Doğu Akdeniz Üniversitesi(DAÜ) rektör adaylarından Prof. Dr. Turgay Avcı bugün Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter’i ziyaret etti. Aynı zamanda  DAÜ Turizm fakültesi Öğretim üyelerinden olan Avcı, adaylığıyla ilgili Başkan İsmail Arter’ e bilgi verdi.

DAÜ Rektör Adayı Turgay Avcı, Gazimağusa Belediye Başkanı ve belediyeyi ziyaret etmenin kendileri için çok önemli olduğunu ifade ederek, “Mağusa bizim canımız.  Mağusa Namık Kemal Lisesi’nden başlayarak hayatımız hep burada geçmiştir. Buradaki insanımızın her sıkıntısını her mutluluğunu paylaştık. “dedi. Avcı, çok farklı görevlerde bulunduktan sonra şu anda özelde Gazimağusa’nın genelde KKTC’nin kalbi olan, amiral gemisi olan DAÜ’ye Rektör adayı olduğunu ifade ederek, “Rektörlük koltuğunda olacak arkadaşımız, biz veya başkası, sadece üniversiteyi yönetecek değildir. Bu göreve talip olmamın sebebi üniversitede tam 27 yıl görev yaptım. Üniversitenin içini bütün yapısını çok iyi biliyorum. Ayrıca Mağusamız’ın sıkıntılarını sorunlarını, artılarını ve neler yapılabileceğini de çok iyi biliyoruz.” diye konuştu. DAÜ’nün Gazimağusa ile bütünleşmesi ve yakınlığının belediye sayesinde belli ölçüde başarıldığını ancak bundan sonraki süreçte çok güçlü bir paydaş olarak bütün sektörleri ile öğrencinin 24 saatlik yaşamında Gazimağusa’nın var olacağını belirten Avcı, Başkan İsmail Arter’in her zaman bu hassasiyeti gösterdiğini, üniversitede de görevler yaptığını, bu yüzden belediye ile üniversitenin bütünleşmesini sağlamanın kolay olacağını kaydetti.  “Zaten siz Üniversiteyi biliyorsunuz, biz de Gazimağusa’yı biliyoruz. O zaman geriye kalan, hocalarımızın ve çalışanlarımızın bütün birikimlerinin Gazimağusa’nın güçlü yönleri, eksik yönleri ile birleştirilmesidir. “diyen Avcı, belediyenin projelerine destek vermeye hazır olduğunu, bu alandaki akademisyenlerin dünyada en önemli projelere imza attığını, şu anda belediye ile birçok fakültenin işbirliği yaptığını bildiğini, bu işbirliklerinin çok daha güçlü bir duruma getirileceğini söyledi.

Aday olmasının ana etkenlerinden birisinin sadece üniversitedeki hocaların, öğrencilerin değil DAÜ’yü Gazimağusa ile de bütünleşmesi ile çok daha güzel bir geleceğe taşımak olduğunu, Başkan İsmail Arter ile 45 yıllık kardeşlik ve dostluklarının olduğunu, çok daha iyi projelere  birlikte imza atacaklarına olan inancının sonsuz olduğunu ifade etti.

Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter konuşmasında, Prof Dr. Turgay Avcı’nın böyle bir süreçte belediyeyi ziyaret etmiş olması ve bundan sonraki vizyonunu Gazimağusa Belediyesi ile istişare içinde planlaması konusundaki hassasiyetinin kendisini mutlu ettiğini, Turgay Acvı ile çocukluktan gelen arkadaşlıkları olduğunu,  Avcı’nın enerji ve çalışkanlığını her zaman takdir ettiğini ifade etti. Başkan Arter, 12  Haziran’da yapılacak rektör seçimine katılacak diğer adayların da çalışkan kişiler olduğunu, üniversite için heyecan duyduklarını da görebildiğini ifade ederek, hayırlısı ile süreç bittikten sonra seçimi kim kazanırsa kazansın layıkıyla çalışarak üniversiteyi  bir noktaya taşıyacağını düşündüğünü ifade etti. İçinde bulunduğumuz yılda 50 yılda 100 yılda bir yaşanan alışık olmadığımız bir pandemi sürecinden geçtiğimizi, tüm dünyanın hem siyasi hem ekonomik parametrelerinin değiştiğini, bir süre daha bunun etkisi altında olacağımızı ifade eden başkan Arter, mevcut konjonktürü de dikkate alarak geleceği planlamak gerektiğini ifade etti. Bu seçimin normal bir seçim olmadığını kazanan kişinin çok zor bir yükün altına gireceğini, ifade eden Arter, “kazanan kişinin tek başına bu işlerin altından kalkamayacağını ben tecrübelerime göre söylemek işterim. Bundan sonra bu işler ekip işidir. Zaten öyleydi ama şimdi bu daha da hassas, acil ve gereklidir.” dedi. Başkan Arter, Gazimağusa Belediyesi ile üniversite ilişkilerinin sürekli istişare içinde devam ettirilmesi, karşılıklı görüşlerin paylaşılması gerektiğini, tek başına hiçbir kurumun başarı elde edemeyeceğini, belediyenin  üniversite ile birlikte yürüttüğü projelerde başarılı olduklarını gördüklerini kaydetti. Ekonomik olarak ise DAÜ’nün 20 binlere kadar çıkan öğrenci sayısının krizler ve rekabetten dolayı aşağılara çekildiğini ifade ederek, “ülkenin ekonomisi turizm ve yüksek öğretime dayanıyorsa bu konuda tedbir almak lazım. Hiç beklemediğimiz şekilde pandemiyle karşılaşınca  son rakamlara göre 2800 öğrenci kampüste, 3 bin civarı öğrenci Gazimağusa hudutlarında kaldı. 3 aylık süreci bu şekilde geçirdik.” dedi. Bundan sonraki eğitimin nasıl olacağı konusunun önemli olduğunu, salgınla ilgili ne kadar tedbir alınırsa ekonominin o kadar sıkıntıya gireceğini, ekonomi rahatlatıldığında sağlık riskinin artacağını ifade eden Başkan Arter, bunların birlikte düşünülerek planlanması gerektiğini , siyasi ve ekonomik planlamada sağlığın belirleyici olacağını söyledi.

Uzun yıllardan beridir DAÜ yasası ile ilgili zaman zaman alevlenen tarışmaların şun anda durağan bir noktada olduğunu, yasa değişikliğinin gerekli ve acil olduğu bir durumda hareketlilik olduğunu ancak daha sonra bunun unutulduğunu, 5 yıldan beridir bu şekilde bir süreç geçirdiklerini ifade eden Başkan Arter, “üniversitede şundan söz edilir. ‘Üniversite siyasallaşmasın siyasiler üniversiteye karışmasın ‘denir. Doğrudur. Üniversite bir devlet vakıf üniversitesidir, ne kadar çok siyasallaşırsa doğrulardan sapar. Bir demokratik yaklaşım olarak üniversite çalışanları, hocalar ve işçilere kadar herkesin görüşünün belirlenebileceği bir seçim ortamı yaratılarak rektörün belirlenmesini olumlu görüyoruz. E tamam bu güzel de siyasallaşmasın dediğiniz noktada ne var?” bunu da söylemek durumundayım.” diye konuştu.

Başkan Arter Şunları kaydetti:  “Vakıf Yöneticiler Kurulu ile rektörlük arasında zaman zaman yaşanan sıkıntılar söylenir hatta yasanın değişmesiyle ilgili deniyor ki ‘siyasiler fazla karışmasın üniversite kendi kendini idare eder’ rektörlük koltuğunda oturan arkadaşın yetkileri yasayla belli. Ancak siyasetin olumsuz etkileri VYK’nın atanması noktasındadır, her hükümet değiştiğinde VYK’nın   başkanı da üyeleri de  değişir. İleriye dönük vizyonlar altüst olabiliyor. Ben kendi fikrimi söylemek isterim. Madem ki demokratik bir yöntem olan seçimle rektörü belirleyebiliyoruz, VYK’nın da üniversite çalışanları ve hocaların oy vereceği seçimle göreve gelmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu planlanabilir. Her hükümet değiştiğinde hangi parti eğitim bakanlığını alırsa ona göre değişen bir yapı var, diğer tarafta vizyonu olan bir rektör istediği kadar çalışsın vakıfla sıkıntılar yaşayabilir. Bu fikirlerimi  bu vesile ile söylemek istedim. Mecliste ve daha farklı mercilerde benim gibi düşünen arkadaşlar varsa bu konuda çalışabilirler ya da önemsizdir denilip rafta kalabilir.”

Başkan İsmail Arter, diğer adayların da çok kıymetli ve çalışkan olduğunu Turgay Avcı ile daha çok çalıştığı için onun enerjisini ve çalışkanlığını daha fazla görebildiğini ifade ederek, seçimde başarılar diledi. (MHA)