Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Senatosu olarak, yaşanan süreçte aşağıdaki  açıklamayı Kamuoyu ile paylaşma ihtiyacı doğmuştur.

Bilindiği üzere, Hükumet 25 Mart 2020 tarihli, Bakanlar Kurulu Kararları dahilinde yayınlanan Yasa Hükmünde Kararname çerçevesinde, maaşlardan Mart, Nisan ve Mayıs aylarında belirli oranlarda kesinti yapılması yönünde bir karar almıştır.

İçinde bulunduğumuz dönemin tasarruf tedbirleri alınması gereken bir dönem olduğu konusu nettir ve Doğu Akdeniz Üniversitesi’nin de gerekli tedbirleri alması gerektiği hususunda tüm paydaşlar hem fikirdir.

Ancak, şu anki uygulama şekline bakıldığında, bu tedbirlerin hayata geçirilmesi sürecinin ilgililer tarafından iyi yönetilmediği kanaatindeyiz.

Şöyle ki,

  1. Tasarruf tedbirlerinin detaylı bir şekilde açıklanması ile uygulamaya sokulması arasınadaki süre oldukça kısadır. Bu sadece kamu çalışanlarını değil,  DAÜ çalışanlarını da sıkıntıya sokmuştur.

  1. Sıkıntılı günlerden geçtiğimiz bu süreçte, söz konusu kararların uygulanma şekli, bir süre önce ara vermek zorunda kaldığımız eğitimi uzaktan eğitim şeklinde sürdürmek için gece-gündüz emek veren çalışanlarımızın, devlete ve topluma kendi alanlarında artı değer katan tüm uzmanlarımızın, moral ve motivasyonunu olumsuz yönde etkilemiştir.

  1. Doğu Akdeniz Üniversitesi, üstüne düşen sorumlulukların farkında, kendi tedbirlerini alacak kabiliyet ve yeterlilikte bir kurumdur. Nitekim Üniversitemizde gerekli mali ve ekonomik tedbirlerin alınması için tüm paydaşların katılımıyla bir komisyon kurulmuş ve bu konuda çalışmalara başlanmıştır. Ancak, Hükümet aldığı kararları DAÜ’ye zorla uygulatma yolunu seçmiştir ve bu amaçla Vakıf Yöneticiler Kurulu Rektörümüzün maaş konusundaki yetkisini elinden alarak söz konusu kararları uygulatma yoluna gitmiştir. Bu, akademiye kabul edilemez bir müdahaledir.

  1. Yayınlanan Yasa Hükmünde Kararname kapsamında, üç aylık kısa vadeli kesinti kararının üniversitenin içinde bulunduğu sıkıntılara bir çözüm getirmeyeceği aşikardır. DAÜ’nün yapısal farklılıkları da gözetilerek, kendi planladığı gibi, ileriye yönelik sürdürülebilir uzun vadeli ekonomik tedbirlerini kendisinin almasının önü kapatılmamalıdır.

DAÜ Senatosu olarak, gelinen noktada Hükümetten beklentimiz açıktır; DAÜ’nün kendi sorunlarına kendi çarelerini üretmesine müdahale etmeyiniz. Üniversitemizde tüm paydaşların katılımı ile başlatılan çalışmalar sonrasında belirlenecek tedbirlerin uygulaması konusunun önü açılmalıdır.