa, tutumunuz da olamaz" diyerek, geçmişte yaptığı "Türkiye köprü değil, merkez ülkedir" saptamasını hatırlattı.
    
"Merkez ülkenin en önemli vasfı, çevredeki topluluklar, başları daraldığında, bir sıkıntıyla karşılaştıklarında nereye dönüp bakıyorlar?" diyen Davutoğlu, geçmişte Bosna ve Afganistan'ın sıkıntılı dönemlerinde Türkiye'den destek aldığını, Filistin halkının da Türkiye'yi dönüp sığınabileceği bir ülke
olarak gördüğünü söyledi.

Davutoğlu, "Filistin meselesine ilgimiz hem tarihi sorumluluk, hem de Ortadoğu barışı, Filistin barışı olmadan gelmeyecek" dedi.

"RESTORASYON YAŞADIK"
    
Türkiye'nin Arap dünyasıyla ilişkilerinde yaşanan değişime de değinen Davutoğlu, "Türk-Arap ilişkilerinin 10 yıl içinde buraya geleceğini kimse hayal edemezdi" diye konuştu.
    
Yıllarca bu ilişkilerin arasına psikolojik duvarlar kurulduğunu dile getiren Davutoğlu, Türkiye'nin son 10 yılda bir restorasyon yaşadığını söyledi.

“Gücü vardı ama temel direklerinde zayıflıklar, çatlamalar vardı. Bir bina ki, yavaş yavaş yıpranmış, restore edilmesi gerekiyordu" diyen Davutoğlu, bu sürecin siyasi ve ekonomik restorasyon ile dış politika restorasyonu olmak üzere çeşitli ayakları bulunduğunu, tüm bu unsurların birbirini desteklediğini kaydetti.

“TÜRKİYE'NİN MUHTEŞEM DÖNÜŞÜ"

Son dönemde kendisine yöneltilen eleştirilerin sorulması üzerine Davutoğlu, Ortadoğu ve Avrupa'da önemli gelişmeler yaşandığını belirterek, "Böyle bir dönemde aldığınız kararların birtakım sonuçları olur" dedi.

Davutoğlu, "Suriye'de rejimin yanında dursaydık bir bedeli vardı, rejimi ikna etmeye çalıştıktan sonra ikna edemeyince aldığımız net tutumun bazı bedelleri olur. Ama önemli olan, tarih karşısında sonraki dönemde hangi bedelin daha ödemeye değer olduğunu tayin edebilmeniz" diye konuştu.
    
İyi niyetli eleştiriler bir kenara konulduğunda, bazı eleştirilerin yalnızca AK Parti hükümetini yıpratma amacında olduğunu ifade eden Davutoğlu, tarihin ileride bu dönemleri, Türkiye'nin Ortadoğu, Balkanlar, Kafkaslar ve Orta Asya'ya "muhteşem dönüşü" olarak yazacağını kaydetti.
    
"Biz Türkiye sınırları içine sıkıştırılmış bir Türkiye istemiyoruz" ifadesini kullanan Davutoğlu, "Türkiye'nin siyasi sınırlarını bugünkü sınırlar içinde tutmak, ama kültürel ve ekonomik sınırlar konusunda ise sınır tanımamak, modelimizin esası bu" ifadelerini kulandı.

MEZHEPÇİLİK ELEŞTİRİLERİ

Suriye'de mezhepçilik yaptıkları yönündeki eleştirilere de yanıt veren Davutoğlu, "Geçen seneye kadar Beşşar Esed Sünni miydi? Mükemmel ilişkimiz vardı.

Eğer mezhepçilik yapsaydık, Esed'in en zayıf dönemi geçen sene değil, 2004 yılıydı. Daha başkanlığa yeni gelmiş sayılırken, izolasyon altında yardım elimizi uzattık" dedi.
    
Uzun süre Esed rejimiyle yakın ilişkilere sahip olduklarını belirten Davutoğlu, "Çünkü Esed halkıyla barışıktı" diye konuştu.

"Mübarek, Kaddafi, Saddam Şii miydi biz karşı çıktık?" diye soran Davutoğlu, tek ölçünün insan onuruna saygı ve adalet olduğunu söyledi.

Suriye Ulusal Konseyi'nin yeni başkanı George Sabra'nın Hristiyan kimliğine dikkati çeken Davutoğlu, "O başa geldi, hiç kimse 'SUK'un başında bir Hristiyan var ve Türkiye de destekliyor' diye yazmadı" dedi.

Suriye Ulusal Koalisyonu'nun başına da bir Müslüman olan Muaz El Hatib'in geldiğini anımsatan Davutoğlu, "Bizim görmek istediğimiz Suriye bu. Eğer Beşşar Esed kendi halkına zulmetmeseydi, kendi şehirlerini bombalamasaydı biz Nusayri olduğunu hatırlamazdık bile" değerlendirmesinde bulundu.

(AA/FEZ/HÖ)